Λιγότεροι άνθρωποι χρησιμοποιούν πλέον το Facebook για να διαβάσουν ειδήσεις

Σύμφωνα με τη νέα «Έκθεση Ψηφιακών Ειδήσεων» (Digital News Report) του Ινστιτούτου Ρόιτερς για την Μελέτη της Δημοσιογραφίας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, λιγότεροι άνθρωποι χρησιμοποιούν πλέον το Facebook για να διαβάσουν και να συζητήσουν ειδήσεις, καθώς κερδίζουν έδαφος άλλα μέσα όπως η εφαρμογή WhatsApp.

Σημειώνεται ότι η πτώση της δημοφιλίας του Facebook αποδίδεται κυρίως στην αύξηση των ανησυχιών αρκετών χρηστών διεθνώς σχετικά με την παραβίαση των προσωπικών δεδομένων τους και την παραπληροφόρηση μέσω ψευδών ειδήσεων (fake news). 

Σημαντικό ρόλο έχει παίξει και η πρόσφατη αλλαγή στους αλγόριθμους του Facebook, που δίνει πλέον μικρότερη προτεραιότητα στις ειδήσεις και μεγαλύτερη στις αναρτήσεις από φίλους και συγγενείς.

Η νέα έκθεση βασίζεται σε μια online δειγματοληπτική έρευνα της εταιρείας YouGov σε περίπου 74.000 ανθρώπους σε 37 χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα. Μεταξύ άλλων, δείχνει ότι οι νεότερης ηλικίας χρήστες τείνουν ολοένα συχνότερα να χρησιμοποιούν εναλλακτικές πηγές (WhatsApp, Instagram, Snapchat κ.α.) για να ενημερωθούν σχετικά με τις ειδήσεις της ημέρας, εν μέρει επειδή θέλουν περισσότερη ιδιωτικότητα για να κάνουν σχετικές συζητήσεις.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι, μέσα σε τέσσερα χρόνια, σύμφωνα με το BBC και το πρακτορείο Ρόιτερς, έχει τριπλασιασθεί στο 15% το ποσοστό όσων δηλώνουν ότι ενημερώνονται μέσω του WhatsApp, που δημιουργήθηκε το 2009 και το 2014 εξαγοράσθηκε από το Facebook, όπως και το Instagram.

Σε χώρες όπως η Τουρκία, όπου είναι επικίνδυνο να εκφράζει κανείς ανοιχτά τις απόψεις του για τα θέματα της επικαιρότητας, το ποσοστό του WhatsApp είναι πολύ υψηλότερο. Σε πολλές χώρες εξάλλου το WhatsApp είναι πλέον πιο σημαντικό από ό,τι το Twitter για την ενημέρωση των πολιτών.

texnologia

Tags:
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: