«Μάστορες στα fake news κάποτε οι ναζιστές και σήμερα η μαύρη προπαγάνδα της Δεξιάς»

Τα αίτια της ύπαρξης των λεγόμενων ψεύτικων ειδήσεων και των σκοπών που εξυπηρετούν, επιχειρήθηκε να διερευνηθούν σε ανοικτή πολιτική εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, όπου υποψήφιοι βουλευτές του κόμματος στην Α΄ Αθήνας τοποθετήθηκαν στο θέμα «Fake news και ΜΜΕ», στο κεντρικό περίπτερο, στην πλατεία Συντάγματος.

Στην δυσκολία αντιμετώπισης των fake news και στην ανάγκη αλλαγής των θεμάτων γύρω από τα οποία περιστρέφεται η πολιτική ατζέντα, η οποία διαμορφώνεται από μηχανισμό συγκεκριμένων ΜΜΕ, όπως είπε, αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, ο υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, στην Α΄ Αθηνών, Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Μιλώντας για τα fake news, ο Δ. Τζανακόπουλος σημείωσε, ότι είναι ένα παλιό φαινόμενο, «από τότε που υπάρχει πολιτική σύγκρουση» και έκανε αναδρομή στην ιστορία, αναφέροντας τα παραδείγματα της εκλογικής μάχης μεταξύ του Λίντον Τζόνσον και του Μπάρυ Γκολντγουότερ, το 1964, για την κατάκτηση της προεδρίας των ΗΠΑ, όταν ο πρώτος διακίνησε , ως είδηση, την πληροφορία ότι ο Γκολντγουότερ ήταν επικίνδυνος «ψυχοπαθής».

Ο Δ. Τζανακόπουλος είπε ότι εκείνη η εκλογική μάχη, «ήταν μία από τις πιο βρώμικες πολιτικές εκστρατείες» ενώ αναφέρθηκε και στην προπαγάνδα των ναζί, το Τσέρνομπιλ, αλλά και πιο πρόσφατα, της μάχης μεταξύ Κλίντον και Τραμπ.

Στην Ελλάδα, όπως είπε, η αξιωματική αντιπολίτευση χρησιμοποίησε την εύκολη λύση των fake news, στην προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να «ανοίξει» την πολιτική αντιπαράθεση και η μόνιμη απάντησή της στις περικοπές κοινωνικών δαπανών, κατάργηση του 8ωρου και στην 7ήμερη εργασία, είναι ότι είναι fake news.

Τόνισε ότι δεν είναι εύκολη η αντιμετώπιση των fake news και απαιτείται αλλαγή στα θέματα γύρω από τα οποία περιστρέφεται η πολιτική ατζέντα, η οποία διαμορφώνεται από μηχανισμό συγκεκριμένων ΜΜΕ.

Επίσης, ο Δ. Τζανακόπουλος σημείωσε πως με την εστίαση στο κυβερνητικό έργο «θεωρήσαμε ότι αυτά τα 4 χρόνια θα κερδίζαμε τη μάχη» και «δεν καταλάβαμε (…) το δηλητήριο που χυνόταν».

Μίλησε δε για τη συγκρότηση ενός πιο μαζικού κόμματος που θα είναι συνδεδεμένο με την ελληνική κοινωνία και υπογράμμισε: «Δεν έχουμε άλλο τρόπο, παρά τον κόσμο. Ο αντίπαλος έχει χρήματα, έχει μέσα. Εμείς έχουμε το δίκιο με το μέρος μας».

Ο υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, στην Α΄ Αθηνών, Σπύρος Δενδρινός σημείωσε ότι τα fake news είναι μία πανάρχαια συνήθεια, η οποία «ήρθε σε εμάς» από τον Ντόναλντ Τραμπ και χρησιμοποιήθηκε ως η λεγόμενη «μαύρη προπαγάνδα» από τους δεξιούς και φασίστες.

Μίλησε δε για την «ομάδα αλήθειας» που έχει φτιαχτεί στη ΝΔ, η οποία, όπως σημείωσε, δεν κάνει τίποτα άλλο παρά να «ψειρίζει τη μαϊμού» ενώ το έργο που συντελέστηκε από την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα είναι ξεχασμένο.

Επίσης, κάνοντας ιστορική αναδρομή, αναφέρθηκε στα fake news της αρχαιότητας, τόνισε ότι «μάστορες» ήταν οι ναζιστές, ενώ σήμερα, «τα έχει πάρει κατ” αποκοπή η μαύρη προπαγάνδα της Δεξιάς» που κτυπά την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και ολοκληρώνοντας έκανε την πρόβλεψη, ότι «ο Τσίπρας θα πάρει 200.000 ψήφους παραπάνω. Θα είμαστε πρώτοι» τόνισε.

Η υποψήφια βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Μάγκυ Δούση σημείωσε ότι τα fake news δεν είναι σύγχρονο φαινόμενο και έκανε ιστορική αναδρομή, αναφέροντας παραδείγματα διακίνησης ψευδών ειδήσεων, που είχαν στόχο να αποκομίσουν από την πλευρά των κατασκευαστών τους, πολιτικά οφέλη.

Από την πλευρά της, η επίσης υποψήφια βουλευτής, Αλεξάνδρα Κορωναίου, είπε, μεταξύ άλλων, ότι το 2015 ήταν έτος σταθμός, καθώς η μεταναστευτική κρίση και η «έκρηξη» της άκρας δεξιάς, προκάλεσαν τεράστια αναταραχή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και υπήρξε αλματώδης εξέλιξη στις κατασκευασμένες ειδήσεις, ενώ δημιουργήθηκαν εκατομμύρια ψεύτικα προφίλ, κάτι που χρησιμοποιήθηκε πολύ, όπως τόνισε, από την άκρα δεξιά.

Έκανε λόγο για αδυναμία της σύγχρονης δημοκρατίας να ελέγξει αυτά τα μέσα, που συχνά στηρίζονται στις προκαταλήψεις και στον φόβο και υπογράμμισε ότι το αντίδοτο αποτελεί η εκπαίδευση και παράλληλα, η αποκάλυψη του ψέματος από τους δημοσιογράφους.

Ο Δημήτρης Στούμπος, υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στην Α΄ Αθηνών, πριν τοποθετηθεί, ζήτησε από τους παρευρισκόμενους να τηρηθεί ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του τέως Κύπριου Προέδρου, Δημήτρη Χριστόφια, οποίος κηδεύτηκε σήμερα στη Λευκωσία.

Κατά την τοποθέτησή του, ο κ. Στούμπος τόνισε ότι οι ευρωεκλογές «ήταν οι πιο fake εκλογές» σημειώνοντας ότι η δημαγωγική επίθεση που συντελέστηκε, τις μετέτρεψε σε ένα είδος βουλευτικών εκλογών, με κυρίαρχο το μιντιακό σύστημα, που καθόρισε, όπως είπε, την ψηφοφορία για την Ευρώπη, ως βουλευτική εκλογή.

Χαρακτήρισε ως fake κατασκευή την επιχείρηση παραγραφής της χρεοκοπίας της χώρας, που δεν ήταν μόνο οικονομική και πολιτική, αλλά και ηθική, όπως σημείωσε, ενώ τόνισε πως η απάντηση στην fake πολιτική, είναι η διατύπωση αριστερού λόγου προς τους πολίτες.

Αναφορά έκανε και στο δημοσίευμα της εφημερίδας «Μακελειό» σε βάρος του προέδρου της Βουλής, Νίκου Βούτση, ενώ σχετικά με το ντιμπέιτ σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι πρέπει να γίνει για το καλό της χώρας.

Τόνισε τέλος, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι περήφανος για τη μάχη υπέρ της ορθότητας, της αλήθειας και της κοινωνικής δικαιοσύνης.

Να σημειωθεί ότι το στρογγυλό τραπέζι συντόνισε ο διευθυντής της εφημερίδας «Αυγή», “Αγγελος Τσέκερης.

Πολιτική

Tags: ,
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: