Μικρά και ήσυχα παραθαλάσσια χωριά για ήρεμες διακοπές με το αυτοκίνητο

Χωριά πραγματικά ησυχαστήρια αναδεικνύονται αυτό το καλοκαίρι σε προορισμούς έκπληξη. Μακριά από πολυσύχναστα μέρη και δημοφιλείς παραλίες, αποτελούν μικρούς επίγειους παραδείσους γαλήνης και ηρεμίας για εκείνους που δεν ζητάνε τίποτα παραπάνω από λίγη ησυχία, νόστιμο φαγητό, προσιτές ανέσεις και την φύση στο μεγαλείο της.

Ξεχάστε την ταλαιπωρία του πλοίου και του αεροπλάνου. Μπείτε στο δικό σας αυτοκίνητο και ακολουθήστε την καρδιά σας επιλέγοντας για φέτος προορισμούς που εκτός από όλα τα παραπάνω προσφέρουν και ασφάλεια.

Τραχήλα, Μεσσηνία

Η άγρια ομορφιά και το επιβλητικό τοπίο της Μάνης, από τα χαρακτηριστικά στοιχεία της ευρύτερης περιοχής που την καθιστούν έναν μοναδικό προορισμό. Εκτός από τα πιο δημοφιλή χωριά στην περισσότερο γνωστή Λακωνική Μάνη, εξίσου όμορφους και εντυπωσιακούς προορισμούς συναντά κανείς και στη Δυτική Μάνη, στο νομό Μεσσηνίας. Ένας από αυτούς και η Τραχήλα, το πέτρινο ψαροχώρι που συναντάται 55 χλμ. νοτιοανατολικά της Καλαμάτας.

Χτισμένη στον ομώνυμο μικρό όρμο, η Τραχήλα αποτελεί έκπληξη για όποιον την προτιμήσει, καθώς το ιδιαίτερο χρώμα της κερδίζει αμέσως τον επισκέπτη. Άγνωστη στους περισσότερους, η γραφική εικόνα με τα πέτρινα κτίρια, το μικρό λιμανάκι με τις παραδοσιακές βάρκες και το εντυπωσιακό μανιάτικο τοπίο ολόγυρα αποτελεί ιδανική επιλογή για ήρεμες και γαλήνιες διακοπές μακριά από όλους και απ’ όλα. Στα όσα κεντρίζουν το ενδιαφέρον εδώ το ιστορικό διατηρητέο κτίριο του Κ. Μελέα, καθώς και το κτίριο του παλαιού δημοτικού σχολείου -και τα δύο εξαιρετικά δείγματα της λαϊκής αρχιτεκτονικής του 19ου αιώνα.

Κοντά στον οικισμό συναντάται το περίφημο σπήλαιο Καταφύγι, με σπουδαία σπηλαιολογική πανίδα. Τους προηγούμενους αιώνες, μάλιστα, λειτουργούσε ως καταφύγιο για τους κατοίκους της περιοχής σε περιόδους επιδρομών. Στην ευρύτερη περιοχή θα βρει κανείς αγνές και ανέγγιχτες, ακόμη, παραλίες από τον μαζικό τουρισμό, κυρίως με βράχια και κρυστάλλινα νερά που εντυπωσιάζουν. Από τις πιο διάσημες, η ακτή Καταφύγι με τα χαρακτηριστικά επίπεδα βράχια που λειτουργούν ως φυσικές εξέδρες για τους λουόμενους.

Πούλιθρα, Αρκαδία

Οι περισσότεροι έχουν συνδέσει την Αρκαδία με τα υπέροχα και γραφικά χωριά στον ορεινό όγκο του νομού. Οι πιο ψαγμένοι, ωστόσο, γνωρίζουν ότι στην παραθαλάσσια περιοχή θα συναντήσει κανείς πραγματικά διαμαντάκια, ήρεμα αραξοβόλια για τις καλοκαιρινές διακοπές. Ένα από αυτά το γραφικό ψαροχώρι Πούλιθρα, που συναντάται λίγο μετά το Λεωνίδιο.

Καταφέρνοντας να μείνει ανέγγιχτο ακόμη από τον μαζικό τουρισμό, διατηρεί ανέπαφη την γραφικότητα και τα παραδοσιακά στοιχεία του, αποτελώντας έτσι μια ήρεμαη πρόταση κατά την διάρκεια του καλοκαιριού. Το πράσινο από τις παρυφές του Πάρνωνα, χαρακτηριστικό δείγμα της αρκαδικής φύσης, κατηφορίζει μέχρι τη θάλασσα, συνθέτοντας ένα υπέροχο φυσικό σκηνικό για τις διακοπές σας.

Καλοδιατηρημένα αρχοντικά που ακολουθούν την τοπική, παραδοσιακή αρχιτεκτονική της Κυνουρίας, λίγα ασβεστωμένα σπίτια με λουλουδιασμένες αυλές και ένα μικρό και γραφικό λιμανάκι συνθέτουν το παζλ της Πούλιθρας. Στην άκρη του χωριού συναντάται το εκκλησάκι του Άη Γιώργη, το οποίο προσεγγίζεται με βαρκάκι και προσφέρει πανοραμική θέα στο χωριό και τα νερά του Αιγαίου. Η παραλία του χωριού είναι μικρή με λεπτό βοτσαλάκι και πεντακάθαρα νερά, ενώ στην ευρύτερη περιοχή συναντάται η παραλία της Πλάκας, καθώς και εκείνη του Φωκιανού. Μια βόλτα στο βουνό και το χωριό Κοσμάς το «μπαλκόνι» της Κυνουρίας θεωρείται επιβεβλημένη.

Λίμνη, Εύβοια

Αν και βρίσκεται στη Βόρεια Εύβοια, αιγιοπελαγίτικος αέρας φυστά στη Λίμνη, καθώς οι περισσότεροι κάτοικοί της έχουν αιγιοπελαγίτικη καταγωγή. Σύμφωνα με την ιστορία κατά τον 16ο αιώνα πολλοί ήταν οι καπαταναίοι των νησιών του Αιγαίου που μετοίκησαν στην περιοχή, μεταφέροντας τον αέρα του νησιού τους στο γραφικό, παραθαλάσσιο χωριό της Εύβοιας.

Πρόκειται για έναν από τους πιο γραφικούς προορισμούς στην ευρύτερη περιοχή της Βόρειας Εύβοιας, με την ανέγγιχτη από τον μαζικό τουρισμό ομορφιά που το χαρακτηρίζει σε συνδυασμό με την ηρεμία και την γαλήνη που επικρατεί εδώ να τον καθιστούν και ως ένα πραγματικό ησυχαστήριο. Χτισμένη αμφιθεατρικά πάνω από τα νερά του Βόρειου Ευβοϊκού, η Λίμνη μοιάζει σαν να παρατηρεί αφυψηλού τον απάνεμο κόλπο, απολαμβάνοντας την θέα που πολλές φορές φτάνει μέχρι και τις ακτές της Στερέας Ελλάδας.

Παραδοσιακά σπίτια με κόκκινες κεραμιδοσκεπές και νεοκλασική αρχιτεκτονική βαμένα σε έντονα χρώματα, στενά δρομάκια και πλούσια φύση από το πευκόφυτο βουνό του Καντηλιού, που σχεδόν αγγίζει τη θάλασσα, στα όσα χαρακτηριστικά στοιχεία καθιστούν το χωριό ως έναν μοναδικό προορισμό. Η «καρδιά» της Λίμνης, ωστόσο, χτυπά στο παραλιακό μέτωπο με τα ουζερί και τις ταβέρνες, τις καφετέριες και τα μπαρ, όπου μπορεί κανείς να απολαύσει τον καφέ του ή νόστιμους θαλασσινούς μεζέδες με θέα τόσο στα γαλαζοπράσινα νερά του Ευβοϊκού, όσο και στην καταπράσινη πλαγιά του χωριού.

Τέλος, αξίζει να αναφερθεί ότι η Λίμνη είναι χτισμένη κοντά στο αρχαίο Ελύμνιον, όπου σύμφωνα με τον Σοφοκλή συναντήθηκε για πρώτη φορά ο Δίας με την Ήρα.

Αγία Κυριακή, Πήλιο

Αν και η αίσθηση που δημιουργείται μόλις φτάσει κανείς στο γραφικό ψαροχώρι της Αγίας Κυριακής είναι άκρως νησιωτική, το χωριό εντοπίζεται στο νοτιότερο σημείο του Πηλίου, σε απόσταση 75 χλμ. από το Βόλο. Επίνειο του ναυτικού χωριού Τρίκερι, απευθύνεται σε όσους αναζητάνε στιγμές ηρεμίας και γαλήνης σε έναν πανέμορφο τόπο που προσφέρει τα πάντα.

Ο χρόνος εδώ περνά νωχελικά, έξω από την πεπατημένη που όλοι έχουμε συνηθίσει κατά την διάρκεια των καλοκαιρινών μας διακοπών, ενώ οι συνθήκες ζωής παρασέρνουν σε μια διαφορετική καθημερινότητα με βόλτες σε γραφικά σοκάκια που ταξιδεύουν πίσω στο χρόνο. Την ίδια στιγμή ολόφρεσκοι θαλασσινοί μεζέδες στα παραθαλάσσια ταβερνάκια και ουζερί δίπλα στη θάλασσα μετατρέπουν την ώρα του φαγητού σε πραγματική απόλαυση.

Αυτό που δεν πρέπει να παραλείψει κανείς όταν βρεθεί εδώ είναι μια επίσκεψη στο Παλαιό Τρίκερι, το μοναδικό κατοικημένο νησί του Παγασητικού, ένα μέρος όπου ο χρόνος έχει σταματήσει στην κυριολεξία, ακριβώς απέναντι.

Κορωνησία, Αμβρακικός

Ένας τόπος μοναδικής φυσικής ομορφιάς που μοιάζει να επιπλέει στα νερά της θάλασσας, υποδέχεται τους επισκέπτες σε απόσταση 25 χλμ. από την Άρτα. Η Κορωνησία που μοιάζει με πραγματικό νησί είναι ένα μικρό χωριό στο κέντρο του Αμβρακικού κόλπου, που συνδέεται με την στεριά μέσω μιας στενής λωρίδας γης.

Αυτός ο μικροσκοπικός επίγειος παράδεισος κατοικείται από μόλις 167 άτομα, ενώ τα σπίτια του αναπτύσσονται σε κυκλικό σχήμα πάνω σε μικρό ύψωμα, με θέα στις αμμονησίδες και την κλειστή θάλασσα. Στα όσα εντυπωσιακά χαρακτηριστικά παρατηρεί ο επισκέπτης στην Κορωνησία, εκτός από την ιδιαίτερη μορφολογία της, οι διάσπαρτες καταπράσινες μικρές νησίδες στα νερά του Αμβρακικού, καθώς και το πλούσιο φυσικό περιβάλλον που φτάνει μέχρι τη θάλασσα.

Το μικρό και γραφικό λιμανάκι της γεμίζει με παραδοσιακές ψαρότρατες, οι ντόπιοι τις αποκαλούν πριάρια, οι οποίες προμηθεύουν της περιοχή με τις περίφημες γαρίδες Αμβρακικού. Από τις γευστικές εμπειρίες που σίγουρα αποτυπώνονται στη μνήμη του επισκέπτη, καθώς η φήμη της γεύσης τους κάνει το γύρο της Ελλάδας.

Σημείο αναφοράς για την Κορωνησία ο βυζαντινός ναός της Παναγίας Κορωνήσιας, ο οποίος χρονολογείται από τον 7ο αιώνα.

Λιμένι, Μάνη

Η παράξενα γοητευτική Λακωνική Μάνη με την «αυστηρότητα» και την άγρια ομορφιά που την χαρακτηρίζει κερδίζει ολοένα και περισσότερο τους ταξιδιώτες, που την επιλέγουν για μια μοναδική ταξιδιωτική εμπειρία σε ένα σκηνικό βγαλμένο λες από παραμύθι. Ένας μοναδικής ομορφιάς προορισμός στη Λακωνία, λοιπόν, το Λιμένι αφήνει ακόμη και τον πιο απαιτητικό επισκέπτη εντυπωσιασμένο.

Εκεί που η τραχιά λακωνική γη συναντά το υπέροχο γαλάζιο της θάλασσας, η παραδοσιακή αρχιτεκτονική του χωριού με την πέτρα να κυριαρχεί παντού δημιουργούν εικόνες που αποτυπώνονται για πάντα στη μνήμη. Ο παραδοσιακός οικισμός των Μαυρομιχαλαίων, συναντάται περίπου πέντε χιλιόμετρα από την Αρεόπολη και 27 χλμ. από το Γύθειο, ενώ αποτελεί ιδανικό προορισμό για οποιαδήποτε εποχή του χρόνου.

Αυτό που σίγουρα κλέβει τις εντυπώσεις στο Λιμένι κατά την διάρκεια του καλοκαιριού τα ονειρικά νερά της θάλασσας σε μια διαυγή γαλαζοπράσινη απόχρωση που κοιτάζοντας τα κανείς αναρωτιέται αν όντως είναι αληθινά! Η άγρια ομορφιά του τοπίου με τη συνεχή εναλλαγή χρωμάτων και η αυστηρότητα που χαρακτηρίζει ολόκληρη τη Λακωνική Μάνη, στα σημεία που σίγουρα θα σας μαγέψουν.

ellada

Tags: , ,
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: