Μητσοτάκης: Η Ελλάδα επεκτείνει την αιγιαλίτιδα ζώνη στο Ιόνιο στα 12 ναυτικά μίλια

Την κατάθεση άμεσα νομοσχεδίου με το οποίο η Ελλάδα Ελλάδα επεκτείνει την αιγιαλίτιδα ζώνη προς δυσμάς από τα έξι στα 12 ναυτικά μίλια, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή κατά τη συζήτηση για τις συμφωνίες με Ιταλία και Αίγυπτο για την ΑΟΖ.

Γράφει η Βίκυ Σαμαρά

Διαμήνυσε μάλιστα ότι η χώρα επιφυλάσσεται να ασκήσει το κυριαρχικό της αυτό δικαίωμα και σε άλλες περιοχές. Εξάλλου, αναφερόμενος στη συμφωνία με την Αίγυπτο, τόνισε ότι επιβεβαιώνει πως τα νησιά έχουν υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ, δεδομένο όπως ξεκαθάρισε καίριο και για το Καστελόριζο. Ενώ έστειλε μήνυμα προς Τουρκία και ΕΕ:

«Έξι λέξεις αρκούν: Σταματούν οι προκλήσεις, ξεκινούν οι συζητήσεις».

«Η Ελλάδα μεγαλώνει»

«Η Ελλάδα μεγαλώνει. Το έχουν πει κι άλλοι, όμως εμείς το κάνουμε πράξη» δήλωσε ειδικότερα ο πρωθυπουργός, προαναγγέλλοντας σε συνέχεια της συμφωνίας με την Ιταλία για την ΑΟΖ, την άσκηση ενός κυριαρχικού δικαιώματος της Ελλάδας, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο της θάλασσας, στη θαλάσσια περιοχή του Ιονίου, από τα Επτάνησα μέχρι το ακρωτήριο Ταίναρο.

«Το δικαίωμα αυτό η χώρα μας επιφυλάσσεται να ασκήσει και σε άλλες περιοχές, με σεβασμό στο δίκαιο της θάλασσας και τη μέση γραμμή, εκεί που η απόσταση μεταξύ των ακτών είναι μικρότερη από 24 ναυτικά μίλια», διαμήνυσε ειδικότερα ο κ.Μητσοτάκης στην Τουρκία, η οποία ως γνωστόν θεωρεί casus belli την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στο Αιγαίο, καθώς θα κλείσουν οι «διάδρομοι» διεθνών χωρικών υδάτων, ενώ θα κοπεί λόγω Καστελόριζου η πρόσβαση της στην Ανατολική Μεσόγειο.

Αναφερόμενος στη μερική οριοθέτηση ΑΟΖ με την Αίγυπτο εξάλλου, ο κ.Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι η τελική γραμμή οριοθέτησης επιβεβαιώνει πως τα νησιά διαθέτουν ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα, προσθέτοντας ότι αυτό αποτελεί καίριο δεδομένο και για το Καστελόριζο.

Ο πρωθυπουργός υπερασπίστηκε δε τη συμφωνία με την Αίγυπτο, απορρίπτοντας τις κατηγορίες για μειωμένη επήρεια και τα ερωτήματα για τη μερική οριοθέτηση, από την οποία μένει εκτός επί του παρόντος το Καστελόριζο.

Τόνισε ότι η Ελλάδα διατηρεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα τόσο ανατολικά του 28ου όσο και δυτικά του 26ου μεσημβρινού, αναφέροντας ότι η Αίγυπτος μετά από πολλές συζητήσεις και δικές του με τον Ελ Σίσι, αναμόρφωσε την αρχικά άκαμπτη θέση της να αφορά μία οριστική συμφωνία μόνο την περιοχή μεταξύ 26ου και 28ου μεσημβρινού, δέχθηκε δηλαδή να συνεχιστεί η συζήτηση και στη μερική συμφωνία ρητώς αναφέρεται ότι οι δύο χώρες θα προχωρήσουν τις διαπραγματεύσεις και για τη συνολική οριοθέτηση.

Έτσι, εκτίμησε ο κ.Μητσοτάκης, η Αίγυπτος απορρίπτει οριστικά τις προτάσεις της Τουρκίας, ενώ εξουδετερώθηκαν στην πράξη οι μεθοδεύσεις Άγκυρας και Τρίπολης.

Όσον αφορά στην επέκταση στα 12 ναυτικά μίλια προς δυσμάς, ο πρωθυπουργός ανέφερε επίσης ότι ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας έχει ήδη ενημερώσει τους ομολόγους του της Ιταλίας και της Αλβανίας και σύντομα θα επισκεφθεί και τα Τίρανα, για να προχωρήσει η οριοθέτηση και με την Αλβανία.

Ο κ.Μητσοτάκης σχολιάζοντας το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ για ονομαστική ψηφοφορία αύριο, κάλεσε την αξιωματική αντιπολίτευση να αναθεωρήσει, προκειμένου ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας να μεταβεί στο άτυπο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων με ψηφισμένες τις συμφωνίες. Άφησε δε αιχμές για τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ, την οποία απέδωσε σε προσπάθεια να λυθουν οι δικές του εσωκομματικές αντιρρήσεις. Αναρωτήθηκε μάλιστα εάν ο Αλέξης Τσίπρας θα θέσει ζήτημα κομματικής πειθαρχίας, σχολιάζοντας ότι: «Δε νομίζω να υπάρχει κομματική πειθαρχία που να υπονομεύει την εθνική ευθύνη» και σημειώνοντας ότι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ έχουν ταχθεί υπέρ των συμφωνιών.

Ο πρωθυπουργός υποστήριξε εξάλλου ότι η εθνική γραμμή «πρέπει να είναι σαφής, κοινή, ευθεία, όχι θαμπή, ούτε τεθλασμένη και για αυτό είναι επιβεβλημένη η ψήφιση αυτής της συμφωνίας από όλες τις πτέρυγες της Βουλής, παρά τις διαφωνίες που εκφράστηκαν και στην Επιτροπή και ελήφθησαν υπόψη από την κυβέρνηση».

Πολιτική

Tags: , , , , , ,
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: