Με τις γερμανικές τορπίλες υποβρυχίων κόστους 100 εκατ. ευρώ ξεκινά το νέο εξοπλιστικό πρόγραμμα

Σήμερα ξεκινά επί της ουσίας το νέο εξοπλιστικό πρόγραμμα της χώρας μας καθώς στη Βουλή συνεδριάζει αυτή την ώρα η Ειδικής Διαρκής Επιτροπή Εξοπλιστικών Προγραμμάτων, τα μέλη της οποίας ενημερώνουν ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος και ο Υφυπουργός Αλκιβιάδης Στεφανής, ενώ το αμέσως επόμενο βήμα θα είναι η κύρωση από το Κοινοβούλιο της συμφωνίας για την προμήθεια βαρέων τορπιλών από τη Γερμανία προκειμένου να χρησιμοποιηθούν στα νέα υπερσύγχρονα Stealth υποβρύχια Type 214.

Πρόκειται για μια προμήθεια της τάξης των 100 εκατομμυρίων ευρώ, ποσό που από τους ειδικούς κρίνεται μικρό, που θα έπρεπε να είχε γίνει εδώ και χρόνια, προκειμένου να οπλίζονται επαρκώς τα υποβρύχιά μας που διατηρούν την υπεροχή στο Αιγαίο έναντι των τουρκικών. Με άλλα λόγια τα βαθυσκάφη μας κινούνταν τόσο καιρό χωρίς βαριές τορπίλες που τα μετατρέπουν σε υπερόπλα.

Τα γερμανικά υποβρύχια Type 214 είναι τα επονομαζόμενα και τύπου «Παπανικολής» που θεωρούνται αυτή τη στιγμή τα καλύτερα στον κόσμο. Κατασκευάζονται από την εταιρεία HDW και κατασκευάζονται στο Κίελο.

Έχουν μήκος 65,3 μέτρα και πλάτος 6,3 μ. εκτόπισμα σε κατάδυση 1.858 tn και μέγιστη ταχύτητα στην επιφάνεια 10,5 κόμβους και σε κατάδυση 21 κόμβους. Το προσωπικό τους απαρτίζεται από 6 με 7 αξιωματικούς και από πλήρωμα 28-30 ανδρών (μόνιμων υπαξιωματικών και επαγγελματιών οπλιτών).

Τέτοια υποβρύχια στη χώρα μας είναι το «Υ/Β Παπανικολής» (S-120), το «Υ/Β Πιπίνος» (S-121), το «Υ/Β Ματρώζος» (S-122) και το «Υ/Β Κατσώνης» (S-123).

Πολιτική

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: