Μητσοτάκης: Το δίλημμα είναι “Αυτοπροστασία ή Καραντίνα”

Τηλεοπτικό μήνυμα προς τους πολίτες απηύθυνε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης το απόγευμα της Πέμπτης, επιμένοντας στην αυστηρή τήρηση των μέτρων κατά του κορωνοϊού.

«Έχουμε περάσει επτά δύσκολους μήνες. Η κυβέρνηση, θυμίζω, μάχεται ταυτόχρονα σε πολλά μέτωπα: Εθνικά θέματα, Μεταναστευτικό, Οικονομία, αλλά και φυσικές καταστροφές. Ειδικά, όμως, στον πόλεμο για την υγεία, χρειαζόμαστε όσο πουθενά αλλού σύμμαχο τον συνειδητό πολίτη», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης στην αρχή του διαγγέλματός του.

«Αυτό δεν είναι άλλοθι, ούτε αποποίηση ευθύνης. Έχω αποδείξει, άλλωστε, πως δεν διστάζω να παίρνω γρήγορα δύσκολες αποφάσεις. Όμως για να τιθασεύσουμε και το νέο κύμα της πανδημίας πρέπει κράτος, επιστήμονες και πολίτες να συνεργαστούμε ακόμα πιο στενά, με περισσότερη εμπιστοσύνη ο ένας προς τον άλλον», σημείωσε ακόμη.

Ο πρωθυπουργός απέκλεισε για την παρούσα φάση το ενδεχόμενο νέου lockdown αλλά μίλησε για στοχευμένες παρεμβάσεις όπου και όταν χρειαστεί, σε περιοχές με υψηλό επιδημιολογικό φορτίο, όπως η Αττική.

«Σήμερα είμαστε πιο έμπειροι απέναντι στην πανδημία. Γνωρίζουμε, για παράδειγμα, ότι τα σχολεία πρέπει να είναι τα τελευταία που θα κλείσουν σε μία νέα έξαρση της πανδημίας, και όχι τα πρώτα. Ή ότι οι χώροι εργασίας και ψυχαγωγίας -με την ιχνηλασία που πραγματοποιούμε- μπορούν να ευνοήσουν τη μετάδοση του ιού. Σημαίνει αυτό ότι πρέπει να κλείσουν; Όχι! Πρέπει να αναπροσαρμόσουν τους κανόνες και τα ωράρια λειτουργία τους.

Η μάσκα, λοιπόν, πρέπει να είναι υποχρεωτική σε όλους τους κλειστούς χώρους. Και να αναπτυχθεί η τηλεργασία. Ενώ συνέδρια και πολιτιστικές εκδηλώσεις μπορούν να γίνουν για κάποιο διάστημα διαδικτυακά. Θα το πω ανοιχτά: Το δίλημμα είναι “Αυτοπροστασία ή Καραντίνα”. Και γνωρίζοντας τις συνέπειες της δεύτερης έχουμε καθήκον να επιλέξουμε την πρώτη. Χωρίς πολλά λόγια. Αλλά με λίγες πράξεις, δοκιμασμένες και αποτελεσματικές: Αποστάσεις. Ατομική υγιεινή. Και, κυρίως, μάσκα μέχρι να βρεθεί η θεραπεία και το εμβόλιο», τόνισε.

Διαβάστε ακόμη: Το Ισραήλ αποφάσισε νέο εθνικό lockdown – Εγκρίθηκε από το υπουργικό συμβούλιο

politiki

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: