Αναλυτικά όλες οι εξελίξεις της Πέμπτης

Αναλυτικά όλες οι εξελίξεις της Πέμπτης

Αναλυτικά όλες οι εξελίξεις της Πέμπτης

Δεν θα υπάρξει καμία έκτακτη συνάντηση για την Ελλάδα έως το Σάββατο σύμφωνα με κορυφαίο Ευρωπαίο αξιωματούχος που μίλησε στο Reuters. Η συζήτηση για την Ελλάδα στη Σύνοδο Κορυφής διήρκησε περίπου δύο ώρες. Σύμφωνα με το Reuters, ο Γερούν Ντέισεμπλουμ, κατά τη διάρκεια της Σύνοδου, υποστήριξε ότι η πρόοδος που έχει επιτευχθεί είναι ανεπαρκής. Νωρίτερα, στο ανακοινωθέν του το Eurogroup αναγνώρισε ότι υπάρχουν διαφορές και επιβεβαίωσε ότι είναι πιθανή νέα συνεδρίαση το Σάββατο. Σθεναρή είναι η αντίσταση της ελληνικής πλευράς απέναντι στους εκβιασμούς των δανειστών μετά και τις δύο συναντήσεις, χθες αργά το βράδυ και σήμερα το πρωί, του Αλέξη Τσίπρα με τους θεσμούς. Όλες οι εξελίξεις.

Το χρονικό των εξελίξεων της Πέμπτης

00:06 Σουλτς: «Δεν αναμένω έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη», γράφει το πρακτορείο Reuters.
Σε συνέντευξή του σε γερμανικό τηλεοπτικό σταθμό, ο κ. Σουλτς επεσήμανε ότι πρέπει να γίνουν τα πάντα για να αποφευχθεί ένα .

21:56 Bloomberg: Ντόναλντ Τουσκ: «Το παιχνίδι τελείωσε» – Τσίπρας: «Η Ελλάδα δεν είναι παιχνίδι»

21:44 ΜΝΙ: Ο Αλέξης Τσίπρας διαμήνυσε στους Ευρωπαίους ηγέτες ότι απαιτείται μία βιώσιμη λύση για την Ελλάδα,

21:39 Reuters: Καμία έκτακτη συνάντηση των Ευρωπαίων για την Ελλάδα έως το Σάββατο

20:00 Σουλτς: Ο Τσίπρας γνωρίζει ότι η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή. Πρέπει να συνδυάσει την πολιτική που υποσχέθηκε προεκλογικά, με τις υποχρεώσεις που έχουν αναληφθεί στους πιστωτές και με τους συμβιβασμούς που πρέπει να κάνει για να υπάρξει λύση. Ο κ. Γιούνκερ παίζει τον ρόλο του έντιμου διαμεσολαβητή. Και εκείνος είναι έτοιμος να εργαστεί μέχρι την τελευταία στιγμή για έναν συμβιβασμό.

19:54 Κοινό ανακοινωθέν Eurogroup: Οι διαφορές μεταξύ Ελλάδας και θεσμών παραμένουν σε μία σειρά θεμάτων,

19:35 Αυστριακός καγκελάριος Βέρνερ Φάιμαν: Υπάρχει ανάγκη εξασφάλισης της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους

Ασκώντας κριτική στις προτάσεις των πιστωτών για επιπλέον περικοπές στην Ελλάδα, ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας Βέρνερ Φάιμαν, τόνισε την ανάγκη εξασφάλισης βιωσιμότητας για το ελληνικό χρέος, για τα επόμενα δύο έως τρία , με μια διατύπωση ότι αυτό θα είναι το επόμενο θέμα που θα τεθεί.

19:25 Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σούλτς δήλωσε μεταξύ άλλων:  «Η Ελλάδα χρειάζεται διαρθρωτικές , και μετά επενδύσεις μέσα στη χώρα για να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας. Όλες οι προτάσεις είναι στο τραπέζι. Και αν δουλέψουμε με πραγματισμό και όχι ιδεολογία μπορούμε να φτάσουμε σε συμφωνία».

19:10 «Απ” όσα άκουσα σήμερα, δεν έχουμε ακόμη κάνει τις αναγκαίες προόδους» στη διαπραγμάτευση με την Ελλάδα, δήλωσε η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ προσερχόμενη στη Σύνοδο Κορυφής

19:00 Σύμφωνα με το euronews που επικαλείται πηγές της ΕΕ οι υπουργοί Οικονομικών του Eurogroup θα συνεχίσουν τις διαβουλεύσεις το ερχόμενο Σάββατο

Όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές οι διαβουλεύσεις θα συνεχιστούν σήμερα και αύριο με στόχο την επίτευξη συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο.
Ευρωπαϊκές πηγές σημείωναν επίσης ότι το ευκταίο θα ήταν η συμφωνία αυτή να επικυρωθεί από τη των Ελλήνων το ταχύτερο δυνατό εντός των προσεχών ημερών.

18:50 Ο πρόεδρος του ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, δήλωσε ότι δεν υπάρχει συναίνεση και ότι θα χρειαστεί χρόνος μέχρι να υπάρξει συναίνεση για το θέμα της μετανάστευσης.
«Δεν υπάρχει συναίνεση στα κράτη-μέλη για τις υποχρεωτικές ποσοστώσεις για τους μετανάστες. Θα χρειαστεί χρόνος για να χτίσουμε μία νέα ευρωπαϊκή συναίνεση για τη μετανάστευση»

18:30 Ντάισελμπλουμ και Ντράγκι ενημερώνουν τους ηγέτες των χωρών της ΕΕ για το αποτέλεσμα του Eurogroup σχετικά με το θέμα της Ελλάδας, ωστόσο αυτό δεν εμπεριέχεται στην αντζέντα της Συνόδου που βρίσκεται σε εξέλιξη.

18:25 «Θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία με την Ελλάδα πριν το άνοιγμα των αγορών την επόμενη Δευτέρα» είπε η καγκελάριος της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ, μιλώντας στους ηγέτες και πολιτικούς αρχηγούς του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

18:20 Κατάληψη κτηρίου της ΕΕ στο Δουβλίνο σε ένδειξη συμπαράστασης στην Ελλάδα

Αναλυτικά όλες οι εξελίξεις της Πέμπτης

18:05 Σε νέο γύρο συζητήσεων επιδίδεται η με τους θεσμούς με στόχο τη σύγκλιση των θέσεων μεταξύ δύο πλευρών.
Κοινοτικές πηγές ανέφεραν ότι οδεύουμε για μια νέα συνεδρίαση του Εurogroup πιθανότατα το Σάββατο στις Βρυξέλλες.

17:40 Δήλωση Βαρουφάκη: Διάφοροι συνάδελφοι ασκούν κριτική στις προτάσεις μας και στις προτάσεις των θεσμών. Θα συνεχίσουμε να αναζητούμε μια λύση

«Δυο έγγραφα πήγαν στο Eurogroup. Το ένα ήταν των θεσμών και ένα το ελληνικό, το οποίο ήταν προσαρμοσμένο στην τελευταία πρόταση των θεσμών που πήραμε αργά χτες το βραδύ. Έγινε συζήτηση και για τα δύο κείμενα. Αυτό που έχει ενδιαφέρον είναι ότι ορισμένοι συνάδελφοι διαφώνησαν και άσκησαν κριτική και στο κείμενο των θεσμών. Οπότε συμφωνήσαμε πως η συζήτηση θα συνεχιστεί σήμερα-αύριο, με στόχο τη σύγκλιση τόσο των κειμένων όσο και γενικότερα στο Eurogroup».

 

16:55 Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ: Δουλεύω για να κρατήσουμε την Ευρώπη μαζί.

«Δεν μπορώ να πω ότι έχουμε φτάσει στο σημείο να πούμε ότι έχουμε τη σύμφωνη γνώμη όλων. Θα δουλέψω για να έχουμε την Ευρώπη και την Ελλάδα ανταγωνιστική»

 

16:52 Δηλώσεις Αλέξη Τσίπρα: Η ιστορία της Ευρώπης είναι γεμάτη διαφωνίες και συμβιβασμούς.

Αισιόδοξος ότι Ελλάδα και Ευρωζώνη θα καταλήξουν σε συμβιβασμό εμφανίστηκε ο Αλέξη Τσίπρας, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες.
«Είμαι πεπεισμένος ότι θα μπορέσουμε να καταλήξουμε σε ένα συμβιβασμό ώστε η Ελλάδα και η Ευρωζώνη να μπορέσουν να ξεπεράσουν την κρίση» υποστήριξε χαρακτηριστικά ο Έλληνας .
Όπως εξήγησε, η αισιοδοξία εδράζεται στις νέες προτάσεις που κατατέθηκαν κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων των τελευταίων ωρών.»

 

16:45 Δηλώσεις Φρανσουά Ολάντ: Εφικτή η συμφωνία, τεχνικές οι διαπραγματεύσεις, αλληλεγγύη και υπευθυνότητα στο μεταναστευτικό.

 

  • Η συμφωνία είναι εφικτή, η συμφωνία είναι αναγκαία.
  • Υπάρχουν αποκλίσεις που παραμένουν.
  • Να αφήσουμε τους θεσμούς και την Ελλάδα να δράσουν ώστε να βρουμε λύση.
  • Όσο πιο γρήγορα τόσο καλύτερα, η Ελλάδα δεν έχει πολύ χρόνο.
  • Τα σημεία εμπλοκής δεν έχουν να κάνουν με το τι πρέπει να γίνει -η Ελλάδα έχει αποδεχθεί την κατεύθυνση- αλλά με τι μέσα.
  • Είναι φυσιολογική η καθυστέρηση στην εξεύρεση λύσης, γιατί οι συζητήσεις είναι τεχνικές.
  • Το διακύβευμα είναι η Ελλάδα, η Ευρωζώνη, η Ευρωπαϊκή Ένωση.
  • Η χρηματοδότηση του χρέους πρέπει να αποτελεί κι αυτή κομμάτι της συμφωνίας.
  • Στόχος της Ευρώπης δεν είναι η αποτυχία, στόχος είναι πάντα η επιτυχία σε ένα πρόβλημα ανθρώπινο.
  • Υπάρχουν δύο αρχές: από τη μία η αλληλεγγύη στους πρόσφυγες και από την άλλη η υπευθυνότητα – να τακτοποιηθούν τα ζητήματα με την υποδοχή, να γίνει διάκριση ανάμεσα στους πρόσφυγες και τους μετανάστες.
  • Κάθε χώρα πρέπει να δεσμευτεί.
  • Το πρόβημα δεν είναι ευρωπαϊκό είναι ανθρωπιστικό και παγκόσμιο.

 

16:45 Μετά από δύο ώρες συζητήσεων, αναβολή επ” αόριστον στο Eurogroup. Οι υπουργοί Οικονομικών ζητούν από την Ελλάδα να προσέλθει με καλύτερη πρόταση.

 

16:40 Μάρτιν Σουλτς σε ποταμίσια διάθεση. Πάει με όλους και με όλα.

  • Στην πολιτική μου καριέρα πορευόμουν με την πεποίθηση ότι πάντα υπερισχύει η λογική.
  • Λέω στην ελληνική κυβέρνηση ότι πάντα τείνουμε χείρα βοηθείας.
  • Λέω στους θεσμούς ότι η κατάσταση είναι τραγική στην Ελλάδα, να βοηθήσουν.
  • Εντυπωσιακά καλή δουλειά του Ζαν-Κλοντ Γιουνκερ.
  • Η πρόταση των θεσμών προσπαθεί να βοηθήσει πραγματικά τον κόσμο.
  • Να αποδεχθεί ο Τσίπρας την πρόταση των θεσμών.
  • Ακόμα και να υπάρξει συμβιβασμός τώρα δεν θα λύσουμε μακροπρόθεσμα τα προβλήματα της χώρας.
  • Οι λύσεις πρέπει να έχουν βάθος χρόνου και να μην είναι φοροεισπρακτικές.
  • Οι άνθρωποι πάντα έχουν νέυρα.
  • Στο τραπέζι υπάρχουν δύο χαρτιά. Μπορούμε να τα βρούμε. Και εκείνοι που έδωσαν τα λεφτά και εκείνοι που πρέπει να εξηγήσουν το πρόβλημα στην πατρίδα τους.

Βρετανός δημοσιογράφος ρωτάει τον Μάρτιν Σουλτς για το μεταναστευτικό, τονίζοντας ότι και σ” αυτό το ζήτημα «η Ελλάδα βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα». Η απάντηση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου:

«Ήμουν στο Κιλίς, στα τουρκοσυριακά σύνορα και είμαι υπερήφανος που είδα πώς αντιμετωπίζουν οι Τούρκοι του Σύρους μετανάστες»

ΥΠΕΡΗΦΑΝΟΣ;

 

16:35 Η Άγκελα Μέρκελ προσέρχεται στη σύνοδο των αρχηγών κρατών της ΕΕ.

Αναλυτικά όλες οι εξελίξεις της Πέμπτης

  • Δεν έχουμε επαρκή πρόοδο στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα.
  • Μμάλλον υπαναχωρούμε παρά προοδεύουμε.
  • Η συμφωνία είναι 100% θέμα των υπουργών Οικονομικών και μετά των θεσμών, όχι των αρχηγών κρατών.
  • Πολλή σημαντική η σύνοδος. Θα συζητήσουμε πρωτίστως το θέμα της μετανάστευσης, όπου έχουν γίνει κοινές προσπάθειες, αλλά χρειάζεται μακροπρόθεσμη δράση.
  • Να υπάρξει αλληλεγγύη ανάμεσα στα κράτη-μέλη της ΕΕ για τη μετανάστευση και να καταπολεμηθούν τα αίτια της μετανάστευσης.
  • Οι προτάσεις της Κομισιόν για το μεταναστευτικό προς τη σωστή κατεύθυνση.
  • Να μην υπάρξουν εντάσεις στη σύνοδο.

 

15:20 Τηλεφωνική επικοινωνία του Αλέξη Τσίπρα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο.

Η ΕΡΤ μεταδίδει ότι το κλίμα στο Eurgroup δεν δείχνει συμβιβασμό.

 

15:05 Με καθυστέρηση η Άγκελα Μέρκελ στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

 

14:55 Ξεκίνησε το Eurogroup

Ο υπουργός Οικονομικών της Φινλανδίας, Αλεξάντερ Στουμπ (@alexstubb) τουίταρε πώς θα καθήσουν στο τραπέζι οι συνάδελφοί του. Επίσης, δήλωσε ότι η κατάσταση θυμίζει πινγκ-πονγκ.

 «Το χειρότερο σενάριο προς το παρόν είναι ότι αυτό θα συνεχιστεί και αύριο»

Αναλυτικά όλες οι εξελίξεις της Πέμπτης

Ο Γιάνης Βαρουφάκης ανάμεσα στον Ισπανό Λουίς Ντε Γκίντος και τον Ιρλανδό Μάικλ Νούναν. Χειρότερα μόνο αν τον έβαζαν δίπλα στον Σόιμπλε.

 

14:55 Τα χαμόγελα περισσεύουν στην αίθουσα. Να δούμε πώς θα βγουν.

Βαρουφάκης – Ντάισελμπλουμ

Αναλυτικά όλες οι εξελίξεις της Πέμπτης

Βαρουφάκης – Ντάισελμπλουμ – Τσακαλώτος

 

Βαρουφάκης – Πιερ Κάρλο Παντόαν (Ιταλία) – Μισέλ Σαπέν ()

Αναλυτικά όλες οι εξελίξεις της Πέμπτης

Βαρουφάκης – Λουίς ντε Γκίντος ()

Αναλυτικά όλες οι εξελίξεις της Πέμπτης

 

14:50 Πιερ Μοσκοβισί: Το σχέδιο της τρόικας είναι οικονομικά και κοινωνικά στέρεο. Η λύση είναι εντός των ορίων.

 

14:45 Έντουαρντ Σικλούνα: Εχω βαρεθεί να κάνω προβλέψεις.

Ο υπουργός Οικονομικών της Μάλτας σολάρει: «Λάβαμε το έγγραφο του κ. Βαρουφάκη μόλις πριν μισή ώρα. Δεν ξέρουμε τι συμφωνία υπάρχει μεταξύ της ελληνικής πλευράς και των θεσμών. Υπάρχει ένα κείμενο που έχουν υποβάλει οι θεσμοί και ένα κείμενο με την ελληνική πρόταση. Δεν ξέρουμε τι έχει προστεθεί ή αφαιρεθεί, θα δούμε που υπάρχουν συμφωνίες και διαφωνίες. Έχω βαρεθεί να προσπαθώ να κάνω προβλέψεις.Έχουμε ξεμείνει από σχόλια και έχουμε εξαντλήσει την υπομονή μας».

 

14:25 Ντάισελμπλουμ: Το μόνο που έχουμε να παρουσιάσουμε στο Eurogroup είναι το κείμενο που έχουν ετοιμάσει οι θεσμοί. Δεν έχουμε ελληνική συμφωνία επ” αυτού.

 

Μιλώντας στα ολλανδικά, ο πρόεδρος του Eurogroup κάνει πως δεν άκουσε για ελληνικό κείμενο και εμφανίστηκε μερικούς τόνους ανεβασμένος.

Να δούμε αν θα έχει το ίδιο ύφος απέναντι στον Γιάνη Βαρουφάκη.

 

14:20 Σόιμπλε: Δεν έχουμε κάνει μεγάλη πρόοδο. Η τελική απόφαση είναι στα χέρια της Ελλάδας. Δεν είναι τόσο μεγάλες οι διαφορές.

«Πρέπει να δούμε αν έχουν καταλάβει οι υπεύθυνοι στην Ελλάδα τι διακυβεύεται. Η τελική απόφαση βρίσκεται στα χέρια της Ελλάδας, μέχρι σήμερα δεν μπορώ να πω ότι υπαναχώρησαν ή ότι έκαναν κίνηση συμβιβαστική».

 

14:15 Συνοπτικά οι προτάσεις των θεσμών

  • Ζητούν σταδιακή εξάλειψη των πρόωρων συντάξεων από την 1η Ιουλίου έως το 2022.
  • Ζητούν Κατάργηση του ΕΚΑΣ το 2019, αντί για το 2020 που ζητούσε η Αθήνα και έναντι του 2017 της χθεσινής πρότασης των δανειστών.
  • Δέχονται τρεις συντελεστές ΦΠΑ, αντί για δύο της χθεσινής πρότασης, με ενέργεια, φάρμακα, βασικά τρόφιμα στο 13% αλλά την εστίαση στο 23%.
  • Ζητούν μείωση αμυντικών δαπανων 400 εκατ. από τα 200 εκατ. της ελληνικής πρότασης.
  • Ζητούν κατάργηση της έκπτωσης στο ΦΠΑ των νησιών.
  • Το καθεστώς ΦΠΑ θα επανεξεταστεί στο τέλος το 2016.
  • Δεν θέλουν φόρο στις υπερκερδοφόρες επιχειρήσεις αλλά ζητούν παγίωση της εισφοράς αλληλεγγύης στα φυσικά πρόσωπα.

 

14:10 Συνεχίζεται το παιχνίδι της μπλόφας και των διαρροών.

Στο twitter δημιουργείται κλίμα ότι οι θεσμοί κάνουν υποχωρήσεις.

Αναλυτικά όλες οι εξελίξεις της Πέμπτης

 

14:00 Δύο κείμενα στο Eurogroup

Πηγές του Μαξίμου επιβεβαιώνουν ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει καταθέσει κείμενο ενστάσεων στις προτάσεις των δανειστών.

 

13:50 Διέρρευσε το 9-σέλιδο κείμενο προτάσεων που οδεύει προς του Eurogroup από τον συνήθη ύποπτο, Πίτερ Σπίγκελ, των Financial Times.

 

 

 

Αναλυτικά όλες οι εξελίξεις της Πέμπτης

 

13:15 Άφιξη Σαμαρά σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος

 

13:05 Ο Μοσκοβισί επαναλαμβάνει τη διάσημη πλέον ρήση της Άγκελα Μέρκελ «όπου υπάρχει θέληση, υπάρχει τρόπος»

Αναλυτικά όλες οι εξελίξεις της Πέμπτης

Θέληση για περικοπή του ΕΚΑΣ;

 

13:00 MarketWatch: Η Πορτογαλία βόμβα έτοιμη να εκραγεί.

Αναλυτικά όλες οι εξελίξεις της Πέμπτης

Ποιος έχει σειρά; Ισπανία, Πορτογαλία ή μήπως η Ιταλία;

 

12:55 Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του πρωθυπουργού με τους επικεφαλής των θεσμών.

Σύμφωνα με κοινοτική πηγή, ετοιμάζεται κείμενο προτάσεων που θα σταλεί στο Eurogroup και θα αποτελέσει βάση συζήτησης.

Ο Τσίπρας αναχωρεί από το κτίριο της Ευρωπαϊκής Επιτροπή.

Αναλυτικά όλες οι εξελίξεις της Πέμπτης

Αναλυτικά όλες οι εξελίξεις της Πέμπτης

 

12:50 Μετατίθεται η ώρα έναρξης του Eurogroup για τις 14:30.

 

12:40 Ξεκίνησαν οι αφίξεις των 19 υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Εντείνονται οι επικρίσεις στο εσωτερικό της Γερμανίας για τη σκληρή στάση που τηρεί το ΔΝΤ απέναντι στην Ελλάδα. Κυρίως οι Γερμανοί Πράσινοι κατηγορούν το ΔΝΤ ότι επιθυμεί να επιβάλει στην Αθήνα την άποψή του για την οικονομική πολιτική, ενώ κριτική ασκείται και από το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD).

 

13:00 Νέα ενίσχυση του ELA.

Αν χρειαστεί, το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ θα συνεδριάσει και αύριο.

 

10:00 Συνομιλίες του Αλέξη Τσίπρα με τους επικεφαλής των θεσμών, τον Γερούν Ντάισελμπλουμ και τον Κλάους Ρέγκλινγκ. Από τις 7 το πρωί εργάζονται τα τεχνικά κλιμάκια.

Μέχρι αργά το βράδυ της Τετάρτης κράτησε η δεύτερη μέσα στη χθεσινή ημέρα συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τους προέδρους των Θεσμών, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι και του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ. Στις συνομιλίες συμμετείχε και ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ) Κλάους Ρέγκλινγκ και ο πρόεδρος του Eurogroup Γέρουν Ντάισελμπλουμ.

Ο πρωθυπουργός αναχώρησε χωρίς να κάνει δηλώσεις.

 

 

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: