«Μάχη» Χίλαρι-Τραμπ για την ψήφο των μειονοτήτων

 

Η Χίλαρι Κλίντον, προεδρική υποψήφια των Δημοκρατικών στις ΗΠΑ, κατηγόρησε τον Ντόναλντ Τραμπ, προεδρικό υποψήφιο των Ρεπουμπλικάνων ότι με τη ρατσιστική ρητορική του ενθαρρύνει τις ακραίες θέσεις στον προεκλογικό αγώνα που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Η τοποθέτηση αυτή της Κλίντον γίνεται σε μία περίοδο που ο Τραμπ έχει δώσει δείγματα χαλάρωσης των ακραίων θέσεών του στο μεταναστευτικό πρόβλημα των ΗΠΑ, καθώς προσπαθεί να προσεγγίσει τους ψηφοφόρους των μειονοτήτων.

Η Κλίντον και ο Λίνκολν

Η Κλίντον χρειάζεται την υποστήριξη των Αφροαμερικανών και των Λατίνων ψηφοφόρων προκειμένου να νικήσει στις προεδρικές εκλογές της 8ης Νοεμβρίου και επιδιώκοντας να εξασφαλίσει ψήφους από τις ίδιες κοινωνικές ομάδες που έδωσαν τη νίκη στον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα το 2008.

Από την άλλη μεριά, ο Τραμπ που υποστηρίζεται κυρίως από λευκούς ψηφοφόρους, θεωρείται απίθανο να κερδίσει τις εκλογές εάν δεν βελτιώσει την επιρροή του στις μειονοτικές ομάδες των ψηφοφόρων.

«Ο Ντόναλντ Τραμπ οικοδόμησε την εκστρατεία του με βάση την προκατάληψη και την παράνοια. Δίνει έμφαση στην καλλιέργεια του μίσους και οδηγεί στην υιοθέτηση ακραίων θέσεων, από το ένα από τα δύο μεγαλύτερα κόμματα στις ΗΠΑ. Είναι μια στιγμή απολογισμού για τον κάθε Ρεπουμπλικάνο που έχει αναστατωθεί, καθώς το κόμμα του Λίνκολν έγινε κόμμα του Τραμπ», δήλωσε η Κλίντον.

Η πρώην ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, αναφέρθηκε στον Αβραάμ Λίνκολν, στον πρώτο ρεπουμπλικανό πρόεδρο των ΗΠΑ που υποστήριξε την 13η τροποποίηση του Συντάγματος στη διάρκεια του εμφυλίου, που τελικά οδήγησε στην κατάργηση της δουλείας των σκλάβων το 1865.

Ο ακραίος Τραμπ

Η Κλίντον προηγείται ουσιαστικά του Τραμπ στις δημοσκοπήσεις, ενώ ο εκκεντρικός δισεκατομμυριούχος έχει χαμηλά ποσοστά υποστήριξης μεταξύ των ψηφοφόρων στις μειονότητες.

Ο ίδιος έχει βρεθεί στο επίκεντρο σκληρής κριτικής για τις προτάσεις στο θέμα της μετανάστευσης, συμπεριλαμβανομένης και της απέλασης εκατομμυρίων μεταναστών που ζουν στις ΗΠΑ χωρίς να έχουν τα απαραίτητα έγγραφα. Παράλληλα, ο Τραμπ έχει προτείνει την κατασκευή τείχους στα σύνορα με το Μεξικό, αλλά και την αναστολή της υποδοχής μουσουλμάνων μεταναστών στις ΗΠΑ, προκειμένου να εξουδετερωθούν προκλήσεις έναντι της αμερικανικής εθνικής ασφάλειας.

Ο εκκεντρικός δισεκατομμυριούχος έχει χαρακτηρίσει τους Μεξικάνους μετανάστες «εγκληματίες και βιαστές» κατά την έναρξη της εκστρατείας του, το 2015, ενώ πρόσφατα αμφισβήτησε την αντικειμενικότητα και δικαστική επάρκεια ενός μεξικανικής καταγωγής δικαστή, ο οποίος έχει γεννηθεί στις ΗΠΑ.

 

Ο «ισχυρισμός του ρατσιστή»

Ο Τραμπ άσκησε κριτική χθες στην Κλίντον, υποστηρίζοντας ότι οι πολιτικές που ακολούθησαν η ίδια και οι Δημοκρατικοί έχουν υποβαθμίσει τη ζωή και το οικονομικό επίπεδο των Αφροαμερικάνων, και τονίζοντας πως οι Ρεπουμπλικάνοι χαρακτηρίζονται άδικα «μισαλλόδοξοι».

«Όταν οι πολιτικές των Δημοκρατικών αποτυγχάνουν, αυτοί μένουν με έναν χιλιοειπωμένο ισχυρισμό: «Είσαι ρατσιστής. Είσαι ρατσιστής. Είσαι ρατσιστής»», τόνισε ο Τραμπ στη διάρκεια ομιλίας του στο Μάντσεστερ του Νιου Χάμσαϊρ για να συμπληρώσει: «Είναι ένας ξεπερασμένος κι απεχθής ισχυρισμός που οριοθετεί μια απολύτως προβλέψιμη αντίδραση».

Ο ίδιος σε ομιλία του προχθές στο Μισισίπι χαρακτήρισε την Κλίντον «μια φανατική που θεωρεί, ψήφους τους έγχρωμους ανθρώπους και δεν τους αντιμετωπίζει ως ανθρώπινες υπάρξεις».

Τραμπ: «Ντροπή σας!»

Ο Τραμπ τόνισε χθες ότι οι πολιτικές που υποστήριξε η Κλίντον είχαν ως συνέπεια τον εγκλωβισμό των νέων ανθρώπων που προέρχονται από μειονότητες σε εργασίες χαμηλών οικονομικών απολαβών. Παράλληλα, τόνισε ότι οι προτάσεις της για τη φορολογία θα πλήξουν τους Αφροαμερικάνους που είναι ιδιοκτήτες επιχειρήσεων, ενώ υποστήριξε ότι η Κλίντον θα επιτρέψει στους μετανάστες να πάρουν τις δουλειές των ανθρώπων που ανήκουν σε μειονότητες.

Ο Τραμπ δήλωσε επίσης ότι οι επιθέσεις της Κλίντον δεν προσβάλλουν μόνο τον ίδιο αλλά και τους υποστηρικτές του, που είναι άνθρωποι, όπως είπε, που θέλουν ασφαλή σύνορα αλλά και ασφάλεια στο εσωτερικό των ΗΠΑ.

«Για τη Χίλαρι Κλίντον, τους υποστηρικτές και τους συμβούλους της, που την σπρώχνουν στην παραπληροφόρηση και στη διασπορά ψευδών για τίμιους ανθρώπους έχω δύο λέξεις… Ντροπή σας!», δήλωσε ο Τραμπ.

Προβάδισμα Κλίντον στις μειονότητες

Πάντως, σε πρόσφατη δημοσκόπηση (Reuters/Ipsos) για την εβδομάδα που άρχισε στις 15 Αυγούστου η Χίλαρι Κλίντον προηγείται του Ντόναλντ Τραμπ κατά 15 ποσοστιαίες μονάδες στους ισπανόφωνους ψηφοφόρους και με 57 ποσοστιαίες μονάδες στους Αφροαμερικάνους ψηφοφόρους.

Σε μια προσπάθεια να προσελκύσει τις ψήφους των μειονοτήτων ο Τραμπ, σε πρόσφατες δηλώσεις του άφησε να εννοηθεί ότι έχει πρόθεση να αμβλύνει τις αρχικές σκληρές θέσεις του για τους χειρισμούς που θα κάνει εάν εκλεγεί όσον αφορά το μεταναστευτικό.

Σε δηλώσεις του, που μεταδόθηκαν από το τηλεοπτικό δίκτυο Fox News το βράδυ της Τετάρτης, ο Τραμπ είπε ότι έχει την πρόθεση να συνεργαστεί με τους μετανάστες που έχουν συμμορφωθεί με την αμερικανική νομοθεσία κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στις ΗΠΑ. Η δήλωση αυτή, απέχει από τις αρχικές δηλώσεις του, στη διάρκεια των προκριματικών εκλογών του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, με τις οποίες υποστήριζε την απέλαση 11 εκατ. παράνομων μεταναστών.

Ο Τραμπ είχε συνάντηση με τους ρεπουμπλικάνους ηγέτες των Λατίνων και των Αφροαμερικάνων χθες το πρωί, στα γραφεία του, στη Νέα Υόρκη.

Χωρίς αποτέλεσμα

Οι προσπάθειες του Τραμπ δεν αναμένεται ότι θα επιφέρουν το επιθυμητό αποτέλεσμα στις μειονότητες. Από την άλλη μεριά, μπορούν να καθησυχάσουν τις ανησυχίες που εκφράζουν μετριοπαθείς κύκλοι του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, για τις ακραίες θέσεις του στην προεκλογική εκστρατεία του, εκτιμά ο Μπερνάρντ Φράγκα, καθηγητής Πολιτικών Επιστημών, στο πανεπιστήμιο της Ιντιάνα.

«Δεν νομίζω ότι οι προσπάθειες αυτές θα τον βοηθήσουν ν” αποκτήσει πρόσβαση στις μειονότητες», δήλωσε ο Φράγκα.

Η επιστολή των Ισπανόφωνων

Μία ένωση 40 οργανώσεων που εκπροσωπούν ισπανόφωνους μετανάστες απέστειλε χθες επιστολή στον Τραμπ καλώντας τον να μετριάσει τους τόνους της ρητορικής του και να συναντηθεί με την ηγεσία τους, προκειμένου να συζητηθούν τρόποι, οι οποίοι θα μπορούσαν να εκτονώσουν την ένταση που έχει προκληθεί. “Όπως έχουμε σημειώσει πολλές φορές, η ρητορική σας και οι αδιάκοπες επιθέσεις σας κατά της κοινότητάς μας, μας προκαλούν σοβαρή ανησυχία κι ενισχύουν μια ανησυχητική τάση στο έθνος μας”, ανέφερε χαρακτηριστικά η επιστολή.

Το βίντεο της Κλίντον

Η προεκλογική εκστρατεία της Κλίντον έδωσε χθες στη δημοσιότητα ένα βίντεο συνδέοντας τον Τραμπ με τις ρατσιστικές οργανώσεις που δρουν στις ΗΠΑ. Η δημοσιοποίηση του βίντεο έγινε πριν από την προεκλογική ομιλία της, στη Νεβάδα. Το βίντεο αυτό, δείχνει ένα μέλος της οργάνωσης να κάνει θετικά σχόλια για τον Τραμπ, ενώ παρουσιάζει και μαγνητοσκοπημένο μήνυμα του πρώην ηγέτη της οργάνωσης, Ντέιβιντ Ντιουκ, που καλεί τους λευκούς ψηφοφόρους να ψηφίσουν τον Τραμπ.

Το βίντεο δείχνει τον νέο πρόεδρο της εκστρατείας του Τραμπ, τον Στιβ Μπάνον, ο οποίος διαχειρίζεται την σελίδα Breitbart.com που κατηγορείται ότι λειτουργεί ως σημείο ηλεκτρονικής συγκέντρωσης ρατσιστών. Ο Μπάνον δήλωσε στο περιοδικό «Mother Jones» στη διάρκεια της κεντρικής συνόδου του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, τον περασμένο μήνα, ότι η ηλεκτρονική πλατφόρμα του προβάλλει τον πολιτικό συντηρητισμό, που συνδέεται με τον λευκό εθνικισμό.

Το επιτελείο του Τραμπ κάλεσε το επιτελείο της Κλίντον να αποσύρει το βίντεο.

«Η ρητορική αυτού του τύπου είναι αποκρουστικά διχαστική και ξεπερνά τα όρια», τόνισε ο Μαρκ Μπερνς, ένας Αφροαμερικάνος πάστορας που υποστηρίζει τον Τραμπ.

 

«Καλώ τη Χίλαρι Κλίντον ν” αποκηρύξει αυτό το βίντεο και την καμπάνια της, να το αποσύρει, καθώς δεν έχει θέση στον πολιτικό πολιτισμό μας», δήλωσε ο Μπερνς.

Οι ακραίες επιλογές των δύο υποψηφίων ενισχύουν το κλίμα πόλωσης, ενώ γίνεται φανερό ότι οι ψηφοφόροι των μειονοτήτων που ζουν στις ΗΠΑ θα έχουν καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση του τελικού αποτελέσματος των εκλογών της 8ης Νοεμβρίου.

karfitsa.gr-Diethni

Tags: , , , , , , ,
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: