Μεγάλη πολιτική κρίση στα Σκόπια. Δεν έλαβε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης το κόμμα της Κεντροαριστεράς

Με οργή ενάντια στον πρόεδρο της ΠΓΔΜ Γκιόργκι Ιβανόφ αντέδρασε ο ηγέτης του κεντροαριστερού κόμματος SDSM, Ζόραν Ζάεφ, δεύτερου μεγαλύτερου στο κοινοβούλιο, μετά την άρνηση του αρχηγού του κράτους να του δώσει διερευνητική εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.

 

O κ. Ζάεφ έκανε λόγο για «οσμή πραξικοπήματος» από πλευράς του προέδρου της χώρας, ώστε να αποτραπεί η ανάληψη της εξουσίας από την Κεντροαριστερά.

Ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ, ο οποίος ανήκει στο κεντροδεξιό – δεξιό VMRO-DPMNE του Νίκολα Γκρούεφσκι, αρνήθηκε την εντολή στους Σοσιαλδημοκράτες του κ. Ζάεφ, με το αιτιολογικό ότι η συμφωνία τους με αλβανικά μειονοτικά κόμματα απειλεί τον «μακεδονικό εθνικό χαρακτήρα» της χώρας.
Τμήμα της συμφωνίας των Σοσιαλδημοκρατών με τα αλβανικά κόμματα είναι η νομοθέτηση της ευρύτερης χρήσης της αλβανικής γλώσσας σε ολόκληρη την ΠΓΔΜ.

Ο κ. Ιβανόφ ανέφερε ότι δεν θα δώσει ποτέ εντολή σχηματισμού κυβέρνησης σε οποιονδήποτε υποστηρίζει «μια πλατφόρμα η οποία υπονομεύει την εθνική κυριαρχία, την εδαφική ακεραιότητα και την ανεξαρτησία» της ΠΓΔΜ.

naftemporiki.gr

seleo.gr-Diethni

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: