Μαυροβούνιο: Διαδηλώσεις και ένταση κατά της ενθρόνισης του νέου Μητροπολίτη – Βίντεο, φωτογραφίες

Για φιλοσερβική πολιτική κάνουν λόγο οι διαδηλωτές κατά της ενθρόνισης

Βίαια επεισόδια σημειώθηκαν στο Μαυροβούνιο, όταν εκατοντάδες πολίτες έστησαν οδοφράγματα και απέκλεισαν τους δρόμους, που οδηγούν στην πόλη Τσέτινιε και το μοναστήρι, για να εμποδίσουν τη σημερινή τελετή ενθρόνισης του νέου επικεφαλής της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων, όμως δεν κατάφερε να τους διαλύσει με αποτέλεσμα τα οδοφράγματα να παραμείνουν καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας.

Η ενθρόνιση προκαλεί́ αντιδράσεις, επειδή́ το Μαυροβούνιο διαχωρίστηκε από τη Σερβία, όμως η εκκλησία του δεν αυτονομήθηκε και υπάγεται στη σερβική.

Πάντως ο Σέρβος Πατριάρχης έγινε δεκτός με τιμές στην πρωτεύουσα Ποντγκόριτσα, ενώ́ η τελετή  θα γίνει σήμερα όπως έχει προγραμματιστεί.

Xιλιάδες διαδηλωτές χρησιμοποίησαν ελαστικά, πέτρες και οχήματα για να αποκλείσουν τους δρόμους που οδηγούν στην πόλη Τσέτινιε του Μαυροβουνίου, για να εμποδίσουν την τελετή ενθρόνισης του νέου επικεφαλής της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Οι διαμαρτυρίες αντικατοπτρίζουν τις εντάσεις στη χώρα, η οποία παραμένει βαθιά διχασμένη ως προς τους δεσμούς της με τη Σερβία, με άλλους να υποστηρίζουν στενότερους δεσμούς με το Βελιγράδι και άλλους να αντιτίθενται σε κάθε φιλοσερβική συμμαχία.

Το Μαυροβούνιο διαχωρίστηκε από τη Σερβία το 2006, αλλά η εκκλησία του δεν απέκτησε αυτονομία και παρέμεινε υπό τη Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία, καθιστώντας το σύμβολο σερβικής επιρροής.

Οι αντίπαλοι της ενθρόνισης του Μητροπολίτη Ιωαννίκιου στην κορυφαία ιερατική θέση, γνωστή ως Μητροπολίτης Μαυροβουνίου και Αρχιεπίσκοπος Cetinje, προσπέρασαν τα αστυνομικά οδοφράγματα νωρίτερα σήμερα, παίρνοντας τον έλεγχο των δρόμων που οδηγούσαν στην πόλη.

Κάποια στιγμή η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων, αλλά αυτό δεν κατάφερε να διαλύσει τους διαδηλωτές που δήλωσαν ότι θα κρατήσουν τα οδοφράγματα όλη τη νύχτα.

Οι διαδηλωτές έριξαν επίσης έναν φράχτη που είχε βάλει η αστυνομία γύρω από το μοναστήρι στο Cetinje, όπου υποτίθεται ότι θα πραγματοποιηθεί το πρωί της Κυριακής η τελετή ενθρόνισης.

.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: