«Μικρό καλάθι» από Μπλίνκεν για την αποκλιμάκωση από τους Ρώσους – Δεν είναι κατάπαυση του πυρός , λέει η Μόσχα

Μπορεί να πρόκειται για προσπάθεια εξαπάτησης των Ουκρανών , είπε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ — Δεν πρόκειται για κατάπαυση του πυρός, αλλά αυτή είναι η προσδοκία μας , τουλάχιστον για τα μέτωπα του Κιέβου και του Τσερνίχιβ», είπε ο επικεφαλής της ρωσικής διαπραγματευτικής ομάδας — Η δυσπιστία των Ουκρανών για τις ρωσικές κινήσεις

«Υπάρχουν αυτά που λέει η Ρωσία και αυτά που πράττει. Εμείς, επικεντρωνόμαστε στο δεύτερο» , είπε ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν και πρόσθεσε  ότι το να λέει η Ρωσία πως μειώνει τις εχθροπραξίες γύρω από το Κίεβο μπορεί να σημαίνει ότι προσπαθεί να στρέψει αλλού την προσοχή και να εξαπατήσει τους Ουκρανούς κάνοντάς τους να πιστεύουν ότι θα το πράξει στ’ αλήθεια».  Λίγο αργότερα, ο Ρώσος αρχιδιαπραγματευτής Βλαντιμίρ  Μεντίνσκι έλεγε ότι η αποκλιμάκωση δεν συνιστά σε καμία περίπτωση «κατάπαυση του πυρός». 

Νωρίτερα σήμερα η  Ρωσία ανακοίνωσε, έπειτα από τις σημερινές διαπραγματεύσεις με την ουκρανική πλευρά στην Κωνσταντινούπολη, πως θα μειώσει τις στρατιωτικές της επιχειρήσεις γύρω από το Κίεβο. Σύμφωνα με το πρακτορείο TASS, ο Ρώσος υφυπουργός Άμυνας, Αλεξάντερ Φόμιν, σημείωσε πως η Ρωσία δεσμεύεται να «μειώσει ριζικά» τη στρατιωτική δραστηριότητα έξω από το Κίεβο και το Τσερνιχίφ. Ο Ουκρανός διαπραγματευτής μετά τις ειρηνευτικές συνομιλίες με τη ρωσική αντιπροσωπεία στην Κωνσταντινούπολη σημείωσε πως το Κίεβο θέλει να δει 8 χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας, ως εγγυήτριες δυνάμεις στον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας.

Σύμφωνα με δύο κορυφαίους Αμερικανούς αξιωματούχους, που επικαλείται το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN, η Ρωσία ξεκίνησε ήδη να αποσύρει ορισμένες από τις στρατιωτικές τις δυνάμεις στα περίχωρα του Κιέβου. Οι ίδιοι αξιωματούχοι, οι οποίοι μίλησαν υπό το καθεστώς της ανωνυμίας, εκτιμούν ότι η κίνηση αυτή σηματοδοτεί μια μεγάλη αλλαγή στην στρατηγική του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ρωσία: Δεν πρόκειται για κατάπαυση του πυρός

Η αποκλιμάκωση που  η Ρωσία για την εισβολή στην Ουκρανία δεν σημαίνει και κατάπαυση του πυρός, τόνισε o Ρώσος αρχιδιαπραγματευτής.

Συγκεκριμένα, η υπόσχεση της Ρωσίας να αποκλιμακώσει τις στρατιωτικές της επιχειρήσεις γύρω από το Κίεβο και τη βόρεια Ουκρανία δεν σημαίνει κατάπαυση του πυρός, δήλωσε σήμερα, Τρίτη, ο επικεφαλής Ρώσος διαπραγματευτής στις συνομιλίες με την Ουκρανία.

«Αυτό δεν είναι κατάπαυση του πυρός αλλά αυτή είναι η προσδοκία μας, σταδιακά να πετύχουμε την αποκλιμάκωση της σύγκρουσης τουλάχιστον σ’ αυτά τα μέτωπα», δήλωσε ο Βλαντίμιρ Μεντίνσκι σε συνέντευξή του στο πρακτορείο TASS αναφερόμενος στην υπόσχεση για αποκλιμάκωση των στρατιωτικών επιχειρήσεων κοντά στο Κίεβο και το Τσερνίχιβ.

Η δυσπιστία των Ουκρανών

Για το ενδεχόμενο η αλλαγή στρατηγικής να αποτελεί ένα «κόλπο» μιλούν ωστόσο αξιωματούχοι της Ουκρανίας, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Τούρκου δημοσιογράφου Ραγκίπ Σοϊλού για το MiddleEastEye. Στο ρεπορτάζ αναφέρεται πως η ουκρανική πλευρά διατηρεί τις επιφυλάξεις της σχετικά με την πρόοδο που σημειώθηκε στις διαπραγματεύσεις, καθώς πλανάται ο φόβος ότι η Ρωσία μπορεί να χρησιμοποιεί τις συνομιλίες προσχηματικά, ώστε να πάρει μια «ανάσα» από το πολεμικό μέτωπο.

Αξιωματούχοι της Ουκρανίας ανησυχούν πως η Ρωσία μπορεί να επιχειρήσει να φτάσει σε μια συμφωνία για προσωρινή κατάπαυση του πυρός, ώστε να μπορέσει να αναδιατάξει τις στρατιωτικές της δυνάμεις και να ξεκινήσει νέα επίθεση.

.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: