Μετανάστες ρίσκαραν για να έρθουν στην Ελλάδα και κατάφεραν να ανοίξουν τα δικά τους μαγαζιά

Στους δρόμους στο κέντρο της Αθήνας, όπως στην Ευριπίδου, στη Σοφοκλέους και τη Μενάνδρου, ζωντανεύουν εικόνες από τους τόπους καταγωγής των μεταναστών που δημιούργησαν στην πάροδο του χρόνου τα δικά τους καταστήματα.

Ρεπορτάζ: Ειρήνη Μιλή

Το βλέμμα σταματά σε ετερόκλητα καταστήματα. Από μαγαζάκια με είδη κινητής τηλεφωνίας Πακιστανών ιδιοκτητών, μέχρι κινέζικα καταστήματα ρούχων και αραβικά καφενεία.

Άτομα κυρίως νέα σε ηλικία, άφησαν την πατρίδα τους ελπίζοντας σε ένα καλύτερο αύριο στη χώρα μας. Αυτοί οι καταστηματάρχες μιλούν αποκλειστικά στο newsbeast.gr για το νέο τους ξεκίνημα.

Ο Μοχάμετ, ο Αμπντούλ και ο Ερφάν είναι 3 από τους χιλιάδες μετανάστες που ήρθαν στην Αθήνα προκειμένου να έχουν μια αξιοπρεπή ζωή.

Οι ίδιοι πέρασαν τα σύνορα της χώρας τους και ταξίδεψαν για ημέρες μέσα σε μια βάρκα, χωρίς να ξέρουν αν θα επιβίωναν. Ρισκάροντας έτσι τη ζωή τους, κατάφεραν να κάνουν το επόμενο βήνα ανοίγοντας τις δικές τους επιχειρήσεις.

Ο 34χρονος Μοχάμετ Κομπίρ Χουσαίν πριν από 2 χρόνια άφησε τη γυναίκα του και τα τρία του παιδιά στο Μπανγκλαντές για να έρθει στην Αθήνα και να ανοίξει κατάστημα με ρούχα.


Ο Μοχάμετ Κομπίρ Χουσαίν που διατηρεί στο κέντρο της Αθήνας κατάστημα με ρούχα

Όπως αναφέρει στο newsbeast.gr, «στη χώρα μου έχουμε πολλά προβλήματα. Δεν μπορούμε να καλύψουμε ούτε τις βασικές ανάγκες, όπως το φαγητό. Θέλω κάποια στιγμή να φέρω εδώ και την οικογένεια μου.

Αν εξαιρέσεις κάποιες κακές συμπεριφορές, ο κόσμος μας έχει αγκαλιάσει. Μου αρέσει πολύ η δουλειά μου. Δεν έχουμε μόνο πελάτες από το Πακιστάν και το Μπανγκλαντές, έχουμε και πολλούς Έλληνες».

Ο Αμπντούλ Μανάφ στα 23 του χρόνια έφυγε από το Πακιστάν για την Τουρκία και από εκεί με μια βάρκα και τα τρία του ξαδέρφια ήρθε στην Ελλάδα. Σήμερα ο Αμπντούλ είναι 28. Ζει στην Ομόνοια με τα ξαδέρφια του και έχει μαγαζί με ηλεκτρικά είδη.


Ο Αμπντούλ Μανάφ που διατηρεί μαγαζί με ηλεκτρικά είδη στην Ομόνοια

«Στο Πακιστάν έχουμε τεράστιο πρόβλημα με τη δουλειά. Έχω σπουδάσει τεχνικός υπολογιστών. Πήγαινα σε δουλειές αλλά δεν με πλήρωναν. Ο πατέρας μου είπε ότι δεν μπορεί να με συντηρεί. Έτσι πήρα την απόφαση να φύγω και να έρθω εδώ. Το μαγαζί πάει πάρα πολύ καλά. Έρχεται και ψωνίζει κόσμος από όλες τις εθνικότητες. Παράλληλα με την δουλειά, λέω και την προσευχή σε αυτούς που ασπάζονται τον μουσουλμανισμό», σημειώνει.

Ο Ερφαν είναι 31 ετών και έχει μαγαζί με κινητά και τσάντες. Τα τελευταία 11 χρόνια ζει στην οδό Κεραμεικού. Έχει δύο παιδιά. Ο ίδιος εργάζεται σκληρά για να στέλνει χρήματα στην οικογένειά του στο Πακιστάν.

«Ήρθα με βάρκα από την Τουρκία, δεν μπορώ να σας πω πόσα χρήματα έδωσα. Δεν μιλάμε γι” αυτό, γιατί όπως καταλαβαίνετε φοβόμαστε. Στην αρχή ήταν πολύ δύσκολα. Δεν μιλούσα και τη γλώσσα. Με τα χρόνια έμαθα μόνος μου να μιλάω ελληνικά, δεν πήγα σε κάποιο σχολείο.

Τα πράγματα τώρα είναι καλύτερα. Ελπίζω να καταφέρω μια μέρα να επιστρέψω στη χώρα μου και να ζήσω με την οικογένεια μου», αναφέρει στο newsbeast.gr, ο Ερφάν.

ellada

Tags: , , ,
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: