M’hanncha, ένα συγκλονιστικό σιροπιαστό γλυκό!


Αυτό το καταπληκτικό γλυκό, μας έρχεται από το Μαρόκο και ο χαρακτηρισμός συγκλονιστικό δεν εμπεριέχει ίχνος υπερβολής. Το αντιλαμβάνεσαι μόλις το γευτείς και διαπιστώσεις ότι δεν έχει καμία σχέση με κανένα γνωστό σ΄εμάς σιροπιαστό. Μία γεύση πρωτόγνωρη, μία εμπειρία μοναδική, ένα απρόσμενο ξάφνιασμα γεμάτο αρώματα Ανατολής!

Εδώ και δύο χρόνια φύλαγα αυτήν την συνταγή και επιτέλους κατάφερα να την δοκιμάσω. Με μια μικρή έρευνα στο διαδίκτυο διαπιστώνει κανείς πως το «M’hanncha» ή αλλιώς το «Το φίδι του Μαρόκου» είναι από τα πιο δημοφιλή τους γλυκά και βασίζεται στην πάστα αμυγδάλου και στο ροδόνερο, υλικά που γενικά χρησιμοποιούν συχνά. Είναι δε πολύ γνωστό γλυκό και σε άλλες χώρες όπως είναι γνωστός και ο δικός μας μπακλαβάς. Μέχρι και ο Jamie Oliver το συμπεριλαμβάνει στα βιβλία του, αλλά αυτή η συνταγή που σας δίνω σήμερα είναι πολύ καλύτερη από αυτή του αγαπητού Oliver!

Σε μία προσπάθεια να το περιγράψω θα σας έλεγα κυρίως για τα αρώματά του. Αρώματα που δένουν μεταξύ τους σ΄ένα συνδυασμό μαγευτικό με το άρωμα του τριαντάφυλλου να πρωταγωνιστεί. Μια απόλυτη αρμονία με διακριτικές δόσεις κανέλας και αιθέριων ελαίων. Ένα φανταστικό σιρόπι μελιού γεμάτο καραμελωμένα κομμάτια ξύσματος. Φύλλο που ποτίζει μέχρι μέσα αλλά παραμένει τραγανό μέχρι την τελευταία μπουκιά. M’hanncha, ένα συγκλονιστικό γλυκό που δεν θα το ξεπεράσετε!

Τι θα χρειαστούμε…

  • 1 πακέτο φύλλο κρούστας για γλυκά
  • 100 γρ. βούτυρο

Για την γέμιση

  • 2 φλ. σκόνη αμυγδάλου
  • 1 φλ. ζάχαρη άχνη


  • 1 κ. γλυκού κανέλα
  • 2 κ. σούπας ροδόνερο
  • 3 κ. σούπας βούτυρο λιωμένο

Για το σιρόπι μελιού

  • 1/2 φλ. μέλι
  • 1 κ. σούπας ροδόνερο
  • Ξύσμα από ένα πορτοκάλι
  • 1/4 φλ. χοντροκομμένα αμύγδαλα

Πώς θα το φτιάξουμε…

Ετοιμάζουμε την γέμιση. Βάζουμε τα αμύγδαλα στο μούλτι. Τα αλέθουμε μέχρι να γίνουν σχεδόν πούδρα.

Σ΄ένα μπολ ρίχνουμε την πούδρα αμυγδάλου μαζί με τα υπόλοιπα υλικά της γέμισης και ζυμώνουμε μέχρι να γίνει μια σφιχτή πάστα. Επειδή το μέγεθος από τα κουτάλια διαφέρει αν δείτε πως τα υλικά δεν ενώνονται για να γίνει μία πάστα, προσθέστε λίγο ακόμη βουτυράκι μέχρι να έχετε το επιθυμητό αποτέλεσμα. Χωρίζουμε την πάστα σε τέσσερα ίσα μέρη.

Απλώνουμε τα φύλλα κρούστας. Καλά είναι να τα σκεπάσουμε με μια πετσέτα για να μην ξεραθούν και να κάνουμε την δουλειά μας με άνεση χρόνου. Λιώνουμε το βούτυρο.

Παίρνουμε ένα φύλλο και το βουτυρώνουμε. Τοποθετούμε από πάνω το δεύτερο και βουτυρώνουμε ξανά. Σκεπάζουμε με τρίτο φύλλο. Παίρνουμε ένα μπαλάκι από την πάστα και την απλώνουμε στην μεγάλη πλευρά των φύλλων. Τυλίγουμε σε ρολό.

Σε βουτυρωμένο ταψάκι τυλίγουμε το ρολό σαν φίδι. Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία ακόμα τρεις φορές και κάθε φορά που τελειώνουμε ένα ρολό το τυλίγουμε γύρω από το προηγούμενο. Βουτυρώνουμε την επιφάνεια. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 C μέχρι να ροδοκοκκινήσει.

Μέχρι να ψηθεί το γλυκό, ετοιμάζουμε το σιρόπι. Σ΄ένα κατσαρολάκι ρίχνουμε το μέλι μαζί με το ξύσμα και το ροδόνερο. Βράζουμε για ένα λεπτό, ουσιαστικά θέλουμε να λιώσει το μέλι και να είναι ρευστό.

Μόλις βγάλουμε το γλυκό από το φούρνο αλείφουμε το μέλι σ΄όλη την επιφάνεια μ΄ένα πινέλο και ρίχνουμε από πάνω το αμυγδαλάκι. Εκείνη την ώρα κόψτε οπωσδήποτε ένα κομμάτι. Τρώγεται και ζεστό και είναι απίθανο!

Εναλλακτικά αντί για σιρόπι, το πασπαλίζουν με ζάχαρη άχνη και ρίχνουν ψιλοκομμένο φυστίκι Αιγίνης. Τέλος, πολλοί το συνοδεύουν με γιαούρτι.

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!


Πηγή - idiva.gr

Tags:
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: