Μετά τα μεσάνυχτα στο Vice Specials: «Εγκατάλειψη, Κακoποίηση και Υιοθεσίες Ζώων» (trailer)

Απόψε, Δευτέρα 23 Νοεμβρίου, στη 01:15 μετά τα μεσάνυχτα, το ελληνικό γραφείο του VICE θα παρουσιάσει στον ANT1 το ντοκιμαντέρ με τίτλο «Εγκατάλειψη, Κακoποίηση και Υιοθεσίες Ζώων».

Το φιλοζωικό κύμα στην Ελλάδα, ιδιαίτερα τα τελευταία δεκαπέντε με είκοσι χρόνια, είναι μεγάλο. Ωστόσο, τα εγκαταλελειμμένα και κακoποιημένα ζώα παραμένουν παντού στη χώρα. Το VICE ανοίγει το θέμα της υιοθεσίας των αδέσποτων και φωτίζει βασικές πτυχές του πολύ σοβαρού και επίκαιρου ζητήματος της κακoποίησης ζώων.
Η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια έχει φτάσει να βρίσκεται ανάμεσα στις χώρες με τα υψηλότερα ποσοστά κακoποίησης ζώων, παρά τις πολύ πρόσφατες βελτιώσεις στη νομοθεσία που προβλέπουν αυστηρότερες κυρώσεις για όσους κακoποιούν ζώα, δεσποζόμενα και αδέσποτα. Τα στοιχεία δείχνουν ότι ο αριθμός των καταγγελιών έχει αυξηθεί πολύ, ωστόσο δεν έχει αυξηθεί ανάλογα και ο αριθμός των ατόμων που συλλαμβάνονται και παραπέμπονται στη δικαιοσύνη. Εμπόδια σε αυτό αποτελούν τόσο η πολύπλοκη διαδικασία καταγγελίας ενός βίαιου περιστατικού κατά ζώου, ώστε να ανοίξει φάκελος για μια τέτοια δικογραφία, όσο και ο φόβος των αντιποίνων που αποτρέπει πολλούς πολίτες να κάνουν επώνυμα καταγγελίες, ακόμα κι αν οι ίδιοι είναι αυτόπτες μάρτυρες.
Εγκαταλελειμμένα και κακoποιημένα ζώα υπάρχουν δυστυχώς ακόμα πολλά. Κομμάτι της λύσης ώστε να περιοριστεί το φαινόμενο αυτό, βρίσκεται στην υιοθεσία αδέσποτων ζώων, μία διαδικασία επίπονη, χρονοβόρα αλλά και ουσιαστική.
Το VICE μίλησε με την Αναστασία Αραβαντινού της Μ.Κ.Ο., Achaic Society for the Care of Animals, Patras Greece – ASCA, η οποία καταγράφει ιδιαίτερα μεγάλη επιτυχία στις υιοθεσίες σκύλων και γατών, τόσο σε Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Γνωρίζουμε τη Φρίκη και τη Γιούμα, δύο υιοθετημένα αδέσποτα σκυλιά που ζουν, προστατευμένα πια, στην Πάτρα και το Αμβούργο με τους κηδεμόνες τους. Τέλος, ο Δρ. Χρήστος Καραγιάννης, ο πρώτος Έλληνας Ειδικός Συμπεριφοριολόγος Κτηνίατρος, μας μεταφέρει τις γνώσεις και την εμπειρία του πάνω σε περιστατικά προβλημάτων συμπεριφοράς δεσποζόμενων και αδέσποτων ζώων.
Επιπλέον, το VICE συνομιλεί με βασικούς φορείς και ανθρώπους που εμπλέκονται στο πιο πρόσφατο περιστατικό βάναυσης κακoποίησης με μαχαίρι του «ήρωα» σκύλου Έκτορα στη Νίκαια Αττικής τον Οκτώβριο του 2020. Συναντά, επίσης, τον Βαγγέλη Δρίβα, αστυνομικό, δημιουργό και διαχειριστή της σελίδας Report Animal Abuse Greece, που από το 2016 ενημερώνει διαρκώς και έγκυρα πολίτες για την κείμενη νομοθεσία σε σχέση με τη διαβίωση των ζώων και τη διαδικασία καταγγελίας για την κακoποίησή τους.
Τέλος, o αρμόδιος Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης, μιλά στο VICE για την πολύ πρόσφατη τροπολογία που μετέτρεψε το πλημμέλημα σε κακούργημα για περιστατικά κακoποίησης ζώου, καθώς και για σημαντικά εκκρεμή ζητήματα γύρω από τις υιοθεσίες ζώων στο εξωτερικό και την αρμοδιότητα της Ελληνικής Αστυνομίας σε σχέση με ελέγχους για ηλεκτρονική σήμανση σε κατοικίδια και μη.


Vice Specials: Δευτέρα 23 Νοεμβρίου, στη 01:15 μετά τα μεσάνυχτα, στον ΑΝΤ1.
Παραγωγή: Κατερίνα Βασιλείου
Οπερατέρ: Τάσος Σκαρής, Νίκος Βλαχάκης, Δημήτρης Ζιβόπουλος
Ηχολήπτης: Βασίλης Αθανασσάς, Βασίλης Ζαμπίκος
Μοντέζ: Μαρία Κουνάβη

greek-web-tv.com

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: