Μήπως το αγόρι σου φοβάται τη δέσμευση; Οι 8 ανησυχίες που έχει και δεν σου λέει

Ο φόβος της δέσμευσης είναι ο «πονοκέφαλος» για πολλές σχέσεις, με τις κοπέλες (κυρίως) να γκρινιάζουν και τους άνδρες να νιώθουν ότι πνίγονται. Ωστόσο, υπάρχουν και οι δεσμοί όπου το κορίτσι αισθάνεται ότι πιέζεται από το αγόρι στο να κάνουν σχέση.

Σύμφωνα με το psychologytoday.com και την κλινική ψυχολόγο, Δρ. Νταϊάνα Κίρσνερ, υπάρχει μια λίστα με τους κοινούς φόβους αφοσίωσης οι οποίοι έχουν τις… ρίζες τους στην παιδική ηλικία και την εφηβεία. Συγκεκριμένα, φαίνεται πως οι άνδρες οδηγούνται στη δημιουργία αρνητικών σεναρίων για τις σχέσεις.

Σαμποτάρουν οι ίδιοι τον ρομαντισμό και την αγάπη. Δυστυχώς, αν κάποιος μεγαλώνει δίχως να αντιμετωπίζει τα όποια ζητήματα κι αν έχει, όσο ανούσια κι αν του φαντάζουν, θα ακολουθεί τα ίδια μοτίβα ξανά και ξανά. Τι φοβούνται, λοιπόν, οι άνδρες;

Ο φόβος της απόρριψης

Εδώ ανήκει ένας άνθρωπος που φοβάται ότι μια γυναίκα θα χάσει ξαφνικά το ενδιαφέρον της και θα τον εγκαταλείψει. Εξαιτίας αυτού, δεν έχει το θάρρος να σταθεί στο ταίρι του. Οπότε πώς το αντιμετωπίζει; Ή τονίζει από την αρχή ότι θέλει κάτι εφήμερο ή απορρίπτει εκείνος πρώτος πριν προλάβουν να τον απορρίψουν.

Είναι τόσο οδυνηρό για εκείνον που το βιώνει λες και εξαντλείται. Μάλιστα, οι άντρες αυτοί τείνουν να έχουν πολύ περισσότερες δυσκολίες στην αντιμετώπιση του άγχους. Δυσκολεύονται να χαλαρώσουν και να ηρεμήσουν μετά από κάθε είδους αναστάτωση.

Ο φόβος του ελέγχου

Αυτή την κατηγορία αποτελούν συνήθως όσοι είναι πολύ ανεξάρτητοι σαν χαρακτήρες ή η φύση των ασχολιών τους- είτε ως επάγγελμα είτε ως χόμπι- είναι ιδιαίτερα δυναμική και με κύρος. Δεν ανέχονται να υποταχτούν σε κανένα και κυρίως του αντίθετου φύλου με το οποίο συχνά πυκνά έχουν και πολλές διαφωνίες θεωρώντας το κατώτερο. Εκτιμούν την ανεξαρτησία και την ελευθερία τους πολύ περισσότερο από τις γυναίκες.

Πολλοί μεγαλώνουν με την άποψη των γυναικών ως βάρη που τους κρατούν κάτω ή ως αντικείμενα ελέγχου που κέρδισαν. Νομίζουν πως δεν τους αφήνουν να εξελιχθούν και τους χρησιμοποιούν σε ένα «παιχνίδι» εξουσίας και γοήτρου που είναι άγνωστο αν όντως υφίσταται. Ακόμα κι αν συνάψουν κάποια σχέση, συνηθίζουν να λένε «εγώ» αντί για «εμείς».

Ο φόβος της έλλειψης αγάπης

Κύρια ανησυχία είναι ότι δεν είναι αξιαγάπητος και εξαιτίας αυτού, δεν βιώνουν την αγάπη. Αισθάνονται ανασφαλείς και ότι δεν είναι αρκετά καλοί. Εξάλλου τα συναισθήματά τους εξαρτώνται από τι σκέφτεται και τι νιώθει ο συνομιλητής. Αισθάνονται συναισθηματικά άβολα εντός της σχέσης, σαν να μην είναι κατάλληλη για αυτόν. Όταν, λοιπόν, έρχεται το πλήρωμα του χρόνου για να κάνουν το επόμενο βήμα στη δέσμευση, να πουν το «σ’ αγαπώ» ή να μιλήσουν για ένα κοινό μέλλον, όχι μόνο μένουν παθητικοί, αλλά απομακρύνονται κιόλας.

Ο φόβος της σύγκρισης

Αν και ο συγκεκριμένος φόβος είναι κοντά με τον ακριβώς από πάνω, αυτή η περίπτωση αφορά στη βιολογική εξέλιξη των ανδρών. Σύμφωνα με την επιστήμη, αυτό με το οποίο έχουν συνδεθεί να κάνουν, είναι να παράγουν. Ή καλύτερα να αναπαράγουν.

Επίσης, είναι κοινωνικά αποδεκτό και δέον ο άνδρας να φέρνει τα χρήματα στο σπίτι, αν και πλέον πολλές τέτοιες απόψεις έχουν μειωθεί. Δυστυχώς, όμως, κάποιοι σκέφτονται πως μπορεί να μην είναι σε θέση να αναπαράγουν ή να στηρίξουν την ενδεχόμενη οικογένειά τους, ενώ κάνουν και σύγκριση με πρώην συντρόφους του ταιριού τους ή με άλλους άνδρες.

Ο φόβος της αποκάλυψης

Ενώ κάποιος μπορεί να έρχεται όλο και πιο κοντά- συναισθηματικά πάντα- με μια γυναίκα, αρχίζει να φοβάται ότι θα εκτεθεί και θα «δει» πραγματικά μέσα του. Ίσως κάποια σκέψη που δεν πρέπει ή ένα οικογενειακό μυστικό. Συνήθως οι άνδρες που ανήκουν σε αυτή την κατηγορία, είχαν απαιτητικούς και αυστηρούς γονείς.

Παρόμοιος φόβος μπορεί να προκληθεί όταν κάποιος ντρέπεται για την ιστορία της οικογένειάς του. Μπορεί, για παράδειγμα, ένας συγγενής να είναι σε ψυχιατρικό νοσοκομείο, σε φυλακή ή πολύ φτωχός. Εδώ, βέβαια, μπορεί να υπάρξει γάμος στην περίπτωση που κρύψει τόσο καλά το παρελθόν του ή οτιδήποτε θεωρεί πως μπορεί να τον βλάψει.

Ο φόβος της εμπιστοσύνης

Ίσως ο πιο κοινός φόβος. Αν ένας άντρας είχε μια μητέρα που ήταν είτε ασταθής είτε της άρεσε να χειραγωγείται ή κάποια σημαντική άλλη τον εξαπάτησε στο παρελθόν, τείνει να μην εμπιστεύεται τις γυναίκες. Θεμέλιο του φόβου είναι η απογοήτευση η οποία έχει βάλει τη «μάσκα» του θυμού.

Ο φόβος του να μεγαλώσει

Ένας άνθρωπος μπορεί να μην νιώθει σαν να είναι ενήλικας. Φαίνεται πως δεν είναι έτοιμος να αναλάβει τις ευθύνες μιας σχέσης και ενδεχομένως, των παιδιών και της οικογενειακής ζωής. Μάλιστα, είναι γνωστό και ως «Σύνδρομο του Peter Pan». Ίσως να ευθύνεται κάποιας μορφής δυσλειτουργία στην οικογένειά του. Ως αποτέλεσμα των δυναμικών, δεν οικοδομήθηκε η ταυτότητά του ως ικανό και σταθερό ενήλικο αρσενικό. Εσωτερικά, αισθάνεται σαν ένα παιδί, που θέλει να παίξει, να κοιμηθεί αργά και να εργαστεί σε μόνιμη δουλειά με ελάχιστη ευθύνη.

Ο φόβος της λάθος απόφασης

Στη λαϊκή εκδοχή θα ταίριαζε η λέξη «κότα». Αυτός ο τύπος ανθρώπου δυσκολεύεται να αποφασίσει ή να εμπιστευτεί τη δική του κρίση. Ακόμα και για το πιο απλό και ανούσιο. Όταν επιλέγει μια ταινία για να δει, αμέσως λυπάται που δεν διάλεξε κάτι άλλο. Δεν είναι σίγουρος για το πώς πρέπει να ντυθεί, ενώ αμφιβάλλει και για τη δουλειά του. Η καθημερινότητά του δομείται στο «αν» και στο «τι πρέπει να κάνει».

Να σημειωθεί πως οι παραπάνω φόβοι λειτουργούν σε ασυνείδητο επίπεδο. Συχνά καμουφλάρονται από άλλα χαρακτηριστικά. Για να τα νικήσει, ωστόσο, κανείς και να πείσει το ταίρι του ώστε να κάνουν το επόμενο βήμα, είναι μια άλλη ιστορία.

Φόβος της δέσμευσης: Γιατί με αγχώνει τόσο το επόμενο βήμα;

Παράλληλη σχέση: Όταν η δέσμευση έγινε θηλιά έψαξα άλλη αγκαλιά. Τώρα νιώθω τύψεις!

sxeseis-teen

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: