Με 460 ευρώ λιγότερα το μήνα καλούνται να ζήσουν χιλιάδες συνταξιούχοι

Στο όριο της φτώχειας καλούνται να ζήσουν εδώ και λίγες ημέρες χιλιάδες συνταξιούχοι που είδαν στους λογαριασμούς τους να πιστώνονται κουτσουρεμένες οι συντάξεις τους μετά την έναρξη της εφαρμογής των μέτρων που προβλέπονται από το νομοσχέδιο Κατρούγκαλου. Κι αυτό γιατί πλέον είναι χιλιάδες τα ζευγάρια συνταξιούχων που καλούνται να διαχειριστούν μια καθημερινότητα με έναν κουμπάρα μειωμένο έως και κατά 460 ευρώ σε περίπτωση που ελάμβαναν και οι δύο το ΕΚΑΣ.

Από τη λαίλαπα με την περικοπή του ΕΚΑΣ δεν γλιτώνουν, μάλιστα, ούτε και οι ανάπηροι με ποσοστα αναπηρίας 80%.

Χαρακτηριστικό το παράδειγμα του κ. Νίκου, ο οποίος ελάμβανε  500 ευρώ αναπηρική σύνταξη με ποσοστό αναπηρίας πάνω 80% + 230 ευρώ ΕΚΑΣ τα οποία αποτελούσαν ανάσα καθώς κάλυπταν ένα μέρος των εξόδων που είχε για γιατρούς και φάρμακα κάθε μήνα. Δεν πίστευε ποτέ ότι θα έκοβαν το επίδομα σε έναν ανάπηρο 80%. Είχε την ελπίδα ότι οι ανάπηροι θα εξαιρεθούν η θα μπουν στο στόχαστρο τελευταίοι το 2019. Και όμως την περασμένη «μαύρη» Τετάρτη είδε ότι το επίδομα είχε κάνει φτερά από το λογαριασμό του  γιατί προσέκρουσε στο εισοδηματικό πλαφόν.

Η σύζυγός του συνταξιούχος του ΙΚΑ ελάμβανε την κατώτατη σύνταξη του ΙΚΑ 486 ευρώ+ ΕΚΑΣ 230 αλλά δεν είχε πρόσθετο εισόδημα από επικουρική. Το μήνα το ζευγάρι συγκέντρωνε 1446 ευρώ. Μετά τις περικοπές θα πρέπει να ζήσει με 986 ευρώ το μήνα , όχι γιατί ο καθένας ξεχωριστά υπερβαίνει το πλαφόν των 664 το μήνα που θέτει ο νέος ασφαλιστικός νόμος αλλά  γιατί υπερβαίνουν το οικογενειακό εισοδηματικό πλαφόν των 11.000 ευρώ. Συγκεντρώνουν 11.832 ευρώ. Από τη μια μέρα στην άλλη  θα χάσουν 5520 ευρώ ετησίως. Δηλαδή ο κάθε συνταξιούχος θα χάσει πάνω από 5 συντάξεις το χρόνο.

Από τον επόμενο μήνα θα έχουν μεγαλύτερες απώλειες καθώς  τα αναδρομικά του Ιουνίου θα παρακρατηθούν σε ισόποσες μηνιαίες δόσεις από τις συντάξεις που καταβάλλονται εντός του 2016 μέχρι και τον Δεκέμβρη. Δηλαδή από τις πενιχρές συντάξεις που έχουν απομείνει θα έχουν εκροή άλλα 76 ευρώ το μήνα και θα ζουν με 900 ευρώ.

Άλλη χαρακτηριστική περίπτωση από τις χιλιάδες των συνταξιούχων που έφτασαν στα όρια της απελπισίας είναι ο κ. Χρήστος, συνταξιούχος ταξιτζής που μετά από 40 χρόνια στο τιμόνι έβγαλε από τον ΟΑΕΕ – πρώην ΤΣΑ – σύνταξη 440 ευρώ. Με το επιπλέον ποσό του ΕΚΑΣ ύψους 230 ευρώ, δηλαδή συνολικά 670, μπορούσε να ζήσει αξιοπρεπώς. Ο κ. Χρήστος όμως εισέπραττε και ένα μικρό ενοίκιο 224 ευρώ – που πότε το εισέπραττε και πότε όχι τα τελευταία χρόνια της κρίσης – με αποτέλεσμα να χάσει το επίδομα καθώς υπερέβαινε το πλαφόν των 664 ευρώ το μήνα.

Ενδιαφέρουσα είναι και η περίπτωση της κυρίας Ελένης που πίστευε ότι ο Τσίπρας της έκανε «κρυφή» αύξηση στη σύνταξη και από 630 ευρώ, την ανέβασε στα 800 ευρώ τον τελευταίο έτος. Η αλήθεια είναι ότι η κυρία Ελένη όπως και πολλοί άλλοι συνταξιούχοι ανέβηκαν εν αγνοία τους κατηγορία ΕΚΑΣ, καθώς τα εισοδηματικά κριτήρια δεν είχαν αναπροσαρμοστεί εδώ και 3 χρόνια ενώ οι συντάξεις είχαν μειωθεί. Η κυρία Ελένη έχασε την «κρυφή» αύξηση, που επρόκειτο για το ΕΚΑΣ ύψους 172 ευρώ, και διαμαρτύρεται ότι η σύνταξή της είναι τώρα χαμηλότερη και από το επίπεδο που ήταν επί διακυβέρνησης Σαμαρά.

Χιλιάδες συνταξιούχοι έπεσαν στα «τάρταρα» διαπιστώνοντας ότι είχε «κάνει φτερά» το ήμισυ του μηνιαίου εισοδήματός τους καθώς έχασαν το ΕΚΑΣ και δεν εισέπραξαν ούτε την επικουρική η οποία θα πιστωθεί στους λογαριασμούς τη Δευτέρα (4 Ιουλίου).

Πολυπληθείς κατηγορίες συνταξιούχων του ΙΚΑ με κατώτατη κύρια σύνταξη 486 ευρώ και επικουρικό 180 ευρώ ξεπερνούν το όριο τω 664 ευρώ το μήνα για 2 ευρώ και χάνουν το μηνιαίο επίδομα ύψους 115 ευρώ. Οι συγκεκριμένοι συνταξιούχοι θα χάσουν ετησίως 1380 ευρώ ή περίπου 3 συντάξεις το χρόνο.

Με άλλα λόγια αποκλείονται από το ΕΚΑΣ όσοι συνταξιούχοι λαμβάνουν συντάξεις μεταξύ 664-766 ευρώ/μήνα. Πχ. Ένας συνταξιούχος που ελάμβανε 685 ευρώ από συντάξεις ανά μήνα, δικαιούταν ΕΚΑΣ ύψους 57 ευρώ/μήνα ή 684 ευρώ ανά έτος, όσο δηλαδή ανερχόταν η μηνιαία σύνταξή του. Συνεπώς ο εν λόγω συνταξιούχος θα χάσει μία «σύνταξη» το χρόνο.

protothema.gr

ellada

Tags: , , , , , , ,
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: