Met Gala: Οι εμβληματικές εμφανίσεις που έχουν αφήσει ιστορία

Η αντίστροφη μέτρηση, λοιπόν, για το Met Gala έχει ξεκινήσει και στιγμές σαν αυτές, είναι δύσκολο να μην περνάνε από το μυαλό μας, οι εικόνες των γυναικών αυτών που έχουν περπατήσει στο κόκκινο χαλί του event, αφήνοντας τελικά ιστορία. Μερικές, είναι αυτές που αναφέραμε παραπάνω. Σίγουρα όχι και οι μόνες. Είναι πολλές οι εμφανίσεις/ορόσημο για την ιστορία του event και που έχουν ανέβει τα σκαλιά του μουσείου, looks που δεν αποσκοπούσαν μόνο στον παράγοντα «ωραίο ρούχο», αλλά που ήταν πολιτικού περιεχομένου, που είχαν πολιτιστικά μηνύματα και ένα σωρό αναφορές που μας κάνουν να καταλαβαίνουμε γιατί αυτή η βραδιά είναι πολλά περισσότερα από ένα λαμπερό event.

Με μια διαφορετική θεματική να δίνεται κάθε χρονιά από τους διοργανωτές του Met Gala, το πώς θα ερμηνεύσει κάθε άνδρας ή γυναίκα το concept του event είναι στο χέρι του. Εμπνευσμένα από κοινωνικοπολιτικές καταστάσεις ή από συμβάντα που λαμβάνουν χώρο στην βιομηχανία της μόδας (π.χ. το 2011, το θέμα του Met Gala ήταν το έργο του Alexander McQueen στον χώρο της μόδας, το οποίο όρισαν με αφορμή τον τραγικό θάνατο του σχεδιαστή την προηγούμενη χρονιά). Το φετινό θέμα: «Camp: Notes of Fashion». Με έμπνευση από σχεδιαστές όπως τον Alessandro Michele του οίκου Gucci, την πλέον φημισμένη κοινότητα των drag queens (η αγαπημένη μας Violet Chachki είναι καλεσμένη φέτος και περιμένουμε με κομμένη την ανάσα να δούμε τι θα φορέσει) που συχνά υποστηρίζουν αυτό το στιλ και την γενικότερη υπερβολή που χαρακτηρίζει σε ό,τι συμβαίνει γύρω μας, το λεγόμενο «campy style» (=το εξεζητημένο, εκκεντρικό, μαξιμαλιστικό στιλ, αυτό που είναι σχεδόν κιτς) είναι από τις θεματικές που περιμέναμε πώς και πώς να δούμε από τον θεσμό. Το γεγονός ότι η Lady Gaga και ο Harry Styles θα εκτελούν χρέη συν-οικοδεσποτών (μαζί με την Anna Wintour) μας γεμίζει με ακόμη περισσότερες προσδοκίες.

Μέχρι την Δευτέρα, λοιπόν, που θα πραγματοποιηθεί το event, εμείς κάνουμε μια αναδρομή στα πιο εντυπωσιακά, τρελά και φαντασμαγορικά looks που έχουμε δει στο κόκκινο χαλί του Met Gala. Εμφανίσεις που χωρίς αμφιβολία έχουν αφήσει το στίγμα τους στην ιστορία της μόδας. 

Naomi Campbell, 1995

Με ένα εντυπωσιακό φόρεμα Versace, η Naomi Campbell έθεσε τον τόνο του θεσμού. Μετά από ένα εκπληκτικό look σαν αυτό, οι επόμενες γενιές θα έπρεπε να φτάσουν στο ίδιο επίπεδο στιλ με του μοντέλου (σ.σ: τα κατάφεραν). 

Amber Valetta, 2004

Από την περούκα, το μακιγιάζ, τον Maggie Norris κορσέ και την ασύμμετρη John Galliano φούστα, το μοντέλο Amber Valetta άφησε ιστορία στο κόκκινο χαλί προσφέροντας μια avant-garde αισθητική στο στιλ της Marie Antoinette και πώς το αντιμετώπιζε ο κόσμος μέχρι τότε.

Sarah Jessica Parker, 2006

AP Photo/Stuart Ramson

Με συνοδό τον αγαπημένο της φίλο και σχεδιαστή μόδας, Αlexander McQueen και με matching καρό σύνολα, η Sarah Jessica Parker υποστήριξε άψογα το φόρεμα που της σχεδίασε ο Βρετανός σχεδιαστής. Κομμένο και ραμμένο στο στιλ της.

Kate Moss, 2009

AP Photo/Evan Agostini,File

Σαν μια χρυσοποίκιλτη θεότητα βγαλμένη από αρχαίο, ελληνικό μύθο εμφανίστηκε η Kate Moss στο Met Gala του 2009. Το φόρεμα; Marc Jacobs. Τα λόγια περιττά.

Sarah Jessica Parker, 2013

Evan Agostini/Invision/AP

Υπήρχε περίπτωση να μην είναι στη λίστα το εκπληκτικό δημιούργημα του Giles Deacon που φόρεσε η SJP το 2013; Το punk rock vibe του φορέματος αλλά και του headpiece, ταίριαξε άψογα με το θέμα του event.

Erykah Badu, 2014

Charles Sykes/Invision/AP

Ως πρόσωπο του οίκου Givenchy,εκείνη τη χρονιά, η Erykah Badu δεν υπήρχε περίπτωση να μην εμφανιστεί με δημιουργία του, τότε, καλλιτεχνικού διευθυντή, Riccardo Tisci. Όπως και στην διαφημιστική καμπάνια, έτσι και στο event το πανύψηλο boiler hat έκλεψε την παράσταση. Μόνο η Badu θα μπορούσε να υποστηρίξει αβίαστα ένα τέτοιο look.

Solange, 2015

Charles Sykes/Invision/AP

Το Giles Deacon φόρεμα της Solange που θύμιζε κάτι από αμοιβάδα στο διάστημα ήταν αρκετό για να μπει στη λίστα μας. Όχι, πες μας ότι δεν συμφωνείς.

Rihanna, 2015

Charles Sykes/Invision/AP

Νομίζω δεν χρειάζεται να πούμε πολλά, για αυτή την εμφάνιση. Ή καλύτερα την πιο εμβληματική εμφάνιση που έχουμε δει ως τώρα στο event. Mε αυτό το κίτρινο Guo Pei φόρεμα, η Rihanna «κέρδισε» το Met Gala.

Lupita Nyong’o, 2016

Evan Agostini/Invision/AP

Το Calvin Klein φόρεμα που, αργότερα, εκλάπη από το δωμάτιο ξενοδοχείου της Lupita Nyong’o πριν κάνει headlines για το εν λόγω συμβάν, είχε κάνει ήδη χαμό για το σχέδιό του και για το γεγονός ότι η ηθοποιός το συνδύασε με αυτό το iconic χτένισμα.

Rihanna, 2017

Charles Sykes/Invision/AP

Μετά το θρυλικό κίτρινο φόρεμα, κανείς δεν περίμενε ότι η Rihanna θα μπορούσε να κάνει μια εμφάνιση που μπορεί έστω και λίγο να συγκριθεί με εκείνο το look. Η σταρ μας απέδειξε ότι με την μόδα δεν παίζει και ό,τι έχει να κάνει με τον χώρο αυτό, είναι η βασίλισσα των πάντων (λέμε, με μια δόση υπερβολής). Όσο και να υπερβάλλουμε, το avant-garde Comme de Garcons φόρεμά της επιβεβαιώνει κάπως τα λόγια μας. 

Lena Waithe, 2019

Charles Sykes/Invision/AP

Μπορεί το Carolina Herrera σύνολο της ηθοποιού, σεναριογράφου, σκηνοθέτριας και ακτιβίστριας, Lena Waithe να μην είναι από τα πιο iconic που έχουμε δει στο Met Gala είναι όμως ιστορικής σημασίας, λόγω αυτής της κάπας. Με τα χρώμα της ΛΟΑΤΚΙ σημαίας, η δήλωση της Waithe είναι απαραίτητη, ειδικά στο τρέχων πολιτικό κλίμα της Αμερικής.

Κεντρική φωτογραφία: Charles Sykes/Invision/AP

Moda

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: