Μειώθηκε κατά 75% η κατανάλωση πλαστικής σακούλας

Μιλώντας στη 12η Πανελλήνια Σύνοδο των ΦΟΔΣΑ, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος, ανακοίνωσε τη μείωση της κατανάλωσης πλαστικής σακούλας κατά 75% στον κλάδο των σούπερ μάρκετ και των μεγάλων αλυσίδων λιανικής.

«Τα στοιχεία είναι πολύ ενθαρρυντικά. Με βάση τα δεδομένα που έχουμε ήδη από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, χρησιμοποιήθηκαν 203 εκατ. τεμάχια το πρώτο τρίμηνο, που αν κάποιος το αναγάγει σε ετήσια βάση, μας δίνει έναν συντελεστή της τάξης των 75 τεμαχίων ανά άτομο, όταν θυμόσαστε ότι η Ελλάδα κατηγορούνταν ότι είχε κατανάλωση από 300 έως 500 τεμάχια ανά άτομο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στην αναγέννηση και επαναχρησιμοποίηση ορυκτελαίων, ο κ. Φάμελλος ανέφερε ότι η Ελλάδα είναι από τις λίγες χώρες που έχουν κατορθώσει να επαναχρησιμοποιούνται αυτά τα υλικά, σε αντίθεση με χώρες της Ευρώπης που τα οδηγούν στην καύση και εφαρμόζουν μια κακή πρακτική στη διαχείριση μιας ουσιαστικά χρήσιμης ύλης.

Μέσα στο 2018 οι δήμοι πρέπει να ετοιμάσουν διαλογή στην πηγή για τα ανακυκλώσιμα και χωριστή συλλογή του οργανικού

Στο μεταξύ, ο κ. Φάμελλος υπογράμμισε ότι θα πρέπει να ενισχυθεί η λογική της αξιοποίησης των πόρων, ώστε να εξασφαλίζονται και η καλή ποιότητα του περιβάλλοντος, αλλά και η δημιουργία θέσεων εργασίας. Στο πλαίσιο αυτό τόνισε ότι “ήδη ο νόμος 4496 που ψηφίστηκε τον Νοέμβριο με αυξημένη πλειοψηφία από τα κοινοβουλευτικά κόμματα προβλέπει την εισαγωγή οικονομικών εργαλείων, που ενισχύουν την επαναχρησιμοποίηση εις βάρος της ταφής”.

Έτσι, μετά και την ολοκλήρωση της ψήφισης του “Κλεισθένη” θα υπάρχει υπουργική απόφαση για την εφαρμογή της ρύθμισης στο τέλος του 2018. “Εντός του 2018 πρέπει όλοι οι δήμοι να ετοιμάσουν ρεύματα χωριστής συλλογής για το οργανικό (απόβλητο) και διαλογή στην πηγή σε όλα τα ανακυκλώσιμα υλικά” είπε και πρόσθεσε: “όλοι μας έχουμε την υποχρέωση της ανάκτησης, επαναχρησιμοποίησης, διαλογής στην πηγή, σε επίπεδο δήμου για το 50% των απορριμμάτων. Οι μονάδες που σχεδιάζονται ή κατασκευάζονται αφορούν το υπόλοιπο 50%”.

Ακόμη, ο υπουργός σημείωσε πως η χώρα μας δεν είναι ακόμη στο καλύτερο δυνατό σημείο στη διαχείριση των απορριμμάτων, καθώς μέχρι τώρα έγινε προσπάθεια για να μειωθούν τα πρόστιμα ύψους 80 εκατ. ευρώ, που πληρώνει η χώρα για ανεξέλεγκτη διαχείριση αποβλήτων. «Το 2014 η χώρα μας είχε ακόμη 293 ανεξέλεγκτες χωματερές, ΧΑΔΑ για τους οποίους πλήρωνε πρόστιμο και σήμερα έχουμε φτάσει με στοιχεία του Μαΐου του 2018 στους 54», ανέφερε.

 

oikonomia

Tags:
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: