Μητσοτάκης προς Γεννηματά: Ελάτε να συμφωνήσουμε για τις πορείες

«Επίσημη» πρόσκληση στην πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά για συναίνεση στο νομοσχέδιο για τις πορείες απηύθυνε από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, επιχειρώντας να απομονώσει το ΣΥΡΙΖΑ αφενός και αφετέρου να βαθύνει το χάσμα μεταξύ της Κουμουνδούρου και της Χαριλάου Τρικούπη.

Γράφει η Βίκυ Σαμαρά

«Θέλουμε να ακούσουμε τις προτάσεις σας για το σχέδιο για τις δημόσιες συναθροίσεις» είπε ο κ.Μητσοτάκης απευθυνόμενος στην Φώφη Γεννηματά. Σχολίασε ότι στην αίθουσα βρισκόταν ο βουλευτής πλέον Γιώργος Καμίνης, ο οποίος υπήρξε πρωτεργάτης της πρωτοβουλίας για περιορισμό των διαδηλώσεων όταν ήταν δήμαρχος της Αθήνας.

Είπε ειδικότερα ότι ο κ.Καμίνης: «Αναγνώρισε απόλυτα το αυτονόητο, ότι κανένα δικαίωμα δεν είναι δικαίωμα όταν δεν είναι οριοθετημένο μέσα σε ένα πλαίσιο και τα δικαιώματα αυτουνού που διαδηλώνει θα πρέπει να σέβονται τα δικαιώματα του μαγαζάτορα και του πολίτη, που μονίμως και συστηματικά ταλαιπωρείται από μικρές και μεγάλες πορείες ,που διαταράσσουν την οικονομική και κοινωνική ζωή».

Ο πρωθυπουργός εξήγησε και γιατί η κυβέρνηση καθυστέρησε την κατάθεση του νομοσχεδίου και δήλωσε ανοιχτός σε προτάσεις του ΚΙΝΑΛ.

«Δεν θέλαμε να συζητηθεί με μειωμένο αριθμό βουλευτών. Τώρα που επανέρχεται η Βουλή σε κανονικούς ρυθμούς, φέραμε το νομοσχέδιο προς ψήφιση και θα ήθελα πραγματικά να βρούμε ένα πεδίο συνεννόησης. Ως κυβέρνηση έχουμε αποδείξει ότι έχουμε τη διάθεση να συζητήσουμε και να ενσωματώσουμε και δικές σας δημιουργικές προτάσεις»

Αυτό, τόνισε, προϋποθέτει «μία ματιά στα πράγματα που δεν θα στηρίζεται στην καταστροφολογία στη στείρα αντιπολίτευση για την αντιπολίτευση και πάντως δεν θα προσπαθεί να ξανακάνει μία αντιπολίτευση πάνω σε μαγκάλια και συσσίτια και την εικόνα μιας χώρας η οποία ανήκει οριστικά στο παρελθόν».

Με τον τρόπο αυτό θέλησε να υπενθυμίσει στα στελέχη του τότε ΠΑΣΟΚ την αντιπολίτευση που είχε ασκήσει ο ΣΥΡΙΖΑ την πρώτη περίοδο των μνημονίων. Και απευθυνόμενος στην κ.Γεννηματά δήλωσε σίγουρος ότι «θα μπορούμε να κάνουμε μία ουσιαστική ποιοτική αντιπαράθεση η οποία θα αφήσει πίσω της μία φρασεολογία και έναν τρόπο έκφρασης πολιτικού λόγου, που πιστεύω ότι ανήκει πια στο οριστικά στο παρελθόν».

Υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της χθεσινής ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας είχε προαναγγείλει βελτιώσεις στο νομοσχέδιο για τις πορείες και συναθροίσεις, προκειμένου να το ψηφίσει και το ΚΙΝΑΛ.

Ερωτηθείς ο κ.Πέτσας εάν θα υπάρξουν βελτιωτικές ρυθμίσεις προκειμένου να στηρίξει και το ΚΙΝΑΛ, απάντησε: «Κατηγορηματικά ναι. Είμαστε σε επικοινωνία με όλα τα κόμματα και υπάρχει διάθεση εκ μέρους της κυβέρνησης για βελτιώσεις προκειμένου να διασφαλίζεται το Σύνταγμα, που περιλαμβάνει δικαιώματα και υποχρεώσεις για τους πολίτες».

Ο κ. Πέτσας υποστήριξε ότι θα διασφαλίζεται η προστασία του δικαιώματος του συνέρχεσθαι και η διαμαρτυρία με οργανωμένο τρόπο, προκειμένου όπως είπε να μην καταπατώνται τα δικαιώματα των πολλών και απηύθυνε ουσιαστικά πρόσκληση στο ΚΙΝΑΛ να καταθέσει προτάσεις λέγοντας: «Κάθε πρόταση και κάθε σκέψη είναι καλοδεχούμενη»

Πολιτική

Tags: ,
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: