Μηνιαίες εισφορές 4% για εφάπαξ σε μισθωτούς, αυτοαπασχολουμένους

Στο 4% ορίζεται το ποσοστό της μηνιαίας εισφοράς για το εφάπαξ που θα καταβάλλεται από μισθωτούς και αυτοαπασχολούμενους στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών (ΕΤΕΑΕΠ).

Εγκύκλιος που υπογράφει ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσος Πετρόπουλος καθορίζει την υποχρέωση καταβολής μηνιαίας εισφοράς, από 1η Ιανουαρίου 2017 και μετά, για παροχές εφάπαξ. Η εισφορά 4% αφορά ασφαλισμένους — μισθωτούς με έναρξη ασφάλισης μετά την 1η Ιανουαρίου 1993, αλλά και αυτοτελώς απασχολουμένους, ασφαλισμένους πριν ή μετά το 1993. Για τους μισθωτούς η εισφορά θα υπολογίζεται επί των ασφαλιστέων αποδοχών τους, για τους αυτοτελώς απασχολουμένους όμως θα υπολογίζεται επί του εισοδήματός τους.

 

Εξαιρούνται μόνον οι παλαιοί ασφαλισμένοι μισθωτοί, σύμφωνα με την εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας, ενώ τονίζεται ότι όπου υπάρχουν διατηρούνται και οι εργοδοτικές εισφορές, καθώς δεν αλλάζει το καθεστώς για τους πριν από την 1/1/1993 ασφαλισμένους.

Μοναδική εξαίρεση αποτελούν οι μισθωτοί ασφαλισμένοι στους τομείς πρόνοιας του τ. ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, των οποίων τα ποσοστά εισφορών υπολογίζονται επί των ασφαλιστέων αποδοχών τους, όπως προσδιορίζονται στο άρθρο 38 του νέου ασφαλιστικού (ν. 4387/2016).

 

Έτσι, περίπου 250.000 «παλαιοί» ασφαλισμένοι, όπως εμποροϋπάλληλοι που πληρώνουν ασφάλιστρο μόλις 0,8%, εργατοϋπάλληλοι μετάλλου που πληρώνουν 1%, ξενοδοχοϋπάλληλοι και δημοτικοί υπάλληλοι διασώζονται τελικά από τη σημαντική αύξηση εισφορών.

 

oikonomia

Tags:
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: