Μελόνι: Πρεμιέρα με την «προίκα» Ντράγκι για την πρώτη γυναίκα πρωθυπουργό στην Ιταλία

Την πιο μεγάλη της στιγμή, μετέχοντας στην πολιτική ζωή της Ιταλίας από 15 ετών, ζει σήμερα η νέα -και πρώτη γυναίκα- πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας, Τζόρτζια Μελόνι, η οποία αναλαμβάνει επισήμως τα ηνία της τρίτης οικονομίας της Ευρωζώνης από τον προκάτοχό της, Μάριο Ντράγκι, ο οποίος της κληροδοτεί μια προίκα κοινοτικών κονδυλίων από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, προκειμένου η χώρα να ορθοποδήσει μετά την πανδημία και τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Στα προσωπικά, πολιτικά ρεκόρ της νέας Πρωθυπουργού καταγράφεται και αυτό της καθοδήγησης της πιο δεξιάς από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, καθώς η Τζόρτζια Μελόνι θα έχει στο πλευρό της, ακόμη και σε βαθμό που η ίδια ίσως δεν θα επιθυμούσε, τους Σίλβιο Μπερλουσκόνι και Ματέο Σαλβίνι, η παρουσία των οποίων υπογραμμίζει με κάθε τρόπο το ατόφια δεξιό πρόσημο στον κυβερνητικό συνασπισμό.

Λαμβάνοντας χθες εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από τον Πρόεδρο της χώρας, Σέρτζιο Ματαρέλα κατά τη συνάντησή τους, ο αρχηγός του ιταλικού κράτους επισφράγισε την νίκη της Τζόρτζια Μελόνι, η οποία ηγήθηκε στις τελευταίες εκλογές του κόμματος «Αδέλφια της Ιταλίας», εκπαραθυρώνοντας παραδοσιακές πολιτικές δυνάμεις της χώρας.

Παρά τον εκλογικό θρίαμβο, ωστόσο, η νεα Πρωθυπουργός της Ιταλίας αναλαμβάνει τη διακυβέρνηση της χώρας σε μια δύσκολη στιγμή και με τους επενδυτές να παρακολουθούν στενά, δεδομένου του δημόσιου χρέους-μαμούθ της χώρας, το οποίο επιδεινώνεται από την αύξηση των επιτοκίων και την επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης.

Πρώτοι συμβιβασμοί

Με τις αγορές να καιροφυλακτούν, η Τζόρτζια Μελόνι έκανε μάλλον μια ασφαλή επιλογή, αφού από την ανάγνωση του νέου κυβερνητικού σχήματος, προέκυψε ως υπουργός Οικονομικών ο Τζιανκάρλο Τζορτζέτι. Κατά το ειδησεογραφικό δίκτυο Bloomberg, «είναι ένας συμβιβασμός, καθώς (σ.σ. ο Τζορτζέτι) είναι μακροχρόνιος βουλευτής, κορυφαία προσωπικότητα στο κόμμα Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι και πρώην υπουργός οικονομικής ανάπτυξης στην κυβέρνηση του Ντράγκι».

Στο νέο κυβερνητικό σχήμα, η Πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι επέλεξε επίσης τον Αντόνιο Ταγιάνι, του κόμματος Forza Italia του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ως υπουργό Εξωτερικών και αναπληρωτή πρωθυπουργό, ενώ ο ίδιος ο Σαλβίνι γίνεται υπουργός υποδομών και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

Μετά τη σημερινή τελετή ορκωμοσίας, όταν πλέον η Τζόρτζια Μελόνι διαδεχθεί επίσημα τον Μάριο Ντράγκι, αναμένεται να απευθυνθεί και στα δύο σώματα του κοινοβουλίου για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης που θα επιβεβαιώσει ότι κατέχει την πλειοψηφία.

Πέρα, ωστόσο, από το πολιτικό τελετουργικό ο χρόνος κυλά αντίστροφα, αφού το νέο κυβερνητικό σχήμα ελάχιστα αποκλιμάκωσε το ασφάλιστρο απόδοσης των κρατικών ομολόγων της Ιταλίας έναντι της Γερμανίας (spread) στις 233 μονάδες βάσεις.

Υπενθυμίζεται ακόμη ότι η S&P πρόσφατα αναθεώρησε τις προοπτικές της Ιταλίας σε σταθερές από θετικές μετά την παραίτηση του πρωθυπουργού Μάριο Ντράγκι, επισημαίνοντας τους πιθανούς κινδύνους για την έγκαιρη εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και τις εκταμιεύσεις του Ταμείου Ανάκαμψης.

Επιπλέον, η οικονομία της Ιταλίας αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 0,2% το επόμενο έτος, σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, εξαιτίας της μεγάλης εξάρτησής της από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα.

Ενεργειακή Κρίση

Ήδη, άλλωστε, η Ιταλία έχει δαπανήσει πάνω από 66 δισεκατομμύρια ευρώ, για να προστατεύσει την οικονομία της από τις αυξήσεις των τιμών της ενέργειας και πιθανότατα θα χρειαστούν περισσότερα χρήματα. Υπό αυτό το πρίσμα, μια από τις πρώτες αποφάσεις που θα κληθεί να πάρει η Τζόρτζια Μελόνι θα είναι να αποφασίσει πόσα χρήματα θα διαθέσει σε εταιρείες και οικογένειες που συνεχίζουν να πλήττονται από την ενεργειακή κρίση, απόφαση που οδήγησε στην πράξη στην κατάρρευση της κυβέρνησης Ντράγκι.

Το μαξιλάρι Ντράγκι

.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: