Μητσοτάκης: Δε θέλω να είναι η Ελλάδα ο Νο 1 προορισμός, αλλά ο πιο ασφαλής προορισμός

Με φόντο το διάσημο ηλιοβασίλεμα της Σαντορίνης ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης απευθύνθηκε στους ξένους τουρίστες, τους οποίους κάλεσε να έρθουν στην Ελλάδα, δίνοντας όμως έμφαση στην ασφάλεια και την προστασία από τον κορονοϊό.

Γράφει η Βίκυ Σαμαρά

Ο πρωθυπουργός τόνισε χαρακτηριστικά ότι δε θέλει η Ελλάδα να είναι ο νούμερο ένα προορισμός, αλλά ο πιο ασφαλής προορισμός. Έδειξε δε σαφώς για άλλη μία φορά ότι στόχος της κυβέρνησης είναι «να προσπαθήσουμε να σώσουμε ό,τι σώζεται» από την εφετινή τουριστική σεζόν (και άρα να μειωθούν οι επιπτώσεις στο ΑΕΠ), αλλά κυρίως να μην υπάρξει έξαρση της πανδημίας ώστε η εφετινή χρονιά να αποτελέσει γέφυρα για το 2021, οπότε και εκτίμησε ότι η Ελλάδα με τις καλές της επιδόσεις θα κάνει νέο ρεκόρ.

Υπογράμμισε την ατομική ευθύνη και των τουριστών, επισημαίνοντας ότι μπορούν να απολαύσουν την εμπειρία του ελληνικού καλοκαιριού αλλά όχι να συνωστίζονται στα μπαρ. Και διαβεβαίωσε ότι η ελληνική πολιτεία έχει λάβει όλα τα μέτρα προστασίας από τον κορονοϊό και ότι το ΕΣΥ είναι έτοιμο να διαχειριστεί όλα τα σενάρια.

Ο πρωθυπουργός εκτίμησε μάλιστα ότι εφόσον υπάρξει ζήτηση για ταξίδια στην Ελλάδα, οι αεροπορικές εταιρείες θα προσφέρουν πτήσεις, ενώ ξεκαθάρισε ότι οι επισκέπτες θα αντιμετωπίσουν μόνο δειγματοληπτικούς ελέγχους (ανάλογα και με τη χώρα προέλευσης) και όχι περισσότερα περιοριστικά μέτρα. «Ελάτε στην Ελλάδα, φέρτε και τους φίλους σας» είπε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς εάν φοβάται για το άνοιγμα όλων των αεροδρομίων τη στιγμή που μεταδόθηκε ο ιός κυρίως μέσω των αεροσκαφών, ο πρωθυπουργός καταρχήν σημείωσε ότι όσα έπραξε η κυβέρνηση μέχρι σήμερα και θα συνεχίσει να πράττει μέχρι και την επόμενη Δευτέρα είναι τεστ σε όλους. Πρόσθεσε ότι οι αφίξεις θα χωριστούν σε δύο κατηγορίες με βάση το επιδημιολογικό προφίλ της χώρας και του αεροδρομίου και κάποιες χώρες θα αντιμετωπιστούν όπως συμβαίνει μέχρι τώρα δηλαδή θα ελέγχονται όλοι οι επιβάτες και αν το τελικά το τεστ είναι θετικό θα λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα, ενώ στις υπόλοιπες χώρες θα γίνονται και δειγματοληπτικοί έλεγχοι.

Από την 1η Ιουλίου αίρονται όλες οι όλοι οι περιορισμοί από αεροδρόμιο χωρών εκτός ευρωπαϊκής ένωσης επισήμανε ο πρωθυπουργός και εξέφρασε την εκτίμηση ότι θα υπάρξουν κάποια συγκεκριμένα μοντέλα αντιμετώπισης για χώρες εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της ζώνης του Σένγκεν. Επισήμανε ότι τις τελευταίες τέσσερις ημέρες έγιναν 4.000 τεστ και υπήρξαν μόνο δύο θετικά κρούσματα και τα δύο ασυμπτωματικά. Σημείωσε ότι η κατάσταση βελτιώνεται όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εκτίμησε ότι δεν υπάρχει κάποιος ιδιαίτερος κίνδυνος και τόνισε ότι αν υπάρξει έξαρση του ιού σε τοπικό επίπεδο «να είστε βέβαιοι ότι διαθέτουμε την υποδομή να αντιμετωπίσουμε αυτή την εξέλιξη πριν επεκταθεί περαιτέρω».

Ερωτηθείς αν η Ελλάδα μπορεί να γίνει ο νούμερο ένα τουριστικός προορισμός στην Ευρώπη δεδομένου ότι πολλές χώρες προωθούν τον εσωτερικό τουρισμό, ο κ. Μητσοτάκης απάντησε: «Ειλικρινά δεν γνωρίζω. Δεν ξέρω πώς θα είναι τα πράγματα. Πέρυσι μας επισκέφτηκαν 33 εκατομμύρια τουρίστες, εφέτος αναμένουμε ένα μικρό μέρος από αυτούς, αλλά όλα θα εξαρτηθούν από το πόσο άνετα θα αισθάνονται όσοι θέλουν να μπουν στο αεροπλάνο για να έρθουν στην Ελλάδα ή να μπουν στο αυτοκίνητο και να φτάσουν εδώ οδικώς» και τόνισε ότι τον ενδιαφέρει να προβληθεί η Ελλάδα ως ασφαλής προορισμός.

«Δεν με ενδιαφέρει η Ελλάδα να γίνει ο νούμερο ένα προορισμός στην Ευρώπη, με ενδιαφέρει να είναι ο ασφαλής προορισμός της Ευρώπης. Και καθώς θα ανοίξουμε σταδιακά τον Ιούλιο και καθώς η πορεία θα είναι θετική, προς το τέλος του καλοκαιριού Αύγουστο, Σεπτέμβριο, ακόμη και τον Οκτώβριο ο κόσμος θα έρχεται εδώ όταν θα θέλει να ταξιδέψει», είπε ο κ.Μητσοτάκης.

Παραδέχτηκε ότι δεν μπορούμε να γνωρίζουμε ποια θα είναι η πτώση. «Θα σώσουμε ό,τι μπορούμε να σώσουμε. Δεν θέλουμε να χαθεί τελείως η τουριστική περίοδος» είπε και χαρακτήρισε πρόκληση για την Ελλάδα να περάσει από την επιτυχημένη εσωτερική διαχείριση της πανδημίας σε μία επιτυχημένο άνοιγμα στον κόσμο ξεκινώντας από τους Ευρωπαίους γείτονές.

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση θα στηρίξει τον τουριστικό κλάδο και αναφέρθηκε στις ευέλικτες συνθήκες εργασίας έτσι ώστε οι επιχειρήσεις να μπορούν να διατηρήσουν αν όχι όλες τις περισσότερες θέσεις εργασίας, ότι το κράτος θα συνεισφέρει τη διαφορά στο μεταξύ της προσωρινής και της πλήρους απασχόλησης. Αναφερόμενος στο σχεδιασμό είπε ότι στόχος είναι «να μπορέσει ο τουριστικός κλάδος να ξεπεράσει αυτό το δύσκολο καλοκαίρι και ελπίζουμε ότι το 2021 θα είναι μία χρονιά πολύ επιτυχημένη. Ο κλάδος να παραμείνει ζωντανός, Να μη χαθούν υπερβολικά πολλές θέσεις εργασίας και να επιζήσουμε ενός πολύ δύσκολου καλοκαιριού».

«Θα πάω διακοπές στο εξοχικό μου στην Κρήτη, δεν αλλάζω συνήθειες»

Ερωτηθείς που θα πάει για διακοπές ο κ.Μητσοτάκης απάντησε: «Τι διακοπές; Ελπίζω ότι θα πάρω κάποιες ημέρες τον Αύγουστο και θα πάω στην Κρήτη. Δεν αλλάζω τις συνήθειες μου θα πάω, στο εξοχικό μας στην Κρήτη».

Ο κ.Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει περίπτωση ένα γενικευμένο lock down, γιατί θα είναι αρνητικές οι οικονομικές επιπτώσεις. Εκτίμησε άλλωστε ότι δε θα χρειαστεί, καθώς όπως σημείωσε σήμερα στην Ελλάδα είχαμε μόνο τέσσερα κρούσματα ενώ άνοιξε οικονομία τον προηγούμενο μήνα και δεν υπήρξε κατακόρυφη αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων. Τονισε όμως ότι η εξέλιξη θα εξαρτηθεί και από τη συμπεριφορά των ανθρώπων και είπε: «Λέμε στους ανθρώπους: Ελάτε στην Ελλάδα, να ζήσετε αυτή τη μοναδική θέα, να πιείτε αυτό το υπέροχο κρασί, να κάνετε μπάνιο στη θάλασσα αλλά δεν θέλουμε να πηγαίνετε στα beach bars και να συνωστίζεται ο ένας πάνω στον άλλον. Υπάρχουν λίγα πράγματα, πολύ λίγα ,που δεν θα επιτρέψουμε για φέτος το καλοκαίρι». Εκτίμησε εξάλλου ότι ακόμη και να έρθει ένα δέυτερο κύμα πανδημίας το φθινόπωρο ή χειμώνα, η χώρα θα είναι καλύτερα προετοιμασμένη και δε θα χρειαστεί δεύτερο lockdown.

Ο πρωθυπουργός με αφορμή ειδικότερα τους Κινέζους τουρίστες, οι οποίοι δεν επισκέπτονται την Ελλάδα μόνο το καλοκαίρι, τόνισε ότι στόχος είναι να παραταθεί η τουριστική περίοδος και να ενισχυθεί και ο χειμερινός τουρισμός. Αναφέρθηκε στα αρχαιολογικά μνημεία αλλά και στο θρησκευτικό τουρισμό, στους προορισμούς της ηπειρωτικής Ελλάδας, στη δυνατότητα ορειβασίας και σκι. «Βεβαίως θέλουμε να επεκτείνουμε τη σεζόν, πράγμα που ενδιαφέρει ιδιαίτερα τους Κινέζους τουρίστες» είπε και εξέφρασε την ελπίδα ότι δεν θα υπάρξει δεύτερο κύμα πανδημίας, τονίζοντας ότι σχέδιο της κυβέρνησης είναι να παρατείνεται η σεζόν, πράγμα εφέτος ιδιαίτερα σημαντικό καθώς χάθηκε ο Απρίλιος, ο Μάιος και το μεγαλύτερο κομμάτι του Ιουνίου, και να φτάσει μέχρι και τον Οκτώβριο γιατί όχι και το Νοέμβριο.

Πολιτική

Tags:
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: