Μήλον της έριδος τα ΜΗΣΥΦΑ

Μήλον της έριδος τα ΜΗΣΥΦΑΜήλον της έριδος αποτελεί η αποκλειστική των φαρμάκων που για τη χορήγησή τους δεν απαιτείται ιατρική συνταγή (μη συνταγοραφούμενα φάρμακα), όπως παυσίπονα, βιταμίνες, αντιπυρετικά, μιας αγοράς δηλαδή 200 εκατ. σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία των λιανικών πωλήσεων από την IMS, την οποία -όπως είναι αναμενόμενο- οι φαρμακοποιοί δεν προτίθενται να παραδώσουν αμαχητί.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το σενάριο που εξετάζει η είναι να παραμείνουν μεν τα παραπάνω φάρμακα, γνωστά και ως ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ, στα φαρμακεία, να απελευθερωθεί όμως η τους, προκειμένου ο ανταγωνισμός που θα δημιουργηθεί από τη μη παρέμβαση του υπουργείου Υγείας και του ΕΟΦ στην τιμολόγηση τους να ρίξει τελικά τις τιμές προς όφελος των καταναλωτών.
Το παρασκήνιο που εκτυλίσσεται ωστόσο τις τελευταίες ημέρες γύρω από το άνοιγμα της αγοράς των ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ. είναι…
… μεγάλο, μετά και την επαναφορά του θέματος από την τρόικα για απελευθέρωση της αγοράςκαι της διάθεσής τους μέσω των σούπερ- μάρκετ. 
Όπως δείχνουν τα στοιχεία της IMS, η πώληση των ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ παρουσίασε τη χρονιά που πέρασε αύξηση 16%, ενώ 4% αυξήθηκε και ο τζίρος που σημείωσαν. Το ποσοστό κέρδους από την άλλη που έχουν τόσο τα φαρμακεία από τη διάθεση των φαρμάκων δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητο, καθώς αγγίζει το 35%.
Ο τζίρος τους ωστόσο είναι «χρυσωρυχείο», καθώς καταλαμβάνουν περίπου το 5% της συνολικής αξίας των φαρμάκων που στην ελληνική αγορά και το 20%-22% σε αριθμό τεμαχίων. Τα ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ μαζί με όσα φάρμακα βρίσκονται στην «αρνητική λίστα» και δεν αποζημιώνονται από τα ασφαλιστικά ταμεία, πωλούν από 80 έως 90 εκατ. τεμάχια ετησίως, σε μια συνολική αγορά φαρμάκων στα 400 εκατ. τεμάχια.
Ο «πόλεμος» ωστόσο για την απόκτηση της πώλησης των ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ. δεν βρίσκεται στους μέχρι τώρα τζίρους, αλλά στους μελλοντικούς, καθώς η κατανάλωσή τους συνεχώς αυξάνεται, την ώρα που η της πώλησης των άλλων φαρμάκων μειώνεται. 

Η οριστική απόφαση ωστόσο για την τύχη των ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ. δεν έχει ακόμη παρθεί, καθώς ούτε τα σούπερ- μάρκετ αναμένεται να παραδώσουν τόσο εύκολα τα όπλα τους. Όπως υποστηρίζει πάντως ο Σύνδεσμος Εταιρειών Φαρμάκων Ευρείας Χρήσεως, τα ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ. έχουν ήδη χαμηλή τιμή, με το μέσο όρο αγοράς τους να κυμαίνεται περίπου στα 2,5 ευρώ.
Οι φαρμακοποιοί εξετάζουν θετικά το σενάριο της απελευθέρωσης της τιμής των συγκεκριμένων φαρμάκων, δεδομένου πως επιδιώκουν να κρατήσουν όσο γίνεται περισσότερο τα ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ. εντός των πυλών των φαρμακείων τους, έχοντας φυσικά και τη στήριξη του υπουργείου, που έθεσε θέμα αφενός δημόσιας υγείας, αφετέρου βιωσιμότητας των φαρμακείων.
Βίκυ Κουρλιμπίνη  vicky.kourlibini@capital.gr

http://medispin.blogspot.gr

Μήλον της έριδος τα ΜΗΣΥΦΑ

Tags: , , , , , , , , , , ,
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: