Μιανμάρ: Οι αρχές συνέλαβαν μία πρώην πρεσβευτή της Βρετανίας στη χώρα και τον σύζυγό της

Οι αρχές στη Μιανμάρ συνέλαβαν μία πρώην πρεσβευτή της Βρετανίας στη χώρα και τον σύζυγό της, επεσήμαναν πηγές.

Η Βίκι Μπόουμαν, νυν επικεφαλής του Myanmar Centre for Responsible Business (MCRB), και ο σύζυγός της Χτέιν Λιν, καλλιτέχνης από τη Μιανμάρ και πρώην πολιτικός κρατούμενος, συνελήφθησαν την Τετάρτη στη Γιανγκόν, οικονομική πρωτεύουσα της χώρας, δήλωσαν τρεις πηγές που έχουν γνώση της υπόθεσης, αλλά ζήτησαν να μην κατονομαστούν.

Μία πηγή δήλωσε ότι εναντίον της Βρετανίδας πρώην πρεσβευτή και του συζύγου της έχουν απαγγελθεί κατηγορίες για παραβίαση της μεταναστευτικής νομοθεσίας.

Οι δύο συλληφθέντες παραμένουν υπό κράτηση και θα σταλούν στη διαβόητη φυλακή Ινσέιν, στα περίχωρα της Γιανγκόν, όπου βρίσκονται πολλοί πολιτικοί κρατούμενοι.

Εκπρόσωπος της χούντας στη Μιανμάρ δεν έχει προς το παρόν σχολιάσει τις πληροφορίες.

Η Μιανμάρ έχει βυθιστεί σε πολιτική και οικονομική κρίση μετά την ανατροπή της εκλεγμένης κυβέρνησης από τον στρατό τον Φεβρουάριο του 2021. Χιλιάδες αντιφρονούντες έχουν συλληφθεί ή κρατηθεί και ο στρατός πολεμά εναντίον ένοπλων ομάδων ανταρτών σε όλη τη χώρα. Εξάλλου, σύμφωνα με τοπική μη κυβερνητική οργάνωση, περισσότεροι από 2.100 άμαχοι έχουν σκοτωθεί και σχεδόν 15.000 συλληφθεί.

Εκπρόσωπος της βρετανικής πρεσβείας στη Γιανγκόν δήλωσε: «Ανησυχούμε για τη σύλληψη μιας Βρετανίδας στη Μιανμάρ. Βρισκόμαστε σε επαφή με τις τοπικές αρχές και της προσφέρουμε προξενική στήριξη».

Η Μπόουμαν διετέλεσε πρεσβευτής στη Μιανμάρ από το 2002 ως το 2006, ενώ ζει στη χώρα από το 1990. Ο σύζυγός της Χτέιν Λιν είναι ένας από τους πιο γνωστούς καλλιτέχνες της Μιανμάρ και ακτιβιστής, ο οποίος πέρασε 6,5 χρόνια (από το 1998 ως το 2004) στη φυλακή για την αντίθεσή του στην προηγούμενη χούντα.

.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: