«Μακρύς ο δρόμος εξόδου από την κρίση της Omicron» λένε οι επιστήμονες – Οι τελευταίες εκτιμήσεις

Προειδοποιήσεις για απότομη κλιμάκωση μολύνσεων — Γιατί η Omicron δεν τελειώνει εύκολα — Οι προβλέψεις για την Ευρώπη

Περίπλοκη αποδεικνύεται καθημερινά η πορεία στο σκοτεινό τούνελ της πανδημίας. Ανάμεικτα συναισθήματα πυροδοτούν οι τελευταίες εκτιμήσεις ειδικών που χαμηλώνουν τον πήχη των αισιόδοξων προσδοκιών. Αν και οι πρώτες ημέρες του νέου έτους συνοδεύτηκαν από μηνύματα αισιοδοξίας για την αρχή του τέλους της πανδημίας και η πορεία του κορωνοϊού επιβεβαιώνει τις προβλέψεις των αισιόδοξων καθώς διαφαίνεται αποκλιμάκωση σε πλήθος χωρών, οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι ο δρόμος είναι ακόμη μακρύς. 

Μπροστά σε έναν δυσεπίλετο γρίφο βρίσκονται οι υγειονομικοί φορείς όλου του κόσμου, πασχίζοντας να αποκρυπτογραφήσουν την πορεία του νέου μεταδοτικού στελέχους Omicron. 

Τα σχεδιαγράμματα για την πορεία της παραλλαγής στη Νότια Αφρική έδειξε ότι η περίοδος κατά την οποία παρατηρείται κλιμάκωση δεν είναι μακρά. Κάτι τέτοιο φάνηκε και στη Βρετανία, σε μια από τις πρώτες χώρες στην οποία κυριάρχησε η Omicron. Αρχικά ο ιός προκάλεσε «τσουνάμι» μολύνσεων, στη συνέχεια επήλθε η σταθεροποίηση και πλέον έχει αρχίσει η μείωση με τα κρούσματα για πρώτη φορά εδώ και πολλές εβδομάδες να έχουν πέσει κάτω από 100.000. 

Το ζήτημα είναι πόσο μεγάλη είναι η απόσταση ανάμεσα στην επιπέδωση της καμπύλης και την κάμψη και εάν μεσολαβούν εξάρσεις της νόσου.

Προβληματισμό εγείρει το τελευταίο μήνυμα του Χανς Κλούγκε,  διευθυντή για την Ευρώπη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ο οποίος δήλωσε σε εκπομπή του ιταλικού τηλεοπτικού καναλιού Rai Tre ότι σε χώρες όπως «η Ιταλία και η Ελλάδα πλησιάζουμε πάρα πολύ στο σημείο ανώτατης διάδοσης της παραλλαγής Omicron».

Υπενθυμίζεται, δε, ότι ο ΠΟΥ και πριν από λίγες ημέρες είχε προειδοποιήσει ότι η παραλλαγή Omicron, που εξαπλώνεται με πρωτοφανή ρυθμό, «παραμένει ένας επικίνδυνος ιός» έστω και αν προκαλεί πιο ήπια συμπτώματα. 

Ενώ ο πλανήτης παραμένει δέσμιος του κορωνοϊού και των περιορισμών του, Αμερικανοί ειδικοί κρούουν τον κώδωνα για κλιμάκωση του κύματος της Omicron μέσα στις επόμενες εβδομάδες. 

Ο γνωστός επιδημιολόγος και καθηγητής του πανεπιστημίου της Βοστώνης, Λεονάρντο Μαρτίνεζ, από την πλευρά του, μίλησε για τον κίνδυνο εμφάνισης νέων παραλλαγών λόγω των πολλών μολύνσεων που προκαλεί η Omicron. 

Εστίασε, αναπτύσσοντας το επιχείρημά του για τη συνέχιση της διασποράς του ιού, και στο γεγονός ότι η Omicron είναι πιο πιθανό, σε σχέση με τη Δέλτα, να προκαλέσει επαναμόλυνση και να προσβάλει και εμβολιασμένους. 

Γεγονός είναι πάντως ότι παρά τα τελευταία ενθαρρυντικά σημάδια, η πορεία εξόδου από την πανδημία εξακολουθεί να αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες σπαζοκεφαλιές.

.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: