Μία γυναίκα σωφρονιστικός υπάλληλος απέτρεψε την απόδραση Ριζάι.

Μία γυναίκα σωφρονιστικός υπάλληλος απέτρεψε την απόδραση Ριζάι.
Μία γυναίκα σωφρονιστικός υπάλληλος απέτρεψε την απόδραση από τις φυλακές Μαλανδρίνου του διαβόητου κακοποιού Αλκέτ Ριζάι.
Όπως αναφέρει η Καθημερινή, επικαλούμενη μαρτυρίες υπαλλήλων του σωφρονιστικού καταστήματος, στις 8:20 το βράδυ του Σαββάτου, οπότε έγινε η απόπειρα απόδρασης, η υπάλληλος εκτελούσε υπηρεσία στο εξωτερικό θυρωρείο, το τελευταίο δηλαδή σημείο ελέγχου πριν την έξοδο από τη .
Ο Ριζάι και οι δύο Αλβανοί συνεργοί του κατάφεραν κρατώντας ομήρους έξι σωφρονιστικούς να φτάσουν στο εσωτερικό θυρωρείο, σε απόσταση μόλις πέντε μέτρων από την πύλη εξόδου της φυλακής.
Η 35χρονη πρόλαβε να κλειδώσει την πόρτα και να εγκλωβίσει τους τρεις στο εσωτερικό θυρωρείο.
Το χρονικό
Με ένα μικρό τρανζίστορ, τυλιγμένο με μονωτική , καλώδια και μπαταρία, προσπάθησε ο Αλκέτ Ριζάι να ξεγελάσει τις αρχές, επί 24 ώρες, με την απειλή ότι δήθεν είχε εκρηκτικό μηχανισμό, που πυροδοτούνταν με τηλεκοντρόλ και θα ανατίναζε τις φυλακές Μαλανδρίνου στον αέρα, αν δεν του διέθεταν ένα ΙΧ αυτοκίνητο για να αποδράσει, μαζί με τους δύο άλλους Αλβανούς συγκρατούμενούς του, με τους οποίους κρατούσε όμηρους τους έξι σωφρονιστικούς υπαλλήλους.
Το θρίλερ άρχισε χθες το βράδυ του Σαββάτου όταν ο Αλκέτ Ριζάι, ο που είχε αποδράσει δυο φορές από τις φυλακές Κορυδαλλού με , μαζί με τον Βασίλη Παλαιοκωστα, μαζί με δύο ομοεθνείς του αποφάσισαν να ενεργοποιήσουν ένα για να αποδράσουν.
Οι τρεις κρατούμενοι, έχοντας στην κατοχή τους δυο αυτοσχέδια μαχαίρια – λάμες και ισχυριζόμενοι ότι κατέχουν ποσότητα εκρηκτικών, έθεσαν σε ομηρία έξι σωφρονιστικούς υπαλλήλους, τους οποίους περιόρισαν σε εσωτερικό χώρο των φυλακών, απαιτώντας να τους παραχωρηθεί όχημα για τη διαφυγή τους.
Κωδικός «Πολυδεύκης»
Αμέσως σήμανε συναγερμός και τέθηκε σε εφαρμογή το πρόγραμμα διαχείρισης περιστατικών έκτακτης ανάγκης και κρίσεων της Ελληνικής Αστυνομίας, με την κωδική ονομασία «Πολυδεύκης».
Στο πλαίσιο του σχεδίου, ενισχύθηκε άμεσα από την αστυνομία η εξωτερική φρουρά των φυλακών με όλες τις διαθέσιμες δυνάμεις της Αστυνομικής Διεύθυνσης Φωκίδας και των όμορων Αστυνομικών Διευθύνσεων, και ειδικότερα με δυνάμεις της Ασφάλειας, των Ομάδων Πρόληψης και Καταστολής Εγκλήματος και των Περιφερειακών Αστυνομικών Υπηρεσιών, οι οποίες απέκλεισαν την περίμετρο των φυλακών και όλη την ευρύτερη περιοχή.
Προοδευτικά κατέφθασαν ειδικές αστυνομικές ομάδες της Ε.Κ.Α.Μ., πέντε ειδικοί διαπραγματευτές και ψυχολόγοι της Ελληνικής Αστυνομίας, ομάδα του Τμήματος Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών (Τ.Ε.Ε.Μ.) και άλλα κλιμάκια, ενώ διατέθηκε και το ελικόπτερο της για την εναέρια κατόπτευση των φυλακών και της ευρύτερης περιοχής.
Κατάφερε να ξεφύγει ένας όμηρος
Κατά τη διάρκεια της διαχείρισης του περιστατικού, ένας από τους έξι ομήρους κατάφερε να διαφύγει της προσοχής των δραστών και να διαφύγει.
Μόλις έφτασαν οι διαπραγματευτές, ένας από αυτούς άρχισε να συνομιλεί με τον Ριζάι και κατάφερε να φτάσει σε ένα πολύ καλό επίπεδο τις διαπραγματεύσεις.
«Εντάξει, ας το λήξουμε τώρα»…
Στο στάδιο αυτό την λύση έδωσε ο αξιωματικός της ΕΚΑΜ, τον οποίο γνώριζε ο Ριζάι από προηγούμενες «συναντήσεις» τους και ο οποίος με συνοπτικές διαδικασίες έκαμψε και την τελευταία αντίσταση. «Εντάξει, ας το λήξουμε τώρα», είπε ο Ριζάι και παραδόθηκε μαζί με τους δύο συνεργούς του.

Μία γυναίκα σωφρονιστικός υπάλληλος απέτρεψε την απόδραση Ριζάι.

Tags: , , , , , , , , , , , , ,
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: