Με ποιες θέσεις πηγαίνει η Αθήνα στις διερευνητικές επαφές – Γιατί επισπεύδει τα πράγματα η Άγκυρα

Με αυστηρή ατζέντα αναμένεται να προσέλθει η ελληνική πλευρά στον 61ο γύρο των  διερευνητικών επαφών που θα λάβουν χώρα στην Κωνσταντινούπολη στις 25 Ιανουαρίου, καθώς πηγές του υπουργείου Εξωτερικών σημειώνουν ότι το μοναδικό θέμα που θα τεθεί επί τάπητος είναι η διευθέτηση των θαλασσίων ζωνών σε Αιγαίο και ανατολική Μεσόγειο.

της Γεωργίας Αθ. Σκιτζή

Για να δοθεί το «πράσινο φως» από την ελληνική κυβέρνηση προηγήθηκε έντονο παρασκήνιο με τον υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου να απευθύνει κάλεσμα για επανέναρξη των συνομιλιών αρχικά δημοσίως και όχι μέσω της υπηρεσιακής οδού και τον Έλληνα πρωθυπουργό να απευθύνεται από την Πορτογαλία στην Τουρκία στέλνοντας αυστηρό μήνυμα,  καλώντας την να ξεκαθαρίσει τη θέση της, χρησιμοποιώντας μάλιστα τη χαρακτηριστική φράση: «να σταματήσουμε να παίζουμε τις κουμπάρες».

Λίγες ώρες αργότερα, η τουρκική πλευρά επικοινώνησε με την ελληνική και πρότεινε την ημερομηνία και τον τόπο διεξαγωγής των συνομιλιών και η Ελλάδα συμφώνησε. Συγχρόνως, για το κρίσιμο αυτό ζήτημα υπήρχε γραμμή επικοινωνίας της διπλωματικής συμβούλου του πρωθυπουργού, Ελένης Σουρανή με τον εκπρόσωπο του Τούρκου προέδρου, Ιμπραήμ Καλίν και επαφές σε επίπεδο γενικών γραμματέων των υπουργείων Εξωτερικών των δύο χωρών.

Ο μεσολαβητής Έντι Ράμα

Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Έντι Ράμα σύμμαχος της Τουρκίας φαίνεται ότι έπαιξε τον ρόλο του διαμεσολαβητή ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία, καθώς δεν είναι τυχαίο ότι  επισκέφθηκε επισήμως πρώτα την Άγκυρα μετά από πρόσκληση του Τούρκου Προέδρου και στη συνέχεια βρέθηκε ανεπισήμως στην Αθήνα, όπου συναντήθηκε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Νίκο Δένδια.

Σε αυτές τις διαδοχικές συναντήσεις φαίνεται ότι μπήκαν και οι τελευταίες πινελιές, προκειμένου να δοθεί σήμα από τις δύο χώρες να κάτσουν μετά από 5 σχεδόν χρόνια (Μάρτιο του 2016 κατέρρευσαν οι συνομιλίες) και πάλι στο τραπέζι. Το ζητούμενο όμως είναι ότι η Τουρκία επιμένει σε διάλογο εφ’ όλης της ύλης των τουρκικών απαιτήσεων, ενώ η Αθήνα ξεκαθαρίζει ότι θα συζητήσει αποκλειστικά για τις θαλάσσιες ζώνες. Συνεπώς μένει να αποδειχθεί πως θα βρεθεί κοινή οδός.

Με μηνύματα η ομιλία Δένδια στη Βουλή για τα 12 μίλια

Στη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, αναμένεται να μιλήσει σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας. Η συνεδρίαση θα ξεκινήσει στις 10 το πρωί, με αντικείμενο το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εξωτερικών περί καθορισμού του εύρους της αιγιαλίτιδας ζώνης στη θαλάσσια περιοχή του Ιονίου και των Ιονίων Νήσων μέχρι το Ακρωτήριο Ταίναρο της Πελοποννήσου.

Σημειώνεται ότι το νομοσχέδιο θα συζητηθεί στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής σήμερα, την Πέμπτη και την Παρασκευή και αναμένεται να ψηφιστεί ονομαστικά από την Ολομέλεια στις 19 Ιανουαρίου.

Πολιτική

Tags: , , ,
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: