Μητσοτάκης-Βενιζέλος-Θεοδωράκης στο ίδιο πάνελ- Όσα έγιναν στο αμφιθέατρο του 9.84

Όλο το φάσμα του λεγόμενου μετώπου λογικής και των υποστηρικτών του “Ναι” θα μπορούσε να πει κανείς πως εχθές ήταν στο κατάμεστο αμφιθέατρο του 9.84. Ο λόγος ήταν η παρουσίαση του βιβλίου του Γιώργου Παγουλάτου «Το νησί που φεύγει» (εκδόσεις

Παπαδόπουλου), μία ανθολογία των κειμένων από τις παραμονές της κρίσης έως την εποχή ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Στο πάνελ που συντόνισε η δημοσιογράφος του ΣΚΑΪ Νίκη Λυμπεράκη, συμμετείχαν ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυρ. Μητσοτάκης, ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλος, ο επικεφαλής του Ποταμιού Στ. Θεοδωράκης και ο συγγραφέας Χρ. Χωμενίδης. Στην παρέμβασή του, ο κ. Κυρ. Μητσοτάκης μίλησε για τις κοινές αξίες του φιλοευρωπαϊκού-μεταρρυθμιστικού μετώπου, οι οποίες εκφράζονται στο βιβλίο. Τα κείμενα διέπονται από «συνεπή φιλελεύθερη σκέψη» και «μεταρρυθμιστικό οίστρο», είπε, ενώ παράλληλα αναδεικνύουν τις δομικές αδυναμίες της Ευρωζώνης.

Ο κ. Στ. Θεοδωράκης στάθηκε στις κεντρικές θεματικές που αναδεικνύονται στα κείμενα του Γ. Παγουλάτου: η ισχυρή Ευρώπη, το καινοτόμο, ανοιχτό δημόσιο πανεπιστήμιο, ο φόβος για την κατάρρευση της μεσαίας τάξης και η μάχη κατά του «τέρατος της αντιμνημονιακής υστερίας».

Ευκαιρία να θυμηθούμε «το πραγματικό χρονολόγιο της κρίσης» αποτελεί το βιβλίο του Γ. Παγουλάτου για τον Ευ. Βενιζέλο. Για τη σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είπε ότι είναι η «η μεγαλύτερη αντένδειξη» για την ανάκαμψη της οικονομίας και ότι είναι «αναπόφευκτο» το τέταρτο μνημόνιο. Ο κ. Βενιζέλος επέμεινε ότι ο «ηττημένος πολιτικά ΣΥΡΙΖΑ» πρέπει να προσκληθεί μετά τις εκλογές σε μία κυβέρνηση εθνικής ενότητας.

Ο Χρ. Χωμενίδης μίλησε για τις «δυνάμεις καθήλωσης» της ελληνικής κοινωνίας και τόνισε, επίσης, τη δυσκολία το μεταρρυθμιστικό μέτωπο να πείσει την κοινωνία. «Είναι πολλοί οι απέναντι», είπε. «Μας χωρίζει ακόμα χάος. Αντιλαμβάνονται τον λόγο μας ως μαστίγιο».

Ο συγγραφέας του βιβλίου Γιώργος. Παγουλάτος μίλησε για το «νήμα αμοραλισμού» που συνδέει τη «διεθνή των δημαγωγών». Το δίδαγμα από την ανάδυσή της, είπε, είναι «να μην ξεχνάμε τον απλό άνθρωπο, αλλά και να μην τον τροφοδοτούμε με ψέματα και θεωρίες συνωμοσίας». Επιπλέον όμως, τόνισε, δεν πρέπει να προωθούμε το αφήγημα της θυματολογίας (είναι, είπε, «μέρος της παρακμής» της χώρας και ενίοτε εκφράζεται «σε κορυφαίο πολιτειακό επίπεδο»).

«Είμαστε από τους τυχερούς του κόσμου», τόνισε ο κ. Παγουλάτος, «οι ξένες δυνάμεις συνήθως μας βοήθησαν, κάναμε πολλά λάθη αλλά συνήθως επιλέγαμε σωστά στις μεγάλες στρατηγικές αποφάσεις». Η τύχη μας όμως μπορεί να εξαντληθεί, σημείωσε, «όπως νιώσαμε πολύ το εφιαλτικό καλοκαίρι του 2015».

Action24.gr-Politiki

Tags: , ,
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: