Μάλι: Επτά κυανόκρανοι σκοτώθηκαν από έκρηξη βόμβας και τρεις πολίτες από σφαίρες

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες καταδίκασε με τον εντονότερο τρόπο την επίθεση — Καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει προς το παρόν την ευθύνη

Επτά κυανόκρανοι του ΟΗΕ σκοτώθηκαν και άλλοι τρεις τραυματίστηκαν σοβαρά από έκρηξη βόμβας που σημειώθηκε στο κεντρικό Μάλι, ανακοίνωσε η αποστολή του Οργανισμού στο Twitter.

Η αυτοκινητοπομπή μιας επιμελητειακής ομάδας υποστήριξης έπεσε σε έναν αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό, ανάμεσα στις πόλεις Ντουέντζα και Σεβάρε, σε μια περιοχή όπου δρουν οργανώσεις οι οποίες συνδέονται με την Αλ Κάιντα και το Ισλαμικό Κράτος. Καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει προς το παρόν την ευθύνη.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες καταδίκασε με τον εντονότερο τρόπο την επίθεση. «Κάλεσε τις αρχές του Μάλι να καταβάλουν κάθε προσπάθεια για τον εντοπισμό των δραστών ώστε να προσαχθούν γρήγορα ενώπιον της δικαιοσύνης», ανέφερε ο εκπρόσωπός του, Στεφάν Ντουζαρίτς.

Την ίδια ώρα τρεις πολίτες σκοτώθηκαν από σφαίρες προχθές Τρίτη και χθες Τετάρτη στην πόλη Τιμπουκτού, στο βόρειο Μάλι, από άγνωστους ενόπλους, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές και αυτόπτες μάρτυρες.

Το βράδυ της Τρίτης, δύο νεαροί κάτοικοι «δολοφονήθηκαν» περί τις 19:00 από «δυο ενόπλους κινούμενους με αυτοκίνητο», ανακοίνωσαν οι αρχές χθες.

Τα δύο θύματα, ένας κουρέας και ο πελάτης του, ήταν, σύμφωνα με αρκετές πηγές που μίλησαν στο Γαλλικό Πρακτορείο, μέλη της φυλής Σονγκάι.

Εντάσεις, ενίοτε φονικές, σημειώνονται συχνά σε αυτή την πόλη ανάμεσα σε μέλη των φυλών Σονγκάι και Μπαμπάρα και νομάδες Τουαρέγκ και Άραβες.

Τρεις άνθρωποι δολοφονήθηκαν στην πόλη στα τέλη Νοεμβρίου. Τα πιο πρόσφατα επεισόδια ευρείας κλίμακας στην Τιμπουκτού είχαν ξεσπάσει το 2019.

Πρόκειται για «στοχευμένες δολοφονίες» και «αντίποινα για διαφορές μεταξύ μελών διαφόρων κοινοτήτων», εξήγησε επίσημος υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.

Χθες το πρωί αρκετές δεκάδες άνθρωποι διαδήλωσαν στην πόλη, διαπίστωσε ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου. Οι διαδηλωτές, νεαροί στην πλειονότητά τους, «ήθελαν να προχωρήσουν σε αντίποινα» για τις δολοφονίες της προηγουμένης, ανέφερε ο στρατός του Μάλι σε ανακοίνωσή του.

Όχημα του στρατού, που αναπτύχθηκε για να «ελεγχθεί η κατάσταση», αναγκάστηκε να τραπεί σε φυγή καθώς ένοπλοι άνοιξαν πυρ, ανέφερε ακόμη ο στρατός.

Εκατοντάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν κατόπιν στο κέντρο της πόλης για την κηδεία των δύο νέων που δολοφονήθηκαν την Τρίτη.

«Μετά την ταφή, κάποιοι άνοιξαν πυρ εναντίον δύο ανθρώπων», ο ένας εκ των οποίων ήταν ένα μικρό αγόρι, είπε αυτόπτης μάρτυρας. Το ένα από τα δύο πρόσωπα αυτά σκοτώθηκε, κατά τις αρχές στην Τιμπουκτού.

Το Μάλι είναι από το 2012 αντιμέτωπο με λανθάνουσα και ευμετάβλητη σύρραξη, που αρχικά εντοπιζόταν στον βορρά, όπου εμφανίστηκαν αυτονομιστικές ομάδες, κατόπιν τζιχαντιστικές οργανώσεις. Η βία εξαπλώθηκε έκτοτε σε μεγάλο μέρος της επικράτειας. Το Μάλι, μια από τις μεγαλύτερες και φτωχότερες χώρες της Αφρικής, συγκρούεται με τους ισλαμιστές αντάρτες, ένα κίνημα που ακμάζει παρά τις προσπάθειες, εδώ και εννέα χρόνια, της διεθνούς δύναμης, υπό την ηγεσία της Γαλλίας, να το ξεριζώσουν από την περιοχή.

Η ειρηνευτική αποστολή του ΟΗΕ (Minusma) έχει αναπτύξει 13.000 κυανόκρανους με στόχο να περιορίσουν τη βία στον βορρά και τις κεντρικές περιοχές της χώρας. Από το 2013 μετρά περισσότερα από 230 θύματα, γεγονός που την κατατάσσει πρώτη σε θανάτους μεταξύ όλων των ειρηνευτικών αποστολών του ΟΗΕ στον κόσμο.

.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: