Μάλι: Δεκάδες άμαχοι νεκροί σε επίθεση του Ισλαμικού Κράτους στον βορρά

Δεκάδες πολίτες σκοτώθηκαν αυτή την εβδομάδα σε πόλη του βόρειου Μάλι η οποία υπέστη επίθεση τζιχαντιστών που ορκίζονται πίστη στο Ισλαμικό Κράτος κι επεκτείνουν την ακτίνα δράσης τους, διαπράττοντας πολλές φρικαλεότητες, δήλωσαν πηγές στην περιοχή.

Ήταν η πρώτη φορά που η Ταλαταγέ, περίπου 150 χιλιόμετρα από την Γκαό, υπέστη επίθεση τέτοιας κλίμακας από την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος στη Μεγάλη Σαχάρα (ΙΚΜΣ). Η πόλη, που βρίσκεται σε ερημική περιοχή, βρίσκεται στα όρια της επιρροής διαφόρων ένοπλων οργανώσεων, που συγκρούονται συχνά.

Τζιχαντιστές του ΙΚΜΣ κατέφθασαν την Τρίτη κι ενεπλάκησαν σε σφοδρή μάχη με μέλη της αντίπαλης τζιχαντιστικής Οργάνωσης Υποστήριξης στο Ισλάμ και στους Μουσουλμάνους (ΟΥΙΜ, πρόσκειται στην αλ Κάιντα) και άλλων οργανώσεων, συμπεριλαμβανομένου του Κινήματος για τη Σωτηρία του Αζαουάντ (ΚΣΑ), στο οποίο το κυρίαρχο στοιχείο είναι οι Τουαρέγκ, ανέφεραν στο Γαλλικό Πρακτορείο οι πηγές.

Η κατάσταση στο πεδίο είναι συγκεχυμένη: με δυσκολία βγαίνουν πληροφορίες από την απομακρυσμένη ζώνη, όπου η επικοινωνία είναι δύσκολη και τα πράγματα επικίνδυνα.

Ο απολογισμός των θυμάτων διαφέρει ανάλογα με την πηγή, όλες πάντως έκαναν λόγο για δεκάδες νεκρούς αμάχους που είτε βρέθηκαν μεταξύ διασταυρούμενων πυρών, ή εκτελέστηκαν από τζιχαντιστές.

Μέλη της ΟΥΙΜ, κινούμενα με μοτοσικλέτες, μπόρεσαν έπειτα από σκληρές μάχες τριών ωρών και πλέον να θέσουν υπό τον έλεγχό τους την κοινότητα το βράδυ της Τρίτης, ανέφεραν οι πηγές.

Τοπικός αιρετός και στέλεχος του ΚΣΑ που μίλησαν υπό τον όρο να μην κατονομαστούν έκαναν λόγο χθες Παρασκευή ο πρώτος για 45 νεκρούς άμαχους, το δεύτερο για πάνω από 30. Ανέφεραν επίσης πως πυρπολήθηκαν σπίτια και αγορά.

.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: