Μαθητές γυμνασίου από την Καλαμάτα παράγουν ελαιόλαδο στο διάστημα

Την Πέμπτη στις 16:30 το απόγευμα, η εταιρία αεροδιαστημικής Blue Origin του Jeff Bezos εκτόξευσε στο διάστημα τον πύραυλο New Shepard, σε ύψος 100 χιλιομέτρων από την επιφάνεια της γης, περιέχοντας ένα πρωτοποριακό πείραμα που αφορούσε την παραγωγή ελαιόλαδου σε συνθήκες μηδενικής βαρύτητας. 

Σαν πρώτη ύλη χρησιμοποιήθηκαν οι πασίγνωστες διεθνώς Ελιές Καλαμών, ενώ σκοπός της αποστολής αυτής είναι να μελετηθεί η συμπεριφορά αυτών των ελληνικών προϊόντων σε συνθήκες μικροβαρύτητας.

Η μεγαλύτερη καινοτομία του πειράματος δεν είναι τα υλικά, αλλά το γεγονός ότι πραγματοποιείται από μαθητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Συγκεκριμένα, φέτος συμμετέχουν για πρώτη φορά τρία ελληνικά σχολεία, εκτός των σχολείων των ΗΠΑ, δύο εκ των οποίων είναι στην Καλαμάτα, το 4ο και 6ο Γυμνάσιο.

Ομάδες μαθητών στέλνουν τη δική τους πειραματική διάταξη, ένα «ελαιοτριβείο» σε μικροκλίμακα, με στόχο να εξεταστεί εάν οι ελιές Καλαμών μπορούν να αποτελέσουν αναπόσπαστο στοιχείο της καθημερινής διατροφής του αστροναύτη στο μέλλον.

Το πείραμα διήρκεσε περίπου 45 λεπτά. Τόσος είναι ο χρόνος που χρειάστηκε για να ανέβει ο μηχανισμός σε απόσταση 100 χιλιομέτρων πάνω από τη Γη, να παραμείνει σε συνθήκες μηδενικής βαρύτητας επί περίπου δέκα λεπτά και στη συνέχεια να επιστρέψει στη Γη. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, το λάδι που θα παραχθεί θα σταλεί στην Ελλάδα ώστε να εξεταστεί η χημική του σύνθεση.

Η πρωτοβουλία για το συγκεκριμένο πρόγραμμα ανήκει στον Δρ. Περικλή Παπαδόπουλο, καθηγητή Αεροδιαστημικής στο San Hose Univerisity της Καλιφόρνια και επί μακρόν συνεργάτη της NASA στις ΗΠΑ και στον αδελφό του Δρ. Τάκη Παπαδόπουλο, μηχανολόγο μηχανικό ειδικό στη μηχανική Συστημάτων.

texnologia

Tags:
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: