Μέρκελ: Ασυγχώρητη η διαδικασία εκλογής του πρωθυπουργού της Θουριγγίας

«Ήταν μια κακή μέρα για την δημοκρατία», τόνισε η Άνγκελα Μέρκελ, αναφερόμενη στην εκλογή του Φιλελεύθερου (FDP), Τόμας Κέμεριχ, ως πρωθυπουργού της Θουριγγίας με τις ψήφους του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) και της Εναλλακτικής για την Γερμανία (AfD). Μάλιστα, χαρακτήρισε την διαδικασία «ασυγχώρητη» για το κόμμα της και ζήτησε το αποτέλεσμα να αναστραφεί με νέα προσφυγή στις κάλπες.

«Η εκλογή αυτού του πρωθυπουργού αποτέλεσε μια «μοναδική» διαδικασία, η οποία έρχεται σε σύγκρουση με μια πεποίθηση -τόσο του CDU όσο και δική μου- ότι καμία πλειοψηφία δεν επιτρέπεται να επιτυγχάνεται με την βοήθεια της AfD. Καθώς το πώς θα εξελισσόταν η εκλογή στην τρίτη ψηφοφορία μπορούσε να προβλεφθεί, μπορεί να πει κανείς ότι αυτή η διαδικασία είναι ασυγχώρητη και για αυτό το αποτέλεσμα πρέπει να αναστραφεί», δήλωσε η κ. Μέρκελ από την Πρετόρια, όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη.

Τουλάχιστον, το CDU «δεν μπορεί να συμμετάσχει σε κυβέρνηση υπό πρωθυπουργό ο οποίος έχει εκλεγεί με αυτόν τον τρόπο», σύμφωνα με τις δηλώσεις της καγκελαρίου, η οποία πρόσθεσε χαρακτηριστικά: «Ήταν μια κακή μέρα για την δημοκρατία. Ήταν μια μέρα κατά την οποία συνέβη μια ρήξη με τις αξίες και τις πεποιθήσεις του CDU και πρέπει τώρα να γίνει το παν, προκειμένου να καταστεί σαφές ότι αυτό δεν μπορεί με κανέναν τρόπο να ταυτιστεί με όσα πιστεύει και κάνει το CDU. Και αυτό πρέπει να γίνει τις επόμενες ημέρες».

Η καγκελάριος χαιρέτισε ακόμη τη σύγκληση της κυβερνητικής επιτροπής, η οποία έγινε με πρωτοβουλία του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD), για μεθαύριο στην Καγκελαρία και σημείωσε ότι έχει ήδη μιλήσει σχετικά με τους αρχηγούς του SPD, Σάσκια Έσκεν και Νόρμπερτ Βάλτερ-Μπόργιανς, καθώς και με τον αντικαγκελάριο, Όλαφ Σολτς.

«Δεν μπορώ να πω περισσότερα», δήλωσε η Άνγκελα Μέρκελ, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το εάν οι εξελίξεις στην Θουριγγία θέτουν σε κίνδυνο τον κυβερνητικό συνασπισμό της ομοσπονδίας, αλλά χαρακτήρισε θετικό το γεγονός ότι τόσο η αρχηγός του CDU, Άνεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ, όσο και ο αρχηγός της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU), Μάρκους Σέντερ, έχουν ήδη από χθες διατυπώσει ξεκάθαρα την άποψή τους υπέρ της διενέργειας νέων εκλογών στο κρατίδιο.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Bild, η καγκελάριος ενημερώθηκε για την εκλογή του κ. Κέμεριχ, ενώ βρισκόταν εν πτήσει προς τη Νότια Αφρική, στο κυβερνητικό Airbus «Τέοντορ Χόις». Στο αεροσκάφος επέβαιναν και δημοσιογράφοι, στους οποίους, ωστόσο, δεν θέλησε να μιλήσει, καθώς -όπως εξήγησε ο εκπρόσωπός της, Στέφεν Ζάιμπερτ- η κ. Μέρκελ δεν είναι πλέον αρχηγός του CDU.

Δεν αλλάζει άποψη ο πρόεδρος του FDP

Το «πράσινο φως» για την εκλογή του υποψηφίου του, Τόμας Κέμεριχ, ακόμη και με την στήριξη της ακροδεξιάς Εναλλακτικής για την Γερμανία (AfD), φέρεται να είχε δώσει ο ίδιος ο πρόεδρος των Φιλελευθέρων (FDP), Κρίστιαν Λίντνερ.

Σύμφωνα με αποκλειστικό ρεπορτάζ της οικονομικής επιθεώρησης «Business Insider», δύο ημέρες πριν από την εκλογική διαδικασία στο τοπικό Κοινοβούλιο της Θουριγγίας ο κ. Λίντνερ, ο οποίος χθες δήλωσε «αιφνιδιασμένος» από τις εξελίξεις, είχε μιλήσει τηλεφωνικά με τον κ. Κέμεριχ, μετά την ολοκλήρωση συνεδρίασης του Προεδρείου του κόμματος στο Βερολίνο. Ο κ. Κέμεριχ ενημέρωσε τον πρόεδρό του ότι κατά την τρίτη επαναληπτική ψηφοφορία, εάν αποσύρονταν οι υποψήφιοι της Αριστεράς και της AfD, θα μπορούσε να αναδειχθεί νικητής. Η επιλογή του κ. Λίντνερ ήταν να μην αποσύρει την υποψηφιότητά του ο κ. Κέμεριχ, προκειμένου «να δοθεί μια εναλλακτική για τα αστικά κόμματα».

Σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό, κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής συνομιλίας των δύο ανδρών, συζητήθηκε και το ενδεχόμενο ο κ. Κέμεριχ να εκλεγεί, αλλά με τις ψήφους της ακροδεξιάς. «Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες από τον στενό κύκλο της ηγεσίας του FDP, ο κ. Λίντνερ έδωσε για αυτό το «πράσινο φως»», αναφέρει το Business Insider και όπως αναμεταδίδει το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Χθες το βράδυ, άλλωστε, η Άνεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ, μιλώντας στο ZDF, αποκάλυψε ότι είχε προειδοποιήσει τον αρχηγό του FDP για την πιθανότητα ο υποψήφιός του να εκλεγεί με τις ψήφους της AfD και του είχε ζητήσει να το αποσύρει. Για τον ίδιο λόγο το CDU, «απέσυρε τον δικό του υποψήφιο στην τρίτη ψηφοφορία».

Σύμφωνα, πάντως, με το Business Insider, δεν είχε προηγηθεί κάποια συνεννόηση μεταξύ του FDP και της AfD στην Θουριγγία. Ακόμη και οι επικριτές του Μπγερν Χέκε (του ακραίου αρχηγού της AfD στην Θουριγγία) δεν πιστεύουν ότι υπήρξε συμφωνία, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το περιοδικό, το οποίο επισημαίνει ότι από το FDP η μόνη απάντηση που δόθηκε στο δημοσίευμα είναι ότι «ο πρόεδρος του κόμματος σε καμία στιγμή δεν συμφώνησε σε συνεργασία με την AfD -είτε δημοσίως είτε εσωτερικά».

(?)

Πηγή: diethnh

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: