Μετωπική κυβέρνησης-αντιπολίτευσης για τους σημαιοφόρους από κλήρωση

Πολιτική θύελλα ξέσπασε μόλις δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως το νέο Προεδρικό Διάταγμα, σύμφωνα με το οποίο στο εξής οι σημαιοφόροι και παραστάτες στις παρελάσεις, θα επιλέγονται όχι με βάση τις επιδόσεις τους στα μαθήματα, αλλά έπειτα από κλήρωση.

Ειδικότερα, οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης ήταν άμεσες, κάνοντας λόγο για «λοταρία αντί για αριστεία», με τον υπουργό Παιδείας, Κώστα Γαβρόγλου να απαντά στην κριτική εξισώνοντας τη Νέα Δημοκρατία με τη Χρυσή Αυγή, σχολιάζοντας ότι οι ανακοινώσεις των δύο κομμάτων είναι σαν να έχουν γραφτεί από τον ίδιο συντάκτη.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το Προεδρικό Διάταγμα που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, πλέον οι σημαιοφόροι και οι παραστάτες των δημοτικών σχολείων δεν θα είναι οι καλύτεροι μαθητές αλλά θα είναι οι τυχεροί που θα ορίζονται από την κλήρωση. Η κλήρωση διενεργείται παρουσία του συνόλου των μαθητών της ΣΤ΄ τάξης με ευθύνη του διευθυντή της σχολικής μονάδας ή του νόμιμου αναπληρωτή του και συντάσσεται σχετικό πρακτικό Συλλόγου Διδασκόντων.

Ο υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου, απάντησε στις επικρίσεις που δέχτηκε η κυβέρνηση σχολιάζοντας ότι «η Νέα Δημοκρατία μαζί με τη Χρυσή Αυγή αυτή την φορά μας κάνουν κριτική για το θέμα της επιλογής του σημαιοφόρου. Αν διαβάσει κανείς τις ανακοινώσεις των δύο κομμάτων είναι σαν να είναι γραμμένες από τον ίδιο συντάκτη. Για εμάς η σημαία δεν πρέπει να είναι βαθμολογικό έπαθλο».

Παράλληλα, ο υπουργός μίλησε για ένα ριζοσπαστικό νόμο που ανοίγει νέους ορίζοντες σε πολλά επίπεδα, ενώ αναφερόμενος στις αλλαγές στα δημοτικά σχολεία σημείωσε πως καταργήθηκε αυτό που ίσχυε από το 1989 και «αντί να χαιρετιστούν αυτά τα σημαντικά βήματα, ως βήματα που πάνε την εκπαίδευση μπροστά, έχουμε πάλι μία μίζερη αντιμετώπιση».

Ο κ. Γαβρόγλου συμπλήρωσε ότι «όλοι έχουν δικαίωμα να την κρατούν, όπως και υποχρέωση να την υπερασπίζονται. Στρατό δεν πάνε μόνον οι άριστοι μαθητές, πάνε όλοι, ανεξάρτητα από τις επιδόσεις τους».

Ολοκληρώνοντας ο ίδιος επισήμανε ότι «δεν είναι δυνατόν ένας μικρός αλλά υπαρκτός αριθμός οικογενειών να διαγκωνίζονται μεταξύ τους και να πιέζουν τους εκπαιδευτικούς να δώσουν βαθμούς για να γίνει το παιδί τους σημαιοφόρος. Εμείς προτείνουμε να γίνεται κλήρωση και να αναδεικνύεται ο σημαιοφόρος. Κλήρωση ανάμεσα σε ίσους ως προς τις υποχρεώσεις τους απέναντι στην Πολιτεία».

«Δηλώσεις που συνδέουν την αριστεία με την σημαία είναι κάτι βαθιά αντιδημοκρατικό. Οι επιδόσεις των μαθητών βαθμολογούνται, η αριστεία έχει πολλούς τρόπους να καταγραφεί».

Από την πλευρά του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σχολίασε στο twitter την ανάδειξη των σημαιοφόρων στις παρελάσεις στο δημοτικό με κλήρωση με μία επικριτική ανάρτηση για την κυβέρνηση. «Σημαιοφόροι με κλήρωση: Έτσι αντιλαμβάνεται ο ΣΥΡΙΖΑ την επιβράβευση της προσπάθειας. Εξίσωση προς τα κάτω, παντού. #Παιδεία», έγραψε στο λογαριασμό του ο πρόεδρος της ΝΔ.

Μύδρους κατά της κυβέρνησης για το θέμα της ανάδειξης των σημαιοφόρων στις παρελάσεις με κλήρωση εξαπέλυσε και ο διευθυντής του γραφείου Τύπου της ΝΔ Μακάριος Λαζαρίδης με ανάρτηση στο twitter. «Η κυβέρνηση αναδιανέμει μιζέρια σε όλους τους τομείς. Με την κλήρωση για τους σημαιοφόρους το τερματίζει. #paideia», έγραψε στο λογαριασμό του στο Twitter ο κ. Λαζαρίδης.

Από την άλλη, με τη σκωπτική δήλωση «από την αριστεία-στη λοταρία» σχολίασε ο υπεύθυνος του τομέα Παιδείας της Κ.Ο. της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Δημήτρης Κωνσταντόπουλος, την κατάργηση της «αριστείας» στα δημοτικά σχολεία.

Ειδικότερα, ο κ. Κωνσταντόπουλος, στην ανακοίνωσή του δηλώνει τα εξής: «Συνεπής ο υπουργός Παιδείας στις δεσμεύσεις της κυβέρνησης για την κατάργηση της «αριστείας». Με το Π.Δ 79/2017 η αριστεία και η επιβράβευση, μετατρέπεται σε μια διαδικασία λοταρίας. Η επιλογή των σημαιοφόρων και των παραστατών δεν είναι πλέον αποτέλεσμα προσπάθειας και αξιολόγησης των μαθητών. Είναι μια τυπική διαδικασία κλήρωσης. Η παιδαγωγική αξία των κινήτρων για μια ακόμη φορά. λείπει από το εκπαιδευτικό λεξικό της πρώτης φοράς αριστερά. Τίποτα πιο άνισο από την ίση μεταχείριση των άνισων κ. υπουργέ».

Σε ανακοίνωσή της, η ΔΗΜΑΡ σχολιάζει ότι «στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αντί να καταργήσουν τις μαθητικές παρελάσεις, αποφάσισαν να καταργήσουν την αριστεία! Με βάση το νέο Προεδρικό Διάταγμα, οι σημαιοφόροι στις μαθητικές παρελάσεις θα επιλέγονται πλέον με κλήρωση. Δεν θα είναι αυτοί με την καλύτερη επίδοση αλλά οι πιο τυχεροί!».

Η ΔΗΜΑΡ επισημαίνει πως «είναι πλέον εύκολα αντιληπτό το «όραμα» του κ. Τσίπρα για τα «σχολειά». Ο εξισωτισμός προς τα κάτω, όμως, δεν είναι προοδευτική, αλλά ιδεοληπτική και βαθιά συντηρητική πολιτική. Ο ΣΥΡΙΖΑ μένει προσκολλημένος στις εμμονές του και δεν προχωρά ούτε στο πεδίο βασικών αλλαγών που δεν έχουν καμία σχέση με τα μνημόνια, όπως για παράδειγμα στο θέμα των μαθητικών παρελάσεων».

«Η ιστορία, όμως, δεν πρέπει να υπενθυμίζεται μέσα από «στρατιωτικού τύπου» παρελάσεις των μαθητών, οι οποίες πρέπει να αντικατασταθούν από εναλλακτικές μορφές εκδηλώσεων, αλλά μέσα από τη σωστή διδασκαλία στα σχολεία. Αν οραματιζόμαστε ένα σύστημα κοινωνικά δίκαιο, οφείλουμε να διασφαλίσουμε την επιβράβευση της προσπάθειας, για μία κοινωνία ίσων ευκαιριών με αξιοκρατία», προστίθεται στην ανακοίνωση της ΔΗΜΑΡ.

politiki

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: