Με απέλαση Νορβηγού διπλωμάτη απαντά η Μόσχα στο Όσλο

Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι απελαύνει έναν Νορβηγό διπλωμάτη, απαντώντας με αυτό τον τρόπο στην απέλαση ενός Ρώσου διπλωμάτη από το Όσλο νωρίτερα αυτό τον μήνα εξαιτίας μιας υπόθεσης κατασκοπείας.

«Ένας από τους υψηλόβαθμους διπλωμάτες της πρεσβείας της Νορβηγίας κηρύχθηκε »ανεπιθύμητο πρόσωπο» και πρέπει να εγκαταλείψει το ρωσικό έδαφος μέσα σε τρεις ημέρες», επεσήμανε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών την Παρασκευή (28/8) σε σχετική του ανακοίνωση.

Για την απόφαση αυτή ενημερώθηκε ο Νορβηγός πρεσβευτής στη Μόσχα όταν κλήθηκε σήμερα στο υπουργείο Εξωτερικών, συνεχίζει η ανακοίνωση, η οποία επίσης καταγγέλλει «την καταστροφική γραμμή που εξακολουθούν να ακολουθούν οι νορβηγικές αρχές» απέναντι στη Ρωσία.

Η Γκούρι Σόλμπεργκ, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Νορβηγίας, επέκρινε από την πλευρά της τη ρωσική απόφαση, την οποία χαρακτήρισε «εντελώς αβάσιμη».

«Ο διπλωμάτης μας δεν παραβίασε τους κανόνες και συμμορφωνόταν απολύτως στο πλαίσιο που διέπει τις διπλωματικές δραστηριότητες», πρόσθεσε όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Η Νορβηγία είχε ανακοινώσει στα μέσα Αυγούστου την απέλαση ενός Ρώσου διπλωμάτη, μερικές ημέρες μετά τη σύλληψη στο Όσλο ενός Νορβηγού υπόπτου για κατασκοπεία υπέρ της Ρωσίας.

Ο 50χρονος αυτός Νορβηγός εργαζόταν στο τμήμα «πετρελαίου και αερίου» της υπηρεσίας πιστοποίησης DNV GL, η οποία ειδικεύεται στην πιστοποίηση βιομηχανικών εγκαταστάσεων και των μέσων μεταφοράς.

Σύμφωνα με τη Σόλμπεργκ, η «απέλαση από τη Νορβηγία ενός Ρώσου διπλωμάτη συνδέεται με την έρευνα που διεξάγεται για μια υπόθεση κατασκοπείας και εξηγείται από ενέργειες που δεν συνάδουν με τον ρόλο του διπλωμάτη».

Τις τελευταίες δεκαετίες πολλές υποθέσεις κατασκοπείας έχουν αμαυρώσει τις σχέσεις μεταξύ της Νορβηγίας και της Ρωσίας. Οι δύο χώρες έχουν κοινά σύνορα στον αρκτικό κύκλο.

Τη Δευτέρα η Ρωσία είχε ανακοινώσει την απέλαση ενός Αυστριακού διπλωμάτη σε απάντηση στην απέλαση ενός Ρώσου από τη Βιέννη εξαιτίας μιας υπόθεσης βιομηχανικής κατασκοπείας.

Τον Ιούνιο η Μόσχα είχε απελάσει δύο Τσέχους διπλωμάτες, και πάλι ως απάντηση στην απέλαση δύο Ρώσων διπλωματών εξαιτίας ενός σχεδίου δηλητηρίασης πολιτικών.

(?)

Πηγή: diethnh

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: