Μικροσκοπικά νησιά και βραχονησίδες ολόκληρα μια παραλία στα νερά του Αιγαίου και του Ιονίου

Μικροσκοπικοί επίγειοι παράδεισοι μια ανάσα από δημοφιλείς και πολυσύχναστους, καλοκαιρινούς προορισμούς, αποτελούν πραγματικά ησυχαστήρια για όσους θέλουν να απολαύσουν τα καλοκαιρινά τους μακροβούτια μακριά από πολυσύχναστες και πολύβουες, πολυδιαφημισμένες ελληνικές παραλίες.

Μικρές κουκίδες γης στα νερά του Αιγαίου και του Ιονίου, με κρυστάλλινες γαλαζοπράσινες υδάτινες «αγκαλιές» και ονειρικές παραλίες -δεν είναι λίγες οι φορές που δημιουργείται η αίσθηση ότι δεν βρίσκεστε στην Ελλάδα αλλά σε κάποιον μακρινό, εξωτικό προορισμό- που προσφέρουν αμέτρητες στιγμές χαλάρωσης και καλοκαιρινής απόλαυσης σε όσους τις προτιμήσουν, στον αντίποδα καλά οργανωμένων και πιο «τετριμμένων» επιλογών.

Διάπορος – Χαλκιδική

Στο δεύτερο «πόδι» της Χαλκιδικής, και πιο συγκεκριμένα απέναντι από την Βουρβουρού στη Σιθωνία, ένας μυστικός παράδεισος περιμένει τους σύγχρονους Ροβινσώνες να τον ανακαλύψουν.

Ο λόγος για το μικρό νησί Διάπορος, με τα γαλαζοπράσινα, διαυγή νερά και το ονειρικό, καταπράσινο τοπίο ολόγυρά του να μεταφέρει σε μέρη εξωτικά. Ένας μεγάλος κόλπος μήκους περίπου 700 μέτρων, ο οποίος εντοπίζεται στην μόλις 3,2 τετραγωνικών χιλιομέτρων έκταση του νησιού, αποτελεί και τον κύριο πόλο έλξης των επισκεπτών του. Σε όλο το νησί, ωστόσο, υπάρχουν παραλίες με ρηχά νερά που σχεδόν πάντα παραμένουν ζεστά.

Στα όσα αξίζει να αναφερθούν για τον Διάπορο είναι το γεγονός ότι ο οικισμός που συναντάται εδώ χρονολογείται από την πρώιμη εποχή του χαλκού, καθώς και το ότι πλούσια καταπράσινη βλάστηση καλύπτει σχεδόν ολόκληρο το νησί.

Για να προσεγγίσει κανείς το νησάκι θα πρέπει να διαθέτει ιδιωτικό σκάφος ή να πάρει μέρος σε κάποιο από τα οργανωμένα tours που διοργανώνονται από την Χαλκιδική.

Χρυσή – Κρήτη

Ο επίγειος παράδεισος θα μπορούσε να μοιάζει με το νησάκι της Χρυσής, η οποία εντοπίζεται 8 ναυτικά μίλια από το νότιο τμήμα της Ιεράπετρας. Απέραντη χρυσαφένια αμμουδιά και διαυγή κρυστάλλινα, γαλαζοπράσινα νερά συνθέτουν το φυσικό σκηνικό του μικρού αυτού απομακρυσμένου νησιού στην άκρη της Ελλάδας.

Γνωστή και ως Γαϊδουρονήσι, η Χρυσή αποτελεί μέρος των 81 ακατοίκητων μικρών νησιών της Κρήτης και εντάσσεται στο πρόγραμμα «Natura 2000». Πρόκειται για μια περιοχή έντονη φυσικού κάλλους, καθώς εδώ συναντάται το μεγαλύτερος φυσικό σχηματιζόμενο δάσος Λιβανέζικου κέδρου στην Ευρώπη. Οι περισσότεροι από αυτούς, μάλιστα, αγγίζουν σε ύψος τα επτά μέτρα, ενώ η «ηλικία» τους ξεπερνά τα 200 χρόνια.

Από το λιμάνι της Ιεράπετρας αναχωρούν καραβάκια για Χρυσή, με το ταξίδι να διαρκεί περίπου μια ώρα. Τα δρομολόγια, συνήθως, εκτελούνται από Μάιο μέχρι Οκτώβριο.

Κουνούπα – Αστυπάλαια

Ανοιχτά του γοητευτικού νησιού των Δωδεκανήσων, συναντάται μια έκπληξη για τους επισκέπτες της Αστυπάλαιας. Το μικρό νησάκι Κουνούπα, που προεγγίζεται μόνο από θαλάσσης, και αποτελεί έναν λιλιπούτειο επίγειο παράδεισο στα νερά του Αιγαίου.

Η γαλαζοπράσινη υδάτινη αγκαλιά με τα διαυγή, κρυστάλλινα νερά που μοιάζουν με ψεύτικα, λειτουργούν σαν άλλες σειρήνες για τους λάτρεις των παρθένων τοπίων, ανέγγιχτων ακόμη από το μαζικό τουρισμό.

Ένα μαγευτικό τοπίο με δύο παραλίες που σχηματίζονται από μια στενή λωρίδα γης μεταξύ των δύο πλευρών της νησίδας, αποτελεί το «εξωτικό σκηνικό» της Αστυπάλαιας. Για να βρεθεί κανείς εδώ θα πρέπει να διαθέτει ιδιωτικό σκάφος ή να πάρει κάποιο από τα δρομολόγια που αναχωρούν καθημερινά (καιρού επιτρέποντος) από τον Πέρα Γιαλό.

Λιχαδονήσια – Εύβοια

Οι ελληνικές «Σεϋχέλλες» όπως τα αποκαλούν οι περισσότεροι που τα έχουν επισκεφτεί, βρίσκονται στο σημείο που ο Βόρειος Ευβοϊκός συναντάται με τον Μαλιακό κόλπο, ακριβώς απέναντι από τη Λιχάδα της Εύβοιας και τα Καμένα Βούρλα στη Φθιώτιδα.

Η δημιουργία τους –τα Λιχαδονήσια αποτελούνται από επτά νησάκια και ακόμα περισσότερα μικρότερα και νησίδες– οφείλεται σε ηφαιστειακή δραστηριότητα, με την άγρια πλευρά τους να αποτυπώνεται σε κάθε σημείο της αλλόκοτης ομορφιάς, η οποία συνάδει τέλεια με την τραχιά φύση του γενικότερου τοπίου ολόγυρά τους.

Σύμφωνα με το μύθο, η ονομασία τους είναι εμπνευσμένη από τον Λίχα, τον άνθρωπο που έδωσε στον Ηρακλή τον δηλητηριασμένο χιτώνα της Δηιάνειρας. Ο Ηρακλής, θεώρησε τον Λίχα υπεύθυνο για τον χιτώνα και έτσι τον εκσφενδόνισε στα νερά του Ευβοϊκού κόλπου, με τα κομμάτια και το αίμα του να σχηματίζουν τις Λιχάδες. Μεγάλο κομμάτι τους, ωστόσο, βυθίστηκε στον σεισμό του 426 π.Χ.

Το μεγαλύτερο από τα νησιά είναι η Μονολιά, η οποία συναντάται στο βορειότερο σημείο του συμπλέγματος, ενώ δεύτερο ακολουθεί η Μεγάλη Στρογγυλή. Για να επισκεφτείτε τις παραλίες τους θα πάρετε είτε το καραβάκι που αναχωρεί από τα Καμμένα Βούρλα είτε εκείνο που φεύγει από τον Κάβο, στη Λιχάδα.

Βίδο – Κέρκυρα

Απέναντι από την Παλιά Πόλη της Κέρκυρας, σε απόσταση μόλις 1.200 μέτρων, βρίσκεται ένα μικροσκοπικό και καταπράσινο νησάκι, το οποίο κατά την διάρκεια του καλοκαιριού αποτελεί ιδανική επιλογή για δροσιστικά μακροβούτια. Ένας μικρός φυσικός παράδεισος και όαση δροσιάς, τόσο για τους ντόπιους όσο και για τους επισκέπτες του νησιού των Φαιάκων, που συνδυάζει ιδανικά το μεγαλείο της φύσης με εκείνο της θάλασσας, σε απόσταση αναπνοής από την πόλη.

Εκτός από τα μακροβούτια στην οργανωμένη παραλία, στο νησάκι λειτουργεί αναψυκτήριο και εστιατόριο, ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που ανακαλύπτουν την φυσική ομορφιά του μέσα από τα ειδικά διαμορφωμένα μονοπάτια του.

Το νησάκι Βίδο ήταν γνωστό και ως Πτυχία, Άγιος Στέφανος και Νησί της Ειρήνης, με την ονομασία που επικράτησε έως σήμερα να αποτελεί παράφραση του ονόματος του ιδιοκτήτη του Guido Malipieri, ευγενούς στον οποίο είχε περάσει η κυριότητά του κατά τον μεσαίωνα.

Το Βίδο προσεγγίζεται από το παλαιό λιμάνι της Κέρκυρας με τακτικά δρομολόγια.

Άγιος Νικόλαος – Λευκάδα

Παρόλο που το νησάκι του Αγίου Νικολάου στην είσοδο της Λευκάδας είναι επισκέψιμο για το κοινό μόνο την ημέρα του εορτασμού του στις 17 Μαΐου, οι πιο παράτολμοι μπορούν να το προσεγγίσουν κολυμπώντας από την μεγάλη παραλία Διαβασίδια, λίγο πριν την είσοδο στη Λευκάδα.

Το νησάκι στην ουσία είναι ένα μικροσκοπικό κομμάτι λωρίδας γης μέσα στα νερά του Ιονίου, και αποτελεί το πρώτο πράγμα που αντικρίζει κανείς φτάνοντας στη Λευκάδα. Το όνομά του οφείλεται στο ομώνυμο εκκλησάκι που βρίσκεται σε αυτό έτοιμο να «φιλήσει» την υπέροχη λιμνοθάλασσα μπροστά του.

Ρηχά, γαλαζοπράσινα, νερά συνθέτουν ένα παραδεισένιο τοπίο το οποίο λάτρεψαν ο Άγγελος Σικελιανός και η πρώτη του σύζυγος Εύα Πάλμερ, αποφασίζοντας να ζήσουν εδώ τα πρώτα χρόνια της έγγαμης ζωής τους μαζί με τον γιο τους Γλαύκο. Μάλιστα, δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι το συγκεκριμένο μέρος αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για κάποιες από τις πιο σημαντικές ποιητικές συλλογές του.

Υδρούσα – Αττική

Ακόμη και η Αττική έχει τον δικό της μικροσκοπικό, εξωτικό παράδεισο, ο οποίος βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από τις νότιες ακτές της και ακριβώς απέναντι από τον Αστέρα Βουλιαγμένης. Η Υδρούσα, έκτασης μόλις 57 στρεμμάτων, αποτελεί αγαπημένο προορισμό των σκαφάτων και όσων έχουν την δυνατότητα να την προσεγγίσουν από θαλάσσης με ιδιωτικό σκάφος, φουσκωτό ή τζετ σκι.

Η εξωτική αυτή γωνίτσα με τα ονειρικά νερά που ενδείκνυνται για καλοκαιρινά μακροβούτια, διαθέτει δύο παραλίες που συνολικά αγγίζουν το μήκος των 100 μέτρων, οι οποίες μετατρέπονται σε επίγειο παράδεισο για τους λουόμενους που την επισκέπτονται. Οι καθημερινές αποτελούν ιδανικότερη επιλογή για να επισκεφτεί κανείς την Υδρούσα, καθώς ο κόσμος είναι εμφανώς λιγότερος.

ellada

Tags: , , , , ,
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: