Μαχσά Αμινί: Οι κινητοποιήσεις των γυναικών του Ιράν φέρνουν τις πρώτες ρωγμές στην πολιτική ελίτ

Οι κινητοποιήσεις των γυναικών στο Ιράν, που συνεχίζονται εδώ και σχεδόν ένα μήνα έχοντας ως αφορμή τον θάνατο της Μαχσά Αμινί στα χέρια της αστυνομίας, φαίνεται ότι προκάλεσαν τις πρώτες φωνές διαμαρτυρίας στην πολιτική ελίτ της χώρας.

Ο Αλί Λαριτζανί, πρώην πρόεδρος της Βουλής του Ιράν και μορφή του πολιτικού κατεστημένου, όπως σημειώνει ο Guardian, έθεσε ευθέως το θέμα του χιτζάμπ, ζητώντας να επανεξεταστεί η υποχρεωτικότητά του.

Σε συνέντευξή του σε ιρανική ιστοσελίδα προειδοποίησε ότι ο εξτρεμισμός στην επιβολή των ηθών οδηγεί και σε εξτρεμιστικές αντιδράσεις. «Όταν ένα κοινωνικό φαινόμενο διαδοθεί, η άκαμπτη απάντηση δεν είναι θεραπεία», είπε μεταξύ άλλων, μιλώντας για την ανάγκη ανοχής.

Έφερε μάλιστα και ένα παράδειγμα, υπενθυμίζοντας εμμέσως τη λανθασμένη πολιτική: «Είναι σαν να δίνουμε συνταγή για φάρμακα για καρδιά σε κάποιον που έχει ημικρανία». Υπενθυμίζει τέλος ότι πριν από την Ισλαμική Επανάσταση το 1979 το κράτος δεν ενθάρρυνε το χιτζάμπ, αλλά πολλές γυναίκες το φορούσαν με τη θέλησή τους.

Είναι μια θέση διαφορετική από την σκληρή γραμμή των κεφαλών του καθεστώτος που ρίχνουν ευθύνες σε ξένα στοιχεία (ΗΠΑ και Ισραήλ) ως υποκινητές των γεγονότων.

Παράλληλα πληθαίνουν οι διαμαρτυρίες από κορίτσια και γυναίκες που πετούν τα χιτζάμπ τους, όχι μόνο μέσα στο περιβάλλον του σχολείου, αλλά και στον δρόμο. Βίντεο που κυκλοφορούν στα κοινωνικά δίκτυα δείχνουν γυναίκες να περπατούν στον δρόμο χωρίς χιτζάμπ, μια αδιανόητη εικόνα μέχρι πριν από λίγες ημέρες.

Εν τω μεταξύ, την Τετάρτη είχε πραγματοποιηθεί μεγάλη διαδήλωση στην Τεχεράνη με αφορμή τις βίαιες συγκρούσεις αργά την Τρίτη στην πρωτεύουσα και σε κουρδικές πόλεις (η Αμινί ήταν κουρδικής καταγωγής). Η κυβέρνηση «απαντά» και με διακοπές ρεύματος όσο γίνεται σαφές ότι τα αιτήματα των διαδηλωτών ξεκινούν μόνο από το χιτζάμπ και φτάνουν ως την ανατροπή του καθεστώτος.

Υπολογίζεται ότι πάνω από 200 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί σε διαδηλώσεις, εκατοντάδες αν όχι και χιλιάδες άλλοι είναι οι συλληφθέντες.

.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: