Μήνυση για τη σύλληψη του Τούρκου στρατιωτικού από το Ελληνικό Συμβούλιο για τους πρόσφυγες

Μήνυση κατά παντός υπευθύνου για τη σύλληψη και θέση υπό κράτηση του Τούρκου στρατιωτικού κατέθεσε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών το Ελληνικό Συμβούλιο για τους πρόσφυγες, ενώ η μηνυτήρια αναφορά κοινοποιήθηκε και στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου.

«Ο σεβασμός και η προστασία των δικαιωμάτων του ανθρώπου και η τήρηση της νομιμότητας είναι αδιαπραγμάτευτα» και προσθέτει ότι «η Πολιτεία οφείλει να εφαρμόσει και στη συγκεκριμένη περίπτωση τις λύσεις που προβλέπονται από τον νόμο για την ασφάλεια των 8, μεταξύ των οποίων δεν περιλαμβάνεται επ’ ουδενί το μέτρο της κράτησης», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες.

Ακόμη, προσθέτει «η απόφαση κράτησης της Ελληνικής Αστυνομίας, όχι μόνο είναι αντίθετη με το νόμο, αλλά έρχεται σε αντίθεση και με τις ίδιες τις εγκυκλίους της διοίκησης», προσθέτοντας ότι σύμφωνα με εγκύκλιο της ΕΛΑΣ «αλλοδαπός που υποβάλλει αίτηση διεθνούς προστασίας ενόσω δεν τελεί σε διοικητική κράτηση δεν μπορεί να τεθεί σε κράτηση εκτός αν συντρέχει στο πρόσωπό του εφαρμογή ποινικών διατάξεων».

Όσον αφορά στο ανώτατο όριο κράτησης, το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες, αναφέρει ότι το προβλεπόμενο για τη διαδικασία ασύλου «έχει ήδη παρέλθει και σύντομα λήγει και το οποιοδήποτε προβλεπόμενο ανώτατο όριο οποιασδήποτε διαδικασίας διοικητικής κράτησης. Μετά το πέρας αυτής της περιόδου σε κάθε περίπτωση δεν υπάρχει καμία απολύτως νομική δυνατότητα παράτασης της κράτησης».

ellada

Tags:
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: