Μενουδάκος για 12χρονη: «Η προστασία αξιοπρέπειας και ψυχικής υγείας έχει προτεραιότητα απέναντι στο δικαίωμα ενημέρωσης»

«Η προστασία της αξιοπρέπειας, της προσωπικότητας, της ψυχικής υγείας και της ιδιωτικής σφαίρας του ανήλικου θύματος έχει προτεραιότητα απέναντι στο δικαίωμα ενημέρωσης του κοινού» επισημαίνει σε δήλωσή του ο πρόεδρος της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, Κωνσταντίνος Μενουδάκος, με αφορμή τη διερευνώμενη υπόθεση των Σεπολίων και τις κατηγορίες για σeξουαλική κακοποίηση και εκμετάλλευση του 12χρονου κοριτσιού.

Για τον λόγο αυτό, υπογραμμίζει ο κ. Μενουδάκος, «απαγορεύεται απολύτως η διάδοση πληροφοριών και ειδήσεων που μπορούν άμεσα ή έμμεσα να οδηγήσουν στην αποκάλυψη της ταυτότητας του ανήλικου θύματος, συμπεριλαμβανομένων και των πληροφοριών, με τις οποίες ταυτοποιούνται οι γονείς, οι συγγενείς και ο φιλικός του κύκλος».

Αναλυτικά, στη δήλωσή του πρόεδρος της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, αναφέρει: «Με αφορμή την υπόθεση της σeξουαλικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης ανηλίκου, επισημαίνεται ότι σε αυτές τις περιπτώσεις η προστασία της αξιοπρέπειας, της προσωπικότητας, της ψυχικής υγείας και της ιδιωτικής σφαίρας του ανήλικου θύματος έχει προτεραιότητα απέναντι στο δικαίωμα ενημέρωσης του κοινού. Για τον λόγο αυτό απαγορεύεται απολύτως η διάδοση πληροφοριών και ειδήσεων που μπορούν άμεσα ή έμμεσα να οδηγήσουν στην αποκάλυψη της ταυτότητας του ανήλικου θύματος, συμπεριλαμβανομένων και των πληροφοριών, με τις οποίες ταυτοποιούνται οι γονείς, οι συγγενείς και ο φιλικός του κύκλος. Εναπόκειται στην ευθύνη των δημοσιογράφων και των μέσων ενημέρωσης, τηρουμένης της απαράβατης απαγόρευσης της ταυτοποίησης, η προσέγγιση της παρουσίασης του θέματος με τέτοιον τρόπο ώστε να διασφαλίζεται το αντικειμενικό συμφέρον του ανήλικου θύματος και να ευαισθητοποιείται το κοινωνικό σύνολο απέναντι σε τέτοια απεχθή εγκλήματα. Σε κάθε περίπτωση επισημαίνεται ότι η παραβίαση των κανόνων προστασίας των προσωπικών δεδομένων συνεπάγεται την επιβολή των κυρώσεων που προβλέπονται από τον Γενικό Κανονισμό Προστασίας Δεδομένων και την ελληνική νομοθεσία».

.

Πηγή: Protothema.gr

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: