Μεγάλη γιορτή ορεινού τρεξίματος στο Ζαγόρι (ΦΩΤΟ)

Σε μία μεγάλη γιορτή άθλησης, εθελοντισμού και διασκέδασης, εξελίχθηκαν οι αγώνες » The North Face®Zagori Mountain Running» αποδεικνύοντας για μία ακόμη φορά ότι δίκαια φέρουν τον τίτλο της κορυφαίας διοργάνωσης ορεινού τρεξίματος στην Ελλάδα. Το φιλόξενο Ζαγόρι, αποτέλεσε τον πυρήνα της διοργάνωσης, η οποία έλαβε χώρα από 22 έως 24 Ιουλίου, αναδεικνύοντας με τον καλύτερο τρόπο τα μονοπάτια των πλαγιών της Τύμφης, τα πανέμορφα πετρόκτιστα  χωριά του Ζαγορίου, αλλά και την ανεπανάληπτη φιλοξενία των κατοίκων.

Ένα κύμα αθλητών και επισκεπτών

Τις ημέρες της διοργάνωσης, το Ζαγόρι, πλημμύρισε από ένα κύμα αθλητών και επισκεπτών από την Ελλάδα και το εξωτερικό, δείχνοντας με τον τρόπο αυτό τη σημασία που μπορεί να έχει ένα αθλητικό γεγονός τέτοιας εμβέλειας στην τοπική κοινωνία.  Συνολικά, πάνω από 2000 αθλητές και λάτρεις του ορεινού τρεξίματος από την Ελλάδα και το εξωτερικό, συμμετείχαν στους αγώνες των 80, 42, 21 και 10km., απολαμβάνοντας τα μοναδικής ομορφιάς αγωνιστικά μονοπάτια της Τύμφης και του Ζαγορίου. Χαρακτηριστική είναι η ενθουσιώδης αναφορά της αθλήτριας Linda Doke, που ταξίδεψε από τη Ν. Αφρική για να συμμετάσχει: «Έχω να πω ότι αυτός ο αγώνας συγκρίνεται με τους καλύτερους αγώνες που έχω τρέξει στον κόσμο. Έχετε καταπληκτικά βουνά και η διαδρομή εξωπραγματική.» Από την πλευρά του, ο εμπνευστής και τεχνικός διευθυντής του αγώνα Βασίλης Τζουμάκας εξήρε τον επαγγελματισμό που επέδειξαν οι συμμετέχοντες ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στη σημαντική συμβολή των εθελοντών στην επιτυχία του εγχειρήματος. Παράλληλα αναφέρθηκε στην πραγματοποίηση των αγώνων σημειώνοντας: «Η αίσθηση γιορτής που κυρίευσε την περιοχή του Ζαγορίου, το τριήμερο των αγώνων, αποτελεί την καλύτερη ανταμοιβή και το ισχυρότερο εφαλτήριο για να συνεχίσουμε με το ίδιο πείσμα και ακόμη μεγαλύτερη αγάπη την προσπάθεια μας. Ξεκινάμε ήδη τον σχεδιασμό του επόμενου αγώνα.»  

Αθλητές με προβλήματα όρασης

Με θριαμβευτή τη δύναμη της θέλησης και για πρώτη φορά σε αγώνες βουνού,  έλαβαν μέρος αθλητές με προβλήματα όρασης δίνοντας έτσι το δικό τους ηχηρό μήνυμα. Ειδικότερα, συμμετείχαν 18 αθλητές, (4 γυναίκες και 14 άνδρες) από το Ισραήλ λαμβάνοντας μέρος, οι 4 στα 21 χλμ. και οι υπόλοιποι 14 στα 10 χλμ. Οι αθλητές, μαζί με τους συνοδούς τους, έζησαν μία μοναδική εμπειρία και απέδειξαν περίτρανα ότι μέσα από τη σωστή αντιμετώπιση, τα προβλήματα αναπηρίας δεν αποτελούν εμπόδιο για την επίτευξη των στόχων. Σε αυτό το πλαίσιο, η διοργάνωση αγκάλιασε αυτή την προσπάθεια και εξέφρασε τη διάθεση να συνεχίσει προς την ίδια κατεύθυνση και σε μελλοντικούς αγώνες.

Οι διαδρομές και τα ρεκόρ

Η 6η χρονιά του The North Face® Zagori Mountain Running έκρυβε πολλές εκπλήξεις! Παρά τις υψηλές θερμοκρασίες καταρρίφθηκαν τα ρεκόρ σε όλες σχεδόν τις διαδρομές

Το σφύριγμα για την έναρξη της γιορτής δόθηκε πολύ νωρίς το πρωί του Σαββάτου 23 Ιουλίου. Στις 04:45, οι αθλητές που συμμετείχαν στον ΤeRA 80km βρέθηκαν στην γραμμή της εκκίνησης στο Τσεπέλοβο. Εκατοντάδες δρομείς επέλεξαν να τρέξουν την πιο δύσκολη και απαιτητική διαδρομή της διοργάνωσης, με τον κορυφαίο αθλητή Δημήτρη Θεοδωρακάκο να τερματίζει πρώτος με την εξαιρετική επίδοση 9:24:22, καταρρίπτοντας το ρεκόρ αγώνα που ο ίδιος κατείχε!

 Στη δεύτερη θέση τερμάτισε ο Χάρης Καλαμπούκας  σε 9:31:52 ,κάνοντας επίσης έναν απίστευτο αγώνα, ενώ στην θέση τερμάτισαν  ο Ιωάννης Παπαηλίας μαζί με τον  Φάνη Αρκουμάνη, με χρόνο 10:35:21. Στην και θέση αντίστοιχα, τερμάτισαν ο Κώστας Γιαννόπουλος(10:57:19) και ο Γιάννης Κουρκουρίκης (11:10:45). 

Στις γυναίκες, πρώτη έκοψε το νήμα η Katarzina Cekoska με χρόνο 11:49:06, η οποία έκανε έναν  πολύ δυνατό αγώνα, καταφέρνοντας να σπάσει  το ρεκόρ διαδρομής που κατείχε η Μάρα Καλογήρου από το 2014. Στη θέση τερμάτισε  η Δήμητρα Μπίκα, με χρόνο 12:44:05 ενώ την θέση κατέλαβε η Σοφία Καλογήρου με χρόνο 13:25:27. Τέταρτη τερμάτισε η  Ιωάννα Χουρίδου (13:55:19), η Linda Doke από την Νότιο Αφρική(14:37:54) και την θέση κατέλαβε η Αρετή Σβεντζούρη (15:00:25).

Μία γυναίκα στη γενική πρώτη τριάδα του Marathon 42Km

Μία έκπληξη, έκρυβε η κατάταξη του Μarathon 42Km, καθώς για πρώτη φορά ανάμεσα στους πρώτους τρεις του αγώνα βρέθηκε και μία γυναίκα. Πρόκειται για την Γλυκερία Τζιατζιά, η οποία τερμάτισε τρίτη. Πρώτος τερμάτισε ο Jancek Bokoc με χρόνο 4:44:29 ο οποίος έσπασε το ρεκόρ διαδρομής και 2ος ο περυσινός νικητής του TeRA και αθλητής με μεγάλη εμπειρία σε αγώνες βουνού Νίκος Καλοφύρης, , με χρόνο 4:50:33. Στην κατηγορία των γυναικών, πέρα από τη Γλυκερία Τζιατζιά, που τερμάτισε πρώτη με τον εκπληκτικό χρόνο 4:58:14  , κάνοντας νέο ρεκόρ κατηγορίας, δεύτερες τερμάτισαν μαζί, η Μυρσίνη Κολυφά και η Βιργινία Παπαποστόλου με χρόνο 6:13:50.

Ο παιδικός αγώνας

Το απόγευμα του Σαββάτου, το Τσεπέλοβο γέμισε με παιδιά. Οι μικροί φίλοι του ορεινού τρεξίματος, συμμετείχαν στον παιδικό αγώνα «Ζαγοράκι» που πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη του φυσικού μεταλλικού νερού «ΖΑΓΟΡΙ». Το νέο «αίμα» απέδειξε ότι έχει μέλλον και κυρίως ότι ο αθλητισμός μπορεί να αποτελεί μέρος της καθημερινότητάς τους.

Μετά τον παιδικό αγώνα, ακολούθησαν οι απονομές στα 80km και 42km και η ονομαστική παραλαβή του Finisher t-shirt «The North Face«, από τους τερματίσαντες αθλητές του TERA και του Marathon 42km. Oι χορηγοί The North Face και Fifth Element έδωσαν χρηματικά έπαθλα και δωροεπιταγές στους νικητές, ενώ τεχνικά μπλουζάκια τους πρόσφερε η Counterpain. Η μέρα αυτή έκλεισε με συναυλία των FolknRoll, κι ενώ αθλητές των 80km συνέχιζαν να τερματίζουν μέχρι αργά την νύχτα.

Με επίκεντρο τους Κήπους

Την Κυριακή 24 Ιουλίου, η γιορτή μεταφέρθηκε στους Κήπους. Πρώτα δόθηκε η εκκίνηση στα 21km. Στον αγώνα αυτόν, πρώτος τερμάτισε ο Δημήτρης Σελέτης με χρόνο 1:44:08 (νέο ρεκόρ αγώνα), δεύτερος ο Κοσμάς Πλακετάς με χρόνο 1:50:06 και τρίτος ο Βαγγέλης Νούλας, με χρόνο 1:50:26 ενώ στην κατηγορία των γυναικών πρώτη ήρθε η Αθανασία Τσουμελέκα, με χρόνο 2:19:26 δεύτερη η Μαρία Αποστόλου με χρόνο 2:22:46 και τρίτη η Δήμητρα Χαιροπούλου με χρόνο 2:25:00.

Ακριβώς μία ώρα μετά, δόθηκε η εκκίνηση στον πιο μαζικό αγώνα, τα 10km. Στην πρώτη θέση ήρθε ο Μιχάλης Καραγιώργος (0:43:33) με νέο ρεκόρ αγώνα, στη δεύτερη ο Εμμανουήλ Πούρικας (0:43:59) και στην τρίτη ο Βαλεντίνος Πούρικας (0:45:44). Στην κατηγορία των γυναικών, πρώτη τερμάτισε η Ευσταθία Φλώρου(0:55:05) κάνοντας νέο ρεκόρ,  δεύτερη η Βασιλεία Παπαδοπούλου (0:56:31) και τρίτη η Amanda Tenfjord (0:58:35). Η μεγάλη γιορτή του ορεινου τρεξίματος The North Face Zagori Mountain Running έκλεισε με την απονομή των κατηγοριών των 21km και 10km καθώς επίσης με την τιμητική βράβευση των αθλητών με προβλήματα όρασης από το Ισραήλ και των αθλητών με ειδικές ικανότητες από την Ελλάδα, οι οποίοι με την συμμετοχή τους στον αγώνα , απέδειξαν πως η δύναμη της θέλησης μπορεί να ανατρέψει τα πάντα!

Με την πολύτιμη βοήθεια…

Ιδιαίτερες ευχαριστίες αξίζουν να δοθούν στο Σώμα Εθελοντών Σαμαρειτών Διασωστών του Ερυθρού Σταυρού που φρόντισε για την ασφάλεια του αγώνα, στην Ostracon και το Physio Activ  που ανέλαβαν  την αποθεραπεία και αποκατάσταση των αθλητών, στην Τροχαία Ιωαννίνων, στους εθελοντές που βρέθηκαν στους σταθμούς ανεφοδιασμού  και στους Πολιτιστικούς Συλλόγους Τσεπελόβου «Ο Τσούφλης» και Κήπων.

Αναλυτικά όλα τα αποτελέσματα από τον The North Face®Zagori Mountain Running 2016 έχουν αναρτηθεί στην σελίδα της διοργάνωσης: www.zagorirace.gr

Με τη βοήθεια των χορηγών

Στους  μεγάλους χορηγούς του αγώνα, συγκαταλέγονται η The North Face®, το φυσικό μεταλλικό νερό «ΖΑΓΟΡΙ» η Fifth Element Adventure Store, και  η αναλγητική κρέμα «Counterpain». 

Θεσμικοί υποστηρικτές είναι η Περιφέρεια Ηπείρου και ο Δήμος Ζαγορίου. Aποκλειστικοί χορηγοί φιλοξενίας είναι η Ένωση Τουριστικών Επιχειρήσεων Ζαγορίου καθώς και το Ορειβατικό Καταφύγιο Αστράκας/Τύμφης.

Υποστηρικτές του αγώνα είναι: η εταιρεία τηλεπικοινωνιών WIND, η Green Cola,  το Greece and the Islands, το Γεωπάρκο Βίκου-Αώου καθώς και τα ζυμαρικά Melissa.

typosthes.gr-topika

Tags: , , , , ,
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: