Μαρινάδα για ψητό αρνί στο φούρνο


Γευστική μαρινάδα για όσους σκέπτονται να ψήσουν φέτος το πασχαλινό αρνί στο φούρνο της κουζίνας τους…

Υλικά

Για τη μαρινάδα:

  • ½ φλ. χυμός πορτοκαλιού
  • 1 φλ. λευκό κρασί
  • 3 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
  • 2 κουτ. γλ. φρέσκο θυμάρι και 1 κουτ. γλ. αποξηραμένο θυμάρι
  • 2 κουτ. σούπας φρέσκο ψιλοκομμένο δενδρολίβανο και 1 κουτ. σούπας αποξηραμένο δενδρολίβανο
  • ¼ κουτ. γλ. φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο

Οδηγίες: Αναμείξτε τα υλικά στο μπλέντερ, όχι πάρα πολύ, αρκεί να ανακατευτούν καλά.

Για το ψήσιμο:

1 αρνίσιο μπούτι, με ή χωρίς οστό, 2 ½-3 κιλά (άνευ οστού, το κρέας θα πρέπει να τοποθετηθεί σε διχτάκι από τον κρεοπώλη)

η παραπάνω μαρινάδα

αλάτι
Εκτέλεση

* Βάλτε το αρνί με τη μαρινάδα σε πλαστική σακούλα, βγάζοντας όσο περισσότερο μπορείτε τον αέρα, και κλείστε καλά τη σακούλα. Εν ανάγκη, τυλίξτε και με δεύτερη σακούλα για να αποφευχθούν διαρροές. Αφήστε να μαριναριστεί για αρκετές ώρες, ακόμα και ολόκληρη τη νύχτα, εντός ψυγείου. Προτού βάλετε στο φούρνο φροντίστε να έχετε βγάλει από το ψυγείο τουλάχιστον 30 λεπτά νωρίτερα, ώστε η θερμοκρασία του κρέατος να προσεγγίσει αυτήν του περιβάλλοντος.

* Προθερμάνετε το φούρνο στους 220 βαθμούς Κελσίου. Είναι καλύτερα να το ψήσετε σε σχάρα και στο κάτω ράφι να βάλετε ένα ταψί για να συγκεντρώνει τα ζουμιά του ψησίματος. Το ταψί πρέπει να μπει στο φούρνο την ώρα που αυτός προθερμαίνεται.

* Αφαιρέστε τη σακούλα από το κρέας και σκουπίστε με χαρτί κουζίνας την περισσή μαρινάδα. Αλατοπιπερώστε γενναιόδωρα και από τις δύο πλευρές το κρέας. Φροντίστε να βρίσκεται από πάνω η πιο λιπαρή πλευρά του κρέατος. Βάλτε στο μεσαίο ράφι του φούρνου το κρέας, απευθείας πάνω στη σχάρα. Στο ταψί που βρίσκεται ένα ράφι πιο κάτω ρίξτε ένα ποτήρι νερό, ώστε τα ζουμιά να πέφτουν στο νερό και όχι στο καυτό ταψί, διότι θα γεμίσουν οσμές καμένου την κουζίνα σας.

* Ψήστε στους 220 βαθμούς επί 20 λεπτά. Ακολούθως μειώστε τη θερμοκρασία στους 150 βαθμούς Κελσίου και ψήστε μία ώρα ακόμα (υπολογίστε 20-25 λεπτά για κάθε κιλό). Αν έχει κόκαλο, θα χρειαστεί λίγο περισσότερο χρόνο για καλό ψήσιμο. Επίσης, καλό θα είναι να μην ανοίγετε συχνά την πόρτα του φούρνου, γιατί έτσι καθυστερείτε το χρόνο ψησίματος κατά περίπου 10 λεπτά κάθε φορά.

* Η πρότασή μας είναι να μην αφήσετε να παραψηθεί το κρέας, γιατί τότε θα στεγνώσει πολύ. Ιδανικός τρόπος μαγειρέματος για το αρνίσιο μπούτι είναι medium rare, δηλαδή να παραμένει ροζ το εσωτερικό τμήμα του κρέατος.

* Όταν βγάλετε από το φούρνο το κρέας αφήστε το να κρυώσει για περίπου 15-20 λεπτά. Κόψτε προσεκτικά το διχτάκι και κόψτε με κοφτερό μαχαίρι σε φέτες, κάθετα στις ίνες του κρέατος.

* Η ποσότητα του φαγητού που περιγράψαμε αρκεί για 8 έως 10 άτομα.


Πηγή - idiva.gr

Tags:
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: