Με την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου ανοικτά τα καταστήματα τις Κυριακές

Από τον Μάιο μέχρι τον Οκτώβριο- Δείτε σε ποιες περιοχές – Ποια άλλα μέτρα θα εφαρμοστούν και από πότε

Μέτρα 4,64 δισ. καλείται να ψηφίσει ως την Πέμπτη το βράδυ η στο πλαίσιο του πολυνομοσχεδίου των 941 σελίδων που κατατέθηκε το Σάββατο το βράδυ.  Τα βασικά μέτρα είναι το μαχαίρι σε κύριες και επικουρικές συντάξεις που προσεγγίζει τα 2,5 δισ. ευρώ ενώ η μείωση του αφορολόγητου αποδίδει 1,9 δισ. ευρώ. Το πρωτογενές πλεόνασμα θα διατηρηθεί στην περιοχή του 4% την τριετία 2019-2021

Άμεσα μετά τη ψήφιση του νόμου:  

-Ανοιχτά καταστήματα τις Κυριακές. Απελευθερώνεται η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων όλες τις Κυριακές – εκτός από μία – την περίοδο από Μάιο μέχρι Οκτώβριο στις εξής περιοχές:α. Δήμος Αθηναίωνβ. Μέρος του ιστορικού κέντρου Θεσσαλονίκηςγ. Μέρος της εμπορικής περιοχής γύρω από το λιμάνι του Πειραιάδ. Μέρος του παραλιακού μετώπου στον Νότιο Τομέα Αθηνών (επιλεγμένες περιοχές  σε Καλλιθέα, Παλαιό Φάληρο, Άλιμο, Ελληνικό, Γλυφάδα).ε. Μέρος της εμπορικής περιοχής γύρω από τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών.

-Μεταφορά περιουσίας στο Υπερταμείο. Άμεσα μεταφέρεται στο υπερταμείο η συμμετοχή του Δημοσίου σε ΟΑΣΑ, ΟΣΕ, ΟΑΚΑ, ΕΛΤΑ, «Ελ. » (το 25% των μετοχών- το 30% ανήκει στο ΤΑΙΠΕΔ), «Ελληνικές Αλυκές», ΕΤΒΑ – ΒΙΠΕ, Ανώνυμη Εταιρεία Διώρυγας Κορίνθου, Οργανισμό Κεντρικών Αγορών και Αλιείας, Κεντρική Αγορά Θεσσαλονίκης, (το ποσοστό που δεν κατέχει το ΤΑΙΠΕΔ), HELEXPO, Καταστήματα Αφορολογήτων Ειδών, ΕΥΑΘ και ΕΥΔΑΠ (τα ποσοστά που δεν κατέχει το ΤΑΙΠΕΔ στις δύο εταιρείες), Κτιριακές Υποδομές ΑΕ, ΕΛΒΟ, Αττικό Μετρό και .

-Δεύτερο κύμα αεροδρομίων στο ΤΑΙΠΕΔ. Στο παλιό ταμείο ιδιωτικοποιήσεων μεταφέρονται τα δικαιώματα εκμετάλλευσης των μικρότερων περιφερειακών αεροδρομίων της χώρας που δεν έχουν παραχωρηθεί στη γερμανική Fraport. 

Μεταξύ άλλων το πολυνομοσχέδιο προβλέπει:

-Από 1.1.2019 μειώνονται οι κύριες και οι επικουρικές συντάξεις ως 18% (αφού συνυπολογιστεί η περικοπή του 2016) με παράλληλη πρόβλεψη «παγώματος» των συντάξεων μετά τις περικοπές έως το 2022.

-Από το 2020 το αφορολόγητο υποχωρεί από τα 8.636 ευρώ στην περιοχή των 5.700 ευρώ, κάτι που φέρνει επιβάρυνση 650 ευρώ το χρόνο. Αυτό σημαίνει ότι θα πληρώνουν φόρο και όσοι αμείβονται με 500 ευρώ το μήνα. 

Το 2018 θα ισχύσουν τα εξής μέτρα:

-Συνεχίζεται η μείωση του ΕΚΑΣ καθώς η περικοπή θα φτάσει τα 238 εκατ. ευρώ για τους εναπομείναντες συνταξιούχους. 

-Αυξάνονται οι εισφορές. Ελεύθεροι επαγγελματίες, έμποροι αγρότες θα πληρώνουν από το 2018 ασφαλιστικές εισφορές επί των καθαρών εισοδημάτων τους χωρίς να έχουν αφαιρούνται οι εισφορές που πληρώθηκαν το προηγούμενο έτος. Άρα από το 2018 στα κέρδη θα προστίθενται οι ασφαλιστικές που καταβλήθηκαν το προηγούμενο έτος και πάνω σε αυτή τη βάση θα υπολογίζονται οι εισφορές κάτι που φέρνει νέες αυξήσεις.

-Αυξάνεται από το 14% στο 17% ο συντελεστής ασφαλιστικές εισφορές των αγροτών. 

-Θα εφαρμοστούν οι νέες μειώσεις στα ειδικά μισθολόγια δικαστικών, γιατρών ΕΣΥ, πανεπιστημιακών.

Πηγή: protothema.gr

ellada

Tags: , , , ,
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: