Μαύρη Θάλασσα: ‘Εκτακτη τηλεφωνική επικοινωνία υπουργών Άμυνας ΗΠΑ-Ρωσίας

Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις μετά το θερμό επεισόδιο στη Μαύρη Θάλασσα, με τους υπουργούς Άμυνας ΗΠΑ και Ρωσίας να συνομιλούν τηλεφωνικά. Η επικοινωνία Λόιντ Όστιν και Σεργκέι Σοϊγκού γίνεται λίγες ώρες αφότου οξύνθηκε απότομα το κλίμα όταν ρωσικό μαχητικό αναχαίτισε αμερικανικό drone.

Σε αυτήν την κρίσιμη συγκυρία, ο Μαρκ Μίλεϊ, Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ, αναμένεται να συνομιλήσει με τον Ρώσο ομόλογό του, όπως έκανε γνωστό αξιωματούχος Άμυνας στο CNN.

Έχει σημασία να επισημανθεί ότι οι αρχηγοί στρατού ΗΠΑ και Ρωσίας έχουν να συνομιλήσουν από τον περασμένο Δεκέμβριο.

Τις τελευταίες ώρες, δημοσιεύματα διεθνών ΜΜΕ σχολιάζουν ότι οι σχέσεις Ουάσινγκτον και Κρεμλίνου διανύουν μια ψυχροπολεμική φάση και πως το συμβάν ήρθε να υπενθυμίσει τον κίνδυνο άμεσης εμπλοκής δύο υπερδυνάμεων.

Οι ΗΠΑ μιλούν για απαράδεκτη συμπεριφορά από πλευράς Κρεμλίνου, και η Μόσχα παρουσιάζει — μέσα από βίντεο — τη δική της εκδοχή επιχειρώντας να καταρρίψει την αμερικανική θέση περί αναχαίτισης του μη επανδρωμένου αεροσκάφους.

Το επεισόδιο σημειώθηκε, πάντως, σε διεθνή εναέριο χώρο, ενώ πραγματοποιείτο μια τυπική άσκηση από πλευράς ΗΠΑ.

ΗΠΑ: Κάναμε ό,τι καλύτερο μπορούσαμε για να αποφευχθεί ο κίνδυνος, καταστράφηκε το drone

Σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι, διεμήνυσε ότι το μη επανδρωμένο αεροσκάφος που έριξαν αναγκαστικά οι Αμερικανοί στη Μαύρη Θάλασσα, αφότου υπέστη ζημιά στον έλικα από ρωσικό μαχητικό Su-27, πιθανόν να μην μπορεί να ανακτηθεί ποτέ ξανά.

«Δεν θα μπορέσει να χρησιμοιποιηθεί ξανά το drone» δήλωσε σε συνέντευξή του ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου στο CNN.

«Έπεσε σε πολύ βαθιά νερά στη Μαύρη Θάλασσα, οπότε προσπαθούμε να βρούμε εάν υπάρχει τρόπος ανάκτησης. Πιθανότατα να μην υπάρχει» τόνισε δε ο εκπρόσωπος.

«Κάναμε ό,τι καλύτερο μπορούσαμε για να μειώσουμε τον κίνδυνο» πρόσθεσε.

Υπενθυμίζεται ότι εν μέσω ψυχροπολεμικού κλίματος, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ κάλεσε τον Ρώσο πρεσβευτή στην Ουάσινγκτον, για εξηγήσεις, ενώ από την πρώτη στιγμή που καταγράφηκε το θερμό επεισόδιο οι Αμερικανοί αξιωματούχοι έκαναν λόγο για «μη αποδεκτή» συμπεριφορά από πλευράς Ρωσίας.

Το περιστατικό σημειώθηκε πάνω από διεθνή χωρικά ύδατα, σε διεθνή εναέριο χώρα και επρόκειτο για άσκηση ρουτίνας.

Δεν είναι η πρώτη φορά, κατά το τελευταίο διάστημα, που οι Ρώσοι επιχειρούν να αναχαιτίσουν αμερικανικό drone.

Προσομοίωση του CBS δείχνει πώς το ρωσικό μαχητικό προκάλεσε τη συντριβή του αμερικανικού drone

.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: