Μετάλλαξη «Δέλτα»: Αισιόδοξη η εικόνα από την επιστροφή των μαθητών στα σχολεία στις ΗΠΑ

Ανοιχτά παραμένουν τα σχολεία παρά τους φόβους για έξαρση της πανδημίας — Πού κυμαίνονται  τα ποσοστά κρουσμάτων σε παιδιά και εφήβους ανά τον κόσμο

Το σχολείο για τα παιδιά σε πολλές χώρες έχει ξεκινήσει εδώ και περισσότερο από ένα μήνα και οι φόβοι ότι η παραλλαγή Δέλτα του κορωνοϊού θα εκτροχίαζε τη διά ζώσης διδασκαλία έχουν αποδειχθεί κατά κύριο λόγο αβάσιμοι.

Σε μια δωδεκαριά χώρες με υψηλά ποσοστά εμβολιασμού στην Ασία, την Ευρώπη και στις Ηνωμένες Πολιτείες, τα ποσοστά των μολύνσεων που είχαν εκτοξευθεί τον Αύγουστο έχουν σε μεγάλο βαθμό υποχωρήσει, σύμφωνα με τοπικά στοιχεία και αξιωματούχους.

Το θέμα είναι πόσο αυτό οφείλεται σε εποχιακούς παράγοντες εν μέσω μιας παγκόσμιας μείωσης των μολύνσεων, και πόσο συνδέεται με τους εμβολιασμούς και άλλα προληπτικά μέτρα. Ειδικοί στη δημόσια υγεία λένε πως θα συνεχίσουν να παρακολουθούν για ενδείξεις μιας αύξησης στις μολύνσεις καθώς πλησιάζει ο χειμώνας.

“Στις ΗΠΑ, η μετάδοση στο σχολείο είναι υψηλότερη σε μέρη με χαμηλό εμβολιασμό των ενηλίκων και όπου δεν σημειώνεται μείωση, όμως, συνολικά, τα σχολεία παρέμειναν ανοικτά”, δήλωσε η Μόνικα Γκάντι, καθηγήτρια ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Σαν Φρανσίσκο στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια. “Πάει καλύτερα απ΄ό,τι αναμενόταν.”

Οι μολύνσεις μεταξύ των παιδιών αυξήθηκαν σχεδόν σε επταπλάσιο αριθμό τον Αύγουστο αλλά έφθασαν στην κορύφωσή τους την εβδομάδα που έληξε στις 2 Σεπτεμβρίου, δείχνουν στοιχεία της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής. Όμως μόνο περίπου το 2% των σχολείων στις ΗΠΑ έκλεισαν προσωρινά λόγω εξάρσεων της COVID-19, σύμφωνα με την εταιρία ερευνών Burbio, η οποία καταγράφει τα κλεισίματα σχολείων.

Τα παιδιά αντιπροσωπεύουν το μεγαλύτερο τμήμα των ανεμβολίαστων στις πιο πλούσιες χώρες, είτε επειδή η χορήγηση εμβολίων για τις ηλικιακές τους ομάδες έχει μόλις αρχίσει είτε γιατί δεν έχει ακόμη εγκριθεί.

Οι μολύνσεις που συνδέονταν με καλοκαιρινά ταξίδια και μολύνσεις που συνδέονταν με τεστ τον Αύγουστο έχουν πέσει, δηλώνουν ειδικοί στη δημόσια υγεία, και η αύξηση των εμβολιασμών, μέτρα στα σχολεία και μια ευρύτερη πτώση στην κοινότητα βοηθούν.

Υπάρχουν εξαιρέσεις. Στη Σιγκαπούρη, οι μολύνσεις στα παιδιά είχαν αυξητική τάση όλο τον Σεπτέμβριο και στην Ιαπωνία, τα σχολεία του Τόκιο έχουν εφαρμόσει την εκ περιτροπής διά ζώσης εκπαίδευση.

Όμως στη Σκανδιναβία, τη Σκοτία, τη Γερμανία, τη Γαλλία, τη Νότια Κορέα και στις ΗΠΑ, οι μολύνσεις μειώνονται, παρά τους φόβους ότι η πιο μεταδοτική παραλλαγή Δέλτα θα οδηγούσε σε αύξηση των μολύνσεων.

Η Σουηδία, όπου τα σχολεία έχουν κατά κύριο λόγο μείνει ανοικτά καθ΄όλη τη διάρκεια της πανδημίας, είδε μια αρχική αύξηση των μολύνσεων από την COVID-19 μεταξύ των παιδιών μετά τις καλοκαιρινές διακοπές, όμως τώρα οι μολύνσεις είναι σε χαμηλά επίπεδα — τόσο μεταξύ των παιδιών όσο και του ευρύτερου πληθυσμού.

Στη Νορβηγία, οι μολύνσεις αυξήθηκαν φθάνοντας το ημερήσιο ρεκόρ των 1.785 μετά τις πρώτες δύο εβδομάδες στο σχολείο, προτού πέσουν 60% από την περασμένη εβδομάδα.

“Αναμένουμε πράγματι πως η τρέχουσα πτωτική τάση θα συνεχιστεί για λίγες εβδομάδες και μετά θα σταθεροποιηθεί σε ένα χαμηλό επίπεδο, τουλάχιστον για ένα δύο μήνες. Στη συνέχεια υπάρχει αβεβαιότητα για τον χειμώνα”, ανέφερε ο Πρέμπεν Αάβιτσλαντ, ανώτερος παθολόγος στο Νορβηγικό Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας, σε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προς το Reuters.

Ο Αάβιτσλαντ είπε πως το κάθε τι, από τα πάρτι μέχρι τα μαθήματα μουσικής οδήγησαν σε αύξηση των μολύνσεων μεταξύ των εφήβων τον Αύγουστο.

Η Βρετανία είδε κάποια αύξηση των μολύνσεων σε σχολεία που άνοιξαν νωρίς, αλλά αυτή δεν επεκτάθηκε στον ευρύτερο πληθυσμό, δήλωσε ο Νιλ Φέργκιουσον, επιδημιολόγος στο Imperial College του Λονδίνου.

Στη Σκοτία, τα σχολεία ξανάνοιξαν στα μέσα Αυγούστου και τα θετικά αποτελέσματα στα τεστ έφθασαν σε αριθμούς ρεκόρ μέχρι το τέλος του μήνα.

Την εβδομάδα που έληξε στις 3 Σεπτεμβρίου, περίπου ένα στα 20 παιδιά ηλικίας τριών, οκτώ, 13 και 16 ετών εκτιμάτο ότι είχαν COVID-19, σε σύγκριση με έναν στους 45 στον ευρύτερο πληθυσμό, σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία. Όμως οι μολύνσεις μεταξύ των ηλικιών κάτω των 19 ετών πέφτουν κάθε εβδομάδα από τότε.

Ενώ οι μολύνσεις άρχισαν να αυξάνονται στη Σκοτία προτού ανοίξουν τα σχολεία, κάποιο επίπεδο μολύνσεων φαίνεται να συμβαίνει στα σχολεία, ανέφερε ο Ρόουλαντ Κάο, επιδημιολόγος στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, σε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προς το Reuters.

“Είναι πολύ δύσκολο να διαχωρίσουμε τη μετάδοση στην κοινότητα που συνδέεται με τα σχολεία, από τη μετάδοση στα σχολεία. Ωστόσο περιπτώσεις συρροών σε μεμονωμένες σχολικές αίθουσες δεν φαίνεται να είναι ιδιαίτερα υψηλές, κάτι που μοιάζει να δείχνει ότι είναι τουλάχιστον ένας συνδυασμός των δύο”, ανέφερε ο Κάο.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο αριθμός των μολύνσεων στα παιδιά έχει αυξηθεί ως ποσοστό των συνολικών μολύνσεων, σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής.

“Τα σχολεία αντανακλούν απλώς τι συμβαίνει στην περιβάλλουσα κοινότητα και στις περισσότερες περιπτώσεις υπάρχει μικρότερη μετάδοση απ΄ό,τι στην περιβάλλουσα κοινότητα λόγω των μέτρων που εφαρμόζονται”, δήλωσε ο δρ Σιν Ο’Λίρι, καθηγητής παιδιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Κολοράντο.

Στο Κεντάκι, για παράδειγμα, 45 από τις 171 σχολικές περιφέρειες της πολιτείας έχουν κλείσει τουλάχιστον μία φορά αφότου ξεκίνησε η ακαδημαϊκή χρονιά τον Αύγουστο, σύμφωνα με τον Τζόσουα Σούλτα, εκπρόσωπο της ένωσης σχολικών συμβουλίων του Κεντάκι (Kentucky School Boards Association).

Οι μολύνσεις ανά 100.000 κατοίκους στο Κεντάκι πέφτουν αλλά εξακολουθούν να είναι από τις υψηλότερες στη χώρα και μόλις λίγο πάνω από το 50% του πληθυσμού του έχει πλήρως εμβολιαστεί. Οι σχολικές περιφέρειες της πολιτείας αντιμετώπιζαν ήδη ελλείψεις προσωπικού πριν από τις μολύνσεις COVID-19 και τις καραντίνες, είπε ο Σούλτα. Η Βουλή της πολιτείας πραγματοποίησε μια ειδική σύνοδο την περασμένη εβδομάδα, όπου οι βουλευτές έδωσαν στους τοπικούς σχολικούς αξιωματούχους περισσότερη αυτονομία στην εφαρμογή των πρωτοκόλλων της COVID-19.

“Αυτά που ξέρουμε τώρα και τα εργαλεία που έχουμε σε σύγκριση με το πού είμαστε αυτή την περίοδο πέρυσι έχει αλλάξει ελαφρώς το παιχνίδι“, είπε ο Σούλτα.

Μια σχολική περιφέρεια του Τέξας προσπαθεί να τα βγάλει πέρα με λιγότερους από τους μισούς αναπληρωτές δασκάλους που χρειάζεται. Ο Μπρεντ Χόκινς, διευθυντής της Ανεξάρτητης Σχολικής Περιφέρειας του Λίβινγκστον, δήλωσε πως η περιφέρεια αναγκάστηκε να κλείσει την εβδομάδα της Ημέρας της Εργασίας όταν περισσότερο από το 10% των 600 μελών της κόλλησε COVID-19.

Ο Χόκινς είπε πως η απόφαση του κυβερνήτη του Τέξας Γκρεγκ Άμποτ να απαγορεύσει στις σχολικές περιφέρειες να απαιτούν τη χρήση μάσκας έχει εν πολλοίς ως αποτέλεσμα την αύξηση των μολύνσεων. Το Λίνινγκτον κατέγραψε περισσότερες θετικές διαγνώσεις μεταξύ των μαθητών και των δασκάλων τις πρώτες εβδομάδες του σχολικού έτους απ΄ό,τι στο σύνολο της χρονιάς πέρυσι, είπε. Ποσοστό μόλις κάτω του 7% των περίπου 4.000 μαθητών της περιφέρειας, ή σχεδόν 300 παιδιά, είχαν μολυνθεί έως τα μέσα Σεπτεμβρίου.

“Για μία δύο εβδομάδες, είχαμε ανθρώπους όπως εγώ και άλλους διαχειριστές στις τάξεις να υποκαθιστούμε τη διδασκαλία”, είπε ο Χόκινς.

Στο μεταξύ, η Καλιφόρνια έχει σχεδόν την εννεαπλάσια έκταση του Κεντάκι, με έναν πληθυσμό περίπου 40 εκατομμυρίων. Με μάσκες, εξαερισμό και υψηλά ποσοστά εμβολιασμού, οι σχολικές περιφέρειες του Σαν Φρανσίσκο και του Λος Άντζελες ανέφεραν μηδενικές νέες μολύνσεις τις πρώτες εβδομάδες. Η πολιτεία έχει λιγότερο από τον μισό αριθμό κλεισίματος σχολείων ή τομέων από το Κεντάκι, σύμφωνα με την Burbio.

.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: