Μηταράκης: Οι πρόσφυγες δεν θα φύγουν από την Τζιά για 15 ημέρες για λόγους ασφαλείας

Για 15 ημέρες δεν μπορούν να μεταφερθούν από την Τζιά, για λόγους ασφαλείας, οι σχεδόν 200 μετανάστες και πρόσφυγες που επέβαιναν σε φορτηγό πλοίο που προσάραξε στο νησί πριν από δύο ημέρες, όπως είπε στην ΕΡΤ ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης.

Υπενθυμίζεται πως οι 196 μετανάστες και πρόσφυγες έφτασαν στο νησί με φορτηγό πλοίο το πρωί της Δευτέρας, έχοντας ξεκινήσει από την Τουρκία με προορισμό την Ιταλία. 

Το δημοτικό συμβούλιο έχει εκδώσει ψήφισμα με το οποίο ζητεί την άμεση απομάκρυνσή τους. Αναφέρει πως πρόκειται για νεαρά άτομα κυρίως ηλικιών μεταξύ 18-35, μεταξύ των οποίων κάποια παιδιά και έγκυες γυναίκες, που αποβιβάστηκαν στην Κέα και συγκεντρώθηκαν προσωρινά για καταγραφή και προανάκριση, σε εγκαταλελειμμένο κτίριο. «Ως νησί δηλώνουμε ανοχύρωτοι και εντελώς αδύναμοι να αντιμετωπίσουμε το γεγονός» προσθέτει το δημοτικό συμβούλιο.

Όπως είπε ο υπουργός, η πρόταση ήταν είτε να επιταχθούν ξενοδοχεία είτε να επιλεγεί έκταση στο νησί και να στηθεί δομή με σκηνές και περίφραξη. Ο δήμος, πρόσθεσε, δεν μας έχει υποδείξει εναλλακτική.

«Αντιλαμβάνομαι την επιλογή της δημάρχου να φύγουν αλλά για λόγους δημόσιας υγείας δεν είναι εφικτό» τόνισε, προσθέτοντας πως πήγε στο νησί κλιμάκιο του Ερυθρού Σταυρού για να τους εξετάσει για πιθανά πρώτα συμπτώματα κορονοϊού και μέχρι στιγμής δεν έχει αναφερθεί κάτι.

«Για λόγους ασφαλείας» συνέχισε, «το να βάλεις 200 άτομα σε ένα πλοίο, είτε σε λιμάνι είτε αρόδου δημιουργεί μεγάλα θέματα ασφαλείας», 

Από την πλευρά της ή δήμαρχος Κέας Ρένα Βελισσαροπούλου απάντησε πως οι τέσσερις που πήγαν στο νησί ήταν διασώστες και όχι γιατροί, έφτασαν το πρωί και το απόγευμα έφυγαν. «Αν οι άνθρωποι χρειάζονται τις δομές υγείας, στις δικές μας θα πάνε» είπε, και πρόσθεσε πως έχουν ήδη επισκεφθεί με ασθενοφόρο το πολυδύναμο ιατρείο του νησιού, σε άλλον οικισμό από το σημείο όπου κρατούνται.

Αναφορικά με τον χώρο που ζητά το υπουργείο για τη φιλοξενία τους, η δήμαρχος επέμεινε πως στην Τζιά αφενός δεν υπάρχουν μεγάλα ξενοδοχεία, αφετέρου κανένας από τους ξενοδόχους δεν βρίσκεται στο νησί, καθώς τα καταλύματα είναι ανοιχτά μόνο το καλοκαίρι.

Για τη σίτιση των μεταναστών και προσφύγων είπε πως την ανέλαβε λίγο η περιφέρεια και πολύ ο δήμος και πως κοστίζει περίπου 3.500 ευρώ την ημέρα, με τον κ. Μηταράκη να της απαντά πως οι δαπάνες τροφοδοσίας θα καλυφθούν από την κυβέρνηση και όχι από τον δήμο, και πως δεν έχει τεθεί ποτέ θέμα σε κανένα μέρος της Ελλάδας που προέκυψε τέτοιο ζήτημα.

«Δεν είναι πως δεν θέλουμε να δώσουμε χώρους, δεν υπάρχουν, μας ζήτησαν γήπεδο μπάσκετ. γήπεδο ποδοσφαίρου, θέατρο, ΚΑΠΗ, δεν έχουμε τίποτα από αυτά» είπε η κα Βελισσαροπούλου.

Σε ερώτηση για το ένα η όποια δομή επιλεγεί θα είναι για φιλοξενία 15 ημερών ή θα διατηρηθεί και μετά, ο κ. Μηταράκης διαβεβαίωσε πως αυτή τη στιγμή η οδηγία είναι πως δεν μπορεί να μεταφερθεί κανείς αλλά το υπουργείο δεσμεύεται για τη μεταφορά τους, «δεν υπάρχει σχεδιασμός για μόνιμη δομή στην Τζια».

Πολιτική

Tags: ,
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: