Μεσογειακός κυκλώνας «Νέαρχος»: Η πορεία του και το πέρασμα από την Κρήτη – Χάρτες και βίντεο

Εγρήγορση συνιστά ο Μαρουσάκης επισημαίνοντας ότι είναι πολύ πιθανό να υπάρξουν και άλλες περιοχές πλην της Κρήτης που θα επηρεαστούν από τη δυναμική του κυκλώνα — Γιατί πήρε τρια ονόματα ο μεσογειακός κυκλώνας: Gloria,Apollo, Νέαρχος

Ένας μεσογειακός κυκλώνας βρίσκεται τις τελευταίες ώρες σε εξέλιξη στην «καρδιά» της Μεσογείου.

Περίπου 13 μήνες μετά το καταστροφικό πέρασμα του «Ιανού» από την Ελλάδα, ένας νέος μεσογειακός κυκλώνας (Medicane), ο «Νέαρχος», σχηματίστηκε στο νότιο Ιόνιο σήμερα.

Αυτή τη φορά όμως τα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών-meteo δείχνουν ότι η χώρα μας δεν θα επηρεαστεί σημαντικά από το καιρικό φαινόμενο.

Επισήμως, λόγος για ένα Medicane γίνεται από μέσες ταχύτητες ανέμου 112 χιλιομέτρων την ώρα και πάνω. Αυτό συμβαίνει όταν μεγάλες μάζες νερού εξατμίζονται πάνω από την ακόμα ζεστή Μεσόγειο Θάλασσα και σχηματίζονται καταιγίδοφόρα σύννεφα. Η περιστροφή της γης τους αναγκάζει να περιστρέφονται ενώ τα ρεύματα που κυριαρχούν στα κατώτερα στρώματα προς το κέντρο του συστήματος διαλύουν ξανά τα σύννεφα και δημιουργείται το αδύναμο μάτι που είναι χαρακτηριστικό των Medicanes.

Σε αντίθεση με τις τροπικές καταιγίδες (τυφώνες), οι ισχυρότερες ριπές ανέμου σε ένα medicane παρατηρούνται γύρω από τις καταιγίδες και όχι κοντά στο μάτι και οι οποίες μπορούν και ξεπεράσουν τα 120 χιλιόμετρα την ώρα και να συνοδεύονται από έντονες και μεγάλης διαρκειας βροχές.

Σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά μοντέλα, η Κρήτη θα επηρεαστεί με ισχυρές καταιγίδες τις επόμενες ώρες, ενώ τοπικές βροχές και καταιγίδες σήμερα θα εκδηλωθούν και στα νότια παράλια της Πελοποννήσου και στο νότιο Ιόνιο.

Αγαπητές φίλες και αγαπητοί φίλοι,

Ο Μεσογειακός κυκλώνας έχει πλέον σχηματιστεί και οργανώνεται περισσότερο στα…

Posted by Klearhos Marousakis on Friday, October 29, 2021


Κυκλώνας του οποίου η τροχιά δεν μπορεί να προσδιοριστεί με ακρίβεια είναι ο Νέαρχος, όπως επισημαίνει ωστόσο στο Facebook ο Κλέαρχος Μαρουσάκης. Ο μετεωρολόγος αναφέρει ότι θα υπάρξουν τελικά και περιοχές της Ελλάδας -εκτός της Κρήτης- που θα επηρεαστούν από τη δυναμική του κυκλώνα, δηλώνοντας: «Παραμείνετε διαρκώς ενημερωμένοι δείχνοντας την απαιτούμενη προσοχή».

Για μια κακοκαιρία που προς το παρόν δεν φαίνεται να μας επηρεάζει σημαντικά, έχουν δοθεί τρία διαφορετικά ονόματα. Η ΕΜΥ χρησιμοποιεί την επίσημη ονομασία της Ιταλικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας “Apollo” όπως έχει συμφωνηθεί από τα μέλη της Eumetnet, το Εθνικό Αστεροσκοπείο /Meteo την ονομάζει “Νέαρχος” και  “GLORIA” από το Mediterranean Cyclone Centre. 



Δείτε Live την πορεία του

Παρόμοιο με τις προηγούμενες ημέρες πρόκειται να είναι το σκηνικό του καιρού το Σάββατο, ενώ λίγες τοπικές βροχές, ασθενείς κατά βάση, αναμένονται σε Θεσσαλία, Σποράδες και Εύβοια.

Ο μεσογειακός κυκλώνας «Νέαρχος» που σχηματίστηκε στις 28 Οκτωβρίου στην Κεντρική Μεσόγειο, βρίσκεται σήμερα 90 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Σικελίας, όπως δείχνει δορυφορική εικόνα του ευρωπαϊκού μετεωρολογικού δορυφόρου Meteosat-11 που έλαβε και επεξεργάστηκε το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών/meteo.gr.


Με βάση τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία, ο “Νέαρχος” αναμένεται προς τις μεσημβρινές ώρες της Παρασκευής να πλησιάσει περαιτέρω τις ακτές της Σικελίας και την Καλαβρία, που θα επηρεαστούν από θυελλώδεις ανέμους και υψηλό κυματισμό στις ακτές, ενώ θα συνεχιστούν οι ισχυρές βροχοπτώσεις. Στη χώρα μας αναμένονται τοπικές βροχές στην Κρήτη.


Ο Μεσογειακός Κυκλώνας ή Medicane είναι ένα βαθύ βαρομετρικό χαμηλό που δημιουργείται στη Μεσόγειο και αποκτά χαρακτηριστικά των τροπικών κυκλώνων. Μερικά από αυτά τα χαρακτηριστικά περιλαμβάνουν την απουσία μετωπικών επιφανειών (ψυχρά και θερμά μέτωπα), τη δημιουργία «ματιού», την επικράτηση θυελλωδών ανέμων και την εκδήλωση ραγδαίων βροχοπτώσεων κοντά στο κέντρο του βαρομετρικού συστήματος.


Δείτε βίντεο με την πρόγνωση του καιρού για τις επόμενες ώρες — Τι καιρό θα κάνει το Σαββατοκύριακο



.

Πηγή: Protothema.gr

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: