Μεξικό: Συνελήφθη ο βαρόνος των ναρκωτικών που είναι στον κατάλογο του FBI με τους πλέον καταζητούμενους στις ΗΠΑ

Η Ουάσιγκτον είχε επικηρύξει τον 69χρονο ναρκέμπορο έναντι 20 εκατομμυρίων δολαρίων — Ζητά «άμεσα» την έκδοσή του

Στα χέρια της μεξικανικής αστυνομίας βρίσκεται από χθες ο πλέον καταζητούμενος ναρκέμπορος του FBI, Ραφαέλ Κάρο Κιντέρο.

Η Ουάσιγκτον τον είχε επικηρύξει έναντι του ποσού των 20 εκατομμυρίων δολαρίων για πληροφορίες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στη σύλληψή του.

Τον 69χρονο Κιντέρο εντόπισε κρυμμένο σε θάμνους ο εκπαιδευμένος σκύλος «Μαξ» στην πόλη Σαν Σιμόν της πολιτείας Σιναλόα κατά τη διάρκεια κοινής επιχείρησης του Πολεμικού Ναυτικού και του γραφείου του γενικού εισαγγελέα του Μεξικού. Συνελήφθη από άνδρες του μεξικανικού Πολεμικού Ναυτικού στην πολιτεία Τσιουάουα, όπως αναφέρει το BBC.

Ο Μεξικανός ναρκέμπορος, γνωστός ως ένας από τους συνιδρυτές του καρτέλ της Γουαδαλαχάρα, έκανε «χρυσές δουλειές» με την ομάδα του στις δεκαετίες του 1970 και του 1980, όταν διακινούσε κυρίως κοκαΐνη, ηρωίνη και μαριχουάνα από το Μεξικό προς τις ΗΠΑ. Σε βάρος του εκκρεμούσαν δύο εντάλματα σύλληψης, καθώς και αίτημα έκδοσης από την κυβέρνηση των ΗΠΑ.


 

Σε ένα σύντομο βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα το μεξικανικό Πολεμικό Ναυτικό, ο Κιντέρο εμφανίζεται με το πρόσωπό του θολό, ντυμένος με τζιν, φορώντας ένα μπλε πουκάμισο και ένα χακί μπουφάν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, ο Κιντέρο, ο οποίος βρισκόταν πίσω από τη δολοφονία ενός πράκτορα της αμερικανικής υπηρεσίας δίωξης ναρκωτικών το 1985, συνελήφθη από τις μεξικανικές αρχές, σχεδόν, μια δεκαετία μετά την αποφυλάκισή του. Είχε μπει στο στόχαστρο του FBI μετά την απαγωγή, τον βασανισμό και τη δολοφονία του πράκτορα της υπηρεσίας δίωξης Ενρίκε «Kίκε» Καμαρένα ,όπως αναφέρει το CNN.

Ο Κιντέρο είχε συλληφθεί για πρώτη πρώτη φορά φορά το 1985 και καταδικάστηκε από τις μεξικανικές αρχές σε 40 χρόνια κάθειρξη.

 

Ωστόσο, το 2013, δικαστής διέταξε να αφεθεί ελεύθερος εξαιτίας διαδικαστικού ζητήματος. Λίγο καιρό αργότερα, η μεξικανική Δικαιοσύνη διέταξε ξανά τη σύλληψή του.

Αλλά και οι ΗΠΑ ζητούσαν επίσης να συλληφθεί ξανά και να εκδοθεί για την απαγωγή και τη δολοφονία του Ενρίκε. Ωστόσο, το Ανώτατο Δικαστήριο ανέτρεψε την απόφαση.

.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: