Μητσοτάκης: Δύσκολες και κρίσιμες οι επόμενες 10 μέρες

Τον Ιανουάριο το εμβόλιο

Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης της Ολομέλειας της Βουλής για την κατάσταση με την πανδημία στη χώρα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε πως «η κυβέρνηση θα ενημερώσει την εθνική αντιπροσωπεία και όλους τους Έλληνες για την κατάσταση και προσδοκώ από όλους τους συμμετέχοντες, να σεβαστούμε την κρισιμότητα της κατάστασης».

Ο κ. Μητσοτάκης πρόσθεσε πως «οι γιατροί μας, οι νοσηλευτές μας, οι πολίτες που ασθενούν, το τελευταίο που θα περίμεναν να ακούσουν είναι έναν ακόμα ανούσιο καβγά. Από όλους μας εξαρτάται αν θα σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων».

Αναφερόμενος στο δεύτερο καθολικό lockdown, ο πρωθυπουργός σημείωσε πως «δεν δίστασα, επειδή τα στοιχεία που έθεσαν υπόψη μου οι ειδικοί δεν επιδέχονται αμφισβήτησης. Επειδή ευθύνη μας είναι να προστατεύσουμε όλη τη χώρα και όχι μόνο την έξαρση εκεί που βλέπουμε πολλά κρούσματα. Σε αντίθεση με Μάρτιο-Απρίλιο, η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική και τα δημοτικά είναι ανοικτά».

«Και αυτή την απόφαση την πήραμε νωρίτερα από άλλες χώρες. Στην Ελλάδα ο συναγερμός σήμανε από τις αρχές του φθινοπώρου. Για δύο μήνες βλέπαμε αύξηση των κρουσμάτων που ήταν λελογισμένη και ελεγχόμενη. Δεν συνδέεται με το άνοιγμα του τουρισμού. Χώρες οι οποίες έμειναν τελείως κλειστές, όπως το Ισραήλ, είδε δεύτερη έξαρση του κορονοϊού τον Σεπτέμβριο. Η Κύπρος είχε πιο αυστηρές διαδικασίες και χτυπιέται εξίσου σκληρά. Αν η έξαρση του δεύτερου κύματος συνδεόταν με το άνοιγμα του τουρισμού θα έπρεπε να την είχαμε δει τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο», υπογράμμισε.

Παρακάτω στην ομιλία του ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε πως «είδαμε τις τελευταίες 10 ημέρες μια επιθετική αύξηση των κρουσμάτων. Αν συνεχίζαμε με αυτούς τους ρυθμούς, το σύστημα Υγείας θα δεχόταν κάθε μέρα πάνω από 1.000 ασθενείς και μπορεί πάνω από 100 να χρειαζόντουσαν ΜΕΘ».

Ο πρωθυπουργός παρακάλεσε να στηρίξουν όλοι τα μέτρα. «Έχουμε κάθε λόγο να πιστεύουμε ότι αυτά τα μέτρα θα αποδώσουν. Ενδεχομένως να χρειαστούμε μια εβδομάδα, 10 ημέρες αλλά θα δούμε πτώση μετά. Οι επόμενες εβδομάδες θα είναι δύσκολες. Όπως είναι ήδη δύσκολες για τους εργαζόμενους που καλούνται να υποστούν τις συνέπειες της οριζόντιας παρέμβασης», τόνισε.

«Ανεβαίνουμε ένα βουνό και βλέπουμε την κορυφή. Ξέρουμε ότι υπάρχουν αρκετές χαράδρες και γκρεμοί, αλλά βλέπουμε την κορυφή. Η κορυφή είναι το εμβόλιο. Είναι εξαιρετικά αισιόδοξο ότι μία εταιρεία έχει ήδη εξαγγείλει ότι το εμβόλιο της δεν είναι απλά ασφαλές αλλά και αποτελεσματικό. Εκτιμώ ότι και άλλες εταιρείες θα προβούν σε αντίστοιχες εξαγγελίες», είπε αναφερόμενος στο εμβόλιο κατά της πανδημίας.

«Να πείσουμε ότι από τη στιγμή που θα είναι διαθέσιμο, πρέπει όλοι να εμβολιαστούν. Δεν πρόκειται να πάμε σε κανενός είδους υποχρεωτικό εμβολιασμό», ξεκαθάρισε.

«Όταν βλέπουμε την κορυφή του βουνού, μπορούμε να αντιδράσουμε με δύο τρόπους: να χαλαρώσουμε ή να σφίξουμε τα δόντια γιατί γνωρίζουμε το τέλος της διαδρομής. Πρέπει να κάνουμε το δεύτερο. Θα έχουμε εμβόλια στη διάθεση μας, ενδεχομένως από τον Ιανουάριο. Γνωρίζουμε ότι στο τέλος αυτής της διαδρομής υπάρχει ένα εμβόλιο που είναι το μόνο εργαλείο για να αντιμετωπίσουμε οριστικά αυτή την πρωτοφανή κρίση», κατέληξε σχετικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Διαβάστε ακόμη: Το γράμμα με το παράπονο μιας 10χρονης στον Μητσοτάκη και η χειρόγραφη απάντηση του πρωθυπουργού (εικόνες)

 

politiki

Tags:
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: