Μακρόν για Τουρκία: Θα επανέλθουμε στο θέμα υπό το πρίσμα των πρόσφατων εξελίξεων

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν τόνισε πως αύριο οι 27 ηγέτες των κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα επανέλθουν το θέμα της Τουρκίας υπό το πρίσμα των πρόσφατων εξελίξεων.

«Αύριο το πρωί θα συζητήσουμε θέματα εξωτερικής πολιτικής» ανέφερε αρχικά ο Εμανουέλ Μακρόν σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ.

Στη συνέχεια ο Γάλλος Πρόεδρος συμπλήρωσε: «Θα έχουμε την ευκαιρία να επανέλθουμε και στο θέμα της Τουρκίας και στην αντιπαράθεση στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Δεν θέλω να προεξοφλήσω το αποτέλεσμα, αλλά οι αυριανές συζητήσεις θα αντανακλούν τις απαιτήσεις μας υπό το πρίσμα των πρόσφατων εξελίξεων».

Τελεσίγραφο μιας εβδομάδας στην Τουρκία δίνουν Γαλλία και Γερμανία

Κατηγορίες κατά της Τουρκίας ότι συνεχίζει να προκαλεί την Ευρωπαϊκή Ένωση με τις ενέργειές της στην ανατολική Μεσόγειο εξαπέλυσαν σήμερα Γαλλία και Γερμανία, σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ. Μάλιστα, Παρίσι και Βερολίνο δίνοουν στην Άγκυρα προθεσμία μιας εβδομάδας για να ξεκαθαρίσει τις θέσεις της.

«Είναι ξεκάθαρο σε εμάς ότι η Τουρκία προβαίνει διαρκώς σε προκλητικές ενέργειες οι οποίες είναι απαράδεκτες» δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λεντριάν στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τους ομολόγους του της Γερμανίας και της Πολωνίας.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως η μπάλα βρίσκεται στην περιοχή της Άγκυρας, αλλά η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να αλλάξει την ισορροπία ισχύος, αν η Τουρκία δεν επιστρέψει στον διάλογο.

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας δήλωσε πως η απόφαση της Τουρκίας να στείλει ένα ερευνητικό σκάφος της και πάλι στη Μεσόγειο είναι «απαράδεκτη».

Ερωτηθείς για την πιθανότητα να αποφασιστούν κυρώσεις από την ΕΕ, ο Μάας δήλωσε, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, πως η Ένωση θα περιμένει μια εβδομάδα για να αποφασίσει πώς θα αντιδράσει.

«Είναι δύο φορές που δεν έγιναν συνομιλίες οι οποίες αναμένονταν και δεν ξέρουμε πότε θα γίνουν», δήλωσε. «Πρέπει να περιμένουμε για να δούμε αν υπάρξει πρόοδος σε μια εβδομάδα και μετά θα δούμε ποια στάση θα πρέπει να υιοθετηθεί από την ΕΕ».

Ο Λεντριάν επέκρινε τον ρόλο της Τουρκίας στη σύγκρουση στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, όπου υποστηρίζει το Αζερμπαϊτζάν εναντίον των αρμενικής καταγωγής κατοίκων της περιοχής.

«Δεν θα υπάρξει στρατιωτική νίκη στο θέμα αυτό, έτσι πρέπει να εφαρμοσθεί η κατάπαυση του πυρός», δήλωσε. «Αυτό που μπορούμε να δούμε σήμερα είναι πως η μοναδική χώρα που δεν καλεί σε σεβασμό της κατάπαυσης του πυρός είναι η Τουρκία και αυτό είναι επιζήμιο».

(?)

Πηγή: diethnh

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: