«Μάστιγα» οι γυναικοκτονίες και στη Βρετανία: Η Σαμπίνα Νέσα βγήκε για ένα ποτό και δεν επέστρεψε ποτέ…

«Τα λόγια δεν μπορούν να περιγράψουν αυτό που νιώθουμε» δήλωσε η αδελφή του θύματος — Ελεύθερος κυκλοφορεί ο δολοφόνος της 28χρονης — Οι κάμερες της περιοχής έχουν καταγράψει άγνωστο ύποπτο άνδρα, που κρατά «αντικείμενο ζωτικής σημασίας για την υπόθεση» — Περισσότερες από 200 γυναίκες έχουν δολοφονηθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο από τον Μάρτιο του 2019 μέχρι τον Μάρτιο του 2020

Γρίφος για τη Μητροπολιτική Αστυνομία του Λονδίνου παραμένει, προς το παρόν, η ανεξιχνίαστη δολοφονία της 28χρονης δασκάλας Σαμπίνα Νέσα. Το βράδυ της περασμένης Παρασκευής, 17 Σεπτεμβρίου, η νεαρή κοπέλα έφυγε από το σπίτι της στο Κίντμπρουκ του νοτιοανατολικού Λονδίνου γύρω στις 20.30 (τοπική ώρα), για να συναντήσει έναν φίλο σε κοντινό μπαρ -μια απόσταση πέντε λεπτών με τα πόδια.

Την επόμενη ημέρα περαστικοί ανακάλυψαν τη σορό της σκεπασμένη με φύλλα κοντά σε κοινοτικό κέντρο της περιοχής.

Η δολοφονία της έχει σοκάρει τους συγγενείς της, τους φίλους, τους συναδέλφους της, αλλά και ολόκληρη τη Βρετανία. Ανάμεσα σε όσους εξέφρασαν την θλίψη τους για τον χαμό της νεαρής δασκάλας ήταν και η Κέιτ Μίντλετον, που δήλωσε «σοκαρισμένη από τον χαμό μιας ακόμα νεαρής αθώας γυναίκας» και εξέφρασε τα συλλυπητήρια της στην οικογένεια, στους φίλους της Σαμπίνα και σε όλους όσοι έχουν επηρεαστεί από το τραγικό γεγονός.

Όμως, εκτός από τους φίλους και την οικογένεια της νεαρής εκπαιδευτικού, ο θάνατός της έχει αφήσει αναπάντητα ερωτήματα και στους μικρούς μαθητές της Σαμπίνας. Πρόκειται για παιδιά ηλικίας πέντε και έξι ετών, που φοιτούν στο δημοτικό σχολείο Rushey Green Primary School στο Κάτφορντ και ρωτούν τους γονείς τους πού είναι η δασκάλα τους.

Αγρυπνία στη μνήμη της δολοφονημένης δασκάλας

Την Παρασκευή το βράδυ πραγματοποιήθηκε αγρυπνία στο Κίντμπρουκ και σε άλλα μέρη της Βρετανίας στη μνήμη της Σαμπίνα Νέσα. Ο Μάικλ Στάσεϊ, πατέρας της 6χρονης Ολίβια, που είχε δασκάλα το θύμα, πήγε με λουλούδια στην αγρυπνία για την νεαρή κοπέλα. Ο ίδιος δήλωσε για την κόρη του: «Μου κάνει ερωτήσεις. Είναι δύσκολο. Την είδα (την δασκάλα) την περασμένη Πέμπτη και χαιρετηθήκαμε. Μετά ενημερωθήκαμε από το σχολείο για το τι συνέβη και βρισκόμαστε σε κατάσταση σοκ. Ακούμε γι’ αυτά που συμβαίνουν σε άλλους, αλλά δεν σκεφτόμαστε πως αυτό μπορεί να συμβεί και σε ανθρώπους που γνωρίζουμε. Είμαι ακόμα σοκαρισμένος».

Η αγρυπνία στην πλατεία του Κίντμπρουκ οργανώθηκε από μέλη της τοπικής κοινότητας σε συνεργασία με την οργάνωση «Reclaim These Streets», μια ομάδα που δραστηριοποιήθηκε μετά την δολοφονία της 33χρονης Σάρα Έβεραρντ, τον περασμένο Μάρτιο. Η Έβεραρντ είχε εξαφανιστεί, μετά την επίσκεψη σε σπίτι φίλης της στο νότιο Λονδίνο, στις 3 Μαρτίου. Μία εβδομάδα αργότερα, εντοπίστηκε η σορός της σε απόσταση 80 χιλιομέτρων από το σημείο εξαφάνισής της.

Ένας εν ενεργεία αστυνομικός συνελήφθη για την απαγωγή, τον βι@σμό και τη δολοφονία της. Περισσότερες από 200 γυναίκες έχουν δολοφονηθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο από τον Μάρτιο του 2019 μέχρι τον Μάρτιο του 2020, σύμφωνα με τα στοιχεία του Γραφείου Εθνικής Στατιστικής (Office for National Statistics) και την κυβέρνηση της Σκωτίας.

Η Τζέιμι Κλίνγκλερ, εκ των ιδρυτών της οργάνωσης, δήλωσε πως αισθάνεται οργισμένη και συγκλονισμένη που άλλη μία γυναίκα έπεσε, όπως φαίνεται, θύμα της ανδρικής βίας, παρά τις εκκλήσεις στην αστυνομία και στον δήμαρχο του Λονδίνου για λήψη μέτρων, ώστε να βελτιωθεί η ασφάλεια στη βρετανική πρωτεύουσα.

Στην αγρυπνία βρέθηκε και η αδελφή της Σαμπίνα. Η Ζεμπίνα Γιασμίν Ισλάμ κατέρρευσε, ενώ μιλούσε στους συγκεντρωμένους. «Χάσαμε μία καταπληκτική και όμορφη αδελφή. Η Σαμπίνα αγαπούσε την οικογένειά της. Τα λόγια δεν μπορούν να περιγράψουν αυτά που νιώθουμε. Μοιάζει σαν να έχουμε κολλήσει μέσα σε ένα άσχημο όνειρο από το οποίο δεν μπορούμε να ξεφύγουμε. Ο κόσμος μας έχει καταρρεύσει…».

Στον επίσημο λογαριασμό του Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον στο Twitter ανέβηκε μια φωτογραφία της Ντάουνινγκ Στριτ με ένα κερί αναμμένο στην εξώπορτα και με τη λεζάντα: «Απόψε θυμόμαστε την Σαμπίνα Νέσα».

Οι Αρχές αναζητούν άγνωστο άνδρα, που κατέγραψαν οι κάμερες ασφαλείας κοντά στο σημείο της δολοφονίας

Η Μητροπολιτική Αστυνομία του Λονδίνου συνέλαβε την Πέμπτη έναν 38χρονο άνδρα ως ύποπτο για την δολοφονία της 28χρονης δασκάλας. Όμως, όπως ανακοίνωσε η αστυνομία, ο 38χρονος, αφού ανακρίθηκε, αφέθηκε ελεύθερος την Παρασκευή. Τώρα, οι Αρχές αναζητούν έναν άγνωστο άνδρα, ο οποίος εντοπίστηκε από τις κάμερες ασφαλείας κοντά στο σημείο της δολοφονίας, στην πλατεία Pegler Square.

Ο άγνωστος φορά γκρι παντελόνι, μαύρη ζακέτα και κρατά στα χέρια του αντικείμενο που θα μπορούσε να είναι «ζωτικής σημασίας για την υπόθεση». Σύμφωνα με τον βρετανικό Τύπο, η αστυνομία θεωρεί πως ο δολοφόνος της 28χρονης δασκάλας κυκλοφορεί ελεύθερος, ενώ οι Αρχές κάνουν έκκληση στους πολίτες για πληροφορίες σχετικά με τον άγνωστο άνδρα.

Οι συνάδελφοι της νεαρής δασκάλας κάνουν ό,τι μπορούν για να στηρίξουν τους μικρούς μαθητές της. Η Νέσα είχε πάρει τα παιδιά της πρώτης τάξης, ενώ αυτά που πηγαίνουν στη δευτέρα ήταν μαθητές της το περασμένο έτος. Η διευθύντρια του σχολείου δήλωσε πως μίλησε ξεχωριστά στα παιδιά κάθε τάξης και συμβουλεύτηκε ψυχολόγους, για να διαχειριστεί την «απουσία» της εκπαιδευτικού.

.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: