Μητσοτάκης: Η αφόρητη κυβερνητική διγλωσσία δημιουργεί μείζον εθνικό ζήτημα

Σε συνομιλία του με δημοσιογράφους του ξένου Τύπου, ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, εξαπέλυσε επίθεση κατά της κυβέρνησης για όλα τα φλέγοντα θέματα, όπως είναι τα ελληνοτουρκικά, το ονοματολογικό των Σκοπίων, αλλά και η κατάσταση της οικονομίας.

Όσον αφορά στις σχέσεις με τη γείτονα, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε πως ο δημόσιος διάλογος γύρω από ένα ενδεχόμενο θερμό επεισόδιο δεν εξυπηρετεί αυτήν τη στιγμή τους εθνικούς σκοπούς. «Προφανώς, όταν υπάρχει αμοιβαία ένταση, ο κίνδυνος ενός ατυχήματος αυξάνεται. Είναι απαραίτητο να υπάρχει μία συμφωνημένη και γρήγορη οριζόντια αποκλιμάκωση» που να ξεκινήσει από την Τουρκία, η οποία θα πρέπει να εγκαταλείψει τις αναθεωρητικές προσεγγίσεις στη Συμφωνία της Λωζάνης.

Μάλιστα, πρόσθεσε πως απαραίτητη και αυτονόητη κίνηση καλής θέλησης της Τουρκίας είναι να αντιμετωπίσει το ζήτημα των δύο αξιωματικών, που εξακολουθούν να είναι φυλακισμένοι σε τουρκικές φυλακές υψίστης ασφαλείας. «Είμαι φανατικός εχθρός της λογικής ότι για να κερδίσουμε πέντε ψήφους παραπάνω ανεβάζουμε τους τόνους και τονώνουμε τα εθνικιστικά ένστικτα, είτε αυτό γίνεται στην Τουρκία, είτε αυτό γίνεται στην Ελλάδα», τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Στη συνέχεια, κατηγόρησε την κυβέρνηση και τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Πάνο Καμμένο για «αφόρητη κυβερνητική διγλωσσία σήμερα στα θέματα εξωτερικής πολιτικής» που δημιουργεί μείζον εθνικό ζήτημα στη χώρα. «Είναι ένα ζήτημα, το οποίο το είδαμε στα Σκόπια. Το βλέπουμε διαρκώς στα ελληνοτουρκικά. Και ο κύριος Τσίπρας, ως αδύναμος πρωθυπουργός, αναγκάζεται να κρατήσει τον κύριο Καμμένο στο υπουργείο αυτό, προκειμένου να κρατήσει την κυβερνητική του πλειοψηφία. Το κόστος, όμως, για τη χώρα είναι πάρα πολύ μεγάλο. Διότι σήμερα δεν υπάρχει ένα ενιαίο κέντρο εξωτερικής πολιτικής. Άλλα λέει το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, άλλα λέει το Μαξίμου. Γίνεται εξωτερική πολιτική με non-paper, αστεία πράγματα. Και η εικόνα την οποία εκπέμπει η χώρα δεν είναι μία εικόνα σοβαρότητας», εξήγησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ακόμη, αναφερόμενος στο Σκοπιανό, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι η κυβέρνηση εκφράζεται με δύο γραμμές, αφού ο κυβερνητικός εταίρος δεν συμφωνεί σε λύση που να περιέχει τον όρο Μακεδονία και πως ο κ. Τσίπρας λειτουργεί σαν επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ και όχι ενιαίας κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας. Όπως υπογράμμισε, εφόσον υπάρξει λύση, όπως και στα ζητήματα που αφορούν τα μνημόνια, οι διεθνείς συμφωνίες δεσμεύουν τη χώρα.

«Θα εκφράσουμε την εντονότατη διαφωνία μας στη Βουλή σε περίπτωση που η συμφωνία έρθει, όπως τουλάχιστον φαίνεται σήμερα χωρίς -αν κρίνω από τις όποιες διαρροές- να είναι μία ενιαία συνολική και οριστική λύση που να θέτει ως προαπαιτούμενο τη συνταγματική αναθεώρηση στη γείτονα χώρα και την αντιμετώπιση ζητημάτων εθνότητας και αλυτρωτισμού» ανέφερε.

politiki

Tags:
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: